content

22 Şub

Doktorsuz Ambulans Olur

Sağlık Bakanlığı’ nın “Ambulanslarda doktorların yerini zamanla acil tıp teknisyeninin alacağı” açıklaması tartışma yaratacak.
İlk bakışta doktorsuz ambulansın “olmayacak” bir iş gibi görünmesine karşılık bu ülkemiz şartlarında aslında çok doğru bir uygulama.

BİR: Ülkemizde doktor sayısı her ambulansa bir doktor verecek kadar yeterli olmadığı için mevcut sınırlı kadronun ambulanslarda harcanması doğru da değil mümkün de değildir.

İKİ: Ambulansla taşınan her hasta doktor tarafından müdahalesi gereken hastalar değildir. Bunlar pek ala bir paramedik, hemşire veya acil tıp teknisyeni eşliğinde taşınabilir.

ÜÇ: Ülkemizdeki tıp eğitimi, kafaları sadece pratikte işe yaramayan teorik bilgilerle yüklü doktor yetiştirmeye hizmet ediyor. Doktorların çoğu beceri ve tecrübe gerektiren “girişimlerde” çok yetersizler. Bırakın hastaya doğru dürüst suni solunum yapmayı veya hastayı entübe etmeyi; damara girme, idrar sondası takma gibi çok sıradan işlemleri bile bilmeyen bilse de yeterli uygulama yapmadığı için beceremeyen doktorların sayısı inanılmayacak kadar fazladır.

Gelelim neticeye

Gerekli teorik ve pratik bilgilerin verilmesi şartıyla ambulanslarda paramediklerin istihdam edilmesinden daha tabii bir şey olamaz.
Özel durumlar için elbette doktor bulunan ambulans sistemi de olmalıdır.
Tıp eğitimizi de artık daha fazla gecikmeden yeniden ve “hakikaten doktor” yetiştirecek şekilde düzenlememiz gerekmektedir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank