content

19 May

Dilaltı Aşılar İle İyi Sonuç Alınmaya Başlandı

Lâteksle ilgili alerjik tepkileri önlemenin temel yolu duyarlı kişinin bu maddeyle temasının kesilmesidir ama lâteksin günlük hayatta yaygın olarak kullanılan bulaşık eldiveni, balon, prezervatif gibi sayısız ürünün içinde yer alması dolayısıyla bu pek de kolay değildir. Cerrahi girişim uygulanacak hastaların doktorlarına lâteks alerjisi olduğunu bildirmeleri çok önemlidir çünkü lâteks tıpta kullanılan pek çok malzemede de bulunur: çeşitli tüp ve maskeler, yanık bandajları, cerrahi eldivenler, tansiyon aleti, kateterler, idrar ve mide sondaları, lavman şırıngaları, dişçilikte kullanılan ürünler bunların başılacalarıdır. Ameliyathanenin bir gün önceden çok iyi temzilenmesi ve lâteks alerjili hastanın ilk hasta olarak alınması da çok önemlidir.

Dilatı aşı tedavisi başarılı olabilir

Lâteksle deri altına zerk yöntemiyle yapılan aşı tedavileri geçmişte denenmiş ancak çok ciddi alerjik tepkiler sebebiyle başarılı olamamıştı. Lateks aerjisine karşı ağır astımlılarda denenmekte olan omalizumab ile de iyi sonuçlar alınamamıştı.

Son senelerde dilaltı yoluyla uygulanan immunoterapi ile umut verici sonuçlar alındığını gösteren çalışmaların sayısı giderek artıyor. En son XXI. Dünya Alerji Kongresinde sunulan bir bildiriye göre 15 lâteks alerjili hasta dilaltı yöntemiyle başarıyla tedavi edildi.

ALK-Abello firmasına ait lâteks ekstreleri hastalara hastanede 4 gün boyunca giderek artan miktarlarda ve toplamda 500 mikrograma ulaşıncaya kadar dilaltı yoluyla verildi. İdame tedavisi ise 6 ay boyunca hastane dışında haftanın 3 günü şeklinde yapıldı. 15 hastanın sadece 3’ünde ağız kaşıntısı ve dil ödemi şeklinde lokal yan etkiler ortaya çıktı.

YORUM
Az sayıda kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarının tüm hastalar için geçerli olacağını söylemek mümkün değil. Tedavinin etkinliğinin ve güvenirliliğinin kesinleşmesi için çok sayıda hasta üzerinde kontrol gruplarıyla karşılaştırılarak yapılması lâzım. Bu aşamada sadece bu sonuçların ilerisi için cesaret verici olduğu söylenebilir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank