content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Eki

Deprem Bölgesinden İzlenimler

Dün, bütün Türkiye'yi mateme gark eden depremi yerinde incelemek üzere Van ve Erciş'e gittim.
Van, nüfus tabelasında 360 bin yazılı olmasına rağmen gerçek gündüz nüfusu 500 binin üstünde olan en büyük Doğu- Güneydoğu vilayetlerimizden biridir. Van'ın ilçesi Erciş'in nüfus tabelasında da 77 bin yazmakla beraber rakamın bundan çok daha fazla olduğu söyleniyor; 150 bin, 200 bin, hatta mübalağa ederek 300 binden bahsedenler bile var.

Gördünüz mü bilmiyorum, Van ve Erciş, Van Gölü kıyısında, yemyeşil, birbirinden güzel iki şehrimizdir. Önceki yazımda da belirttiğim gibi daha önce politikayla meşgulken Van'ı ve Erciş'i defalarca ziyaret etmiş ve o saf ve temiz insanların binlercesini kucaklayıp öpmüştüm.

***

Van havaalanına indiğimde önce çok şaşırdım; her taraf ana baba günüydü. THY ve Anadolu Jet birçok ek sefer koymasına rağmen uçaklarda büyük bir izdiham yaşanıyordu. Geçici olsa da halen artçı sarsıntıların devam ettiği Van'ı bir an önce terk etmeye çalışan özellikle memur aileleri ve öğrencilerin telaşı göze çarpıyordu. Şehirlerarası otobüs işletmelerinin bilet fiyatlarını arttırdığı söyleniyordu.

Van'da yıkılan bina sayısı sadece sekiz; ancak bu az gibi görünen miktar çok sayıda kayıp verilmesine sebep olmuş. Bu binaları bizzat yerinde görüp müşahede ettim. Ne yazık ki artık yeni kurtarmaların olması beklenmiyor. Diğer taraftan enkazlarda canlarını kaybeden vatandaşların cenazelerinin tamamına da ulaşılmış durumda.

Van, daha iki gün önce çok şiddetli bir deprem geçirmiş bir şehri andırmıyor. Ancak görüştüğüm kişiler, sağlam gibi duran binaların çok büyük kısmında önemli hasarlar olduğunu, görünüşe aldanmamak gerektiğini söylediler.

***

Başbakan Erdoğan'ın depremden hemen sonra Van'ı ve Erciş'i ziyareti yöre halkının çok hoşuna gitmiş; gene çok sayıda bakanın ziyaretinden de memnun olmuşlar. Ancak, Başbakan'dan bir müddet sonra üst seviyedeki siyaset adamlarının da Van'dan ayrıldığını söyleyerek şikâyet edenlere de rastladım.

Van'da ve Erciş'teki çadır dağıtımında bütün iyi niyetli gayretlere rağmen önemli aksamalar olduğu anlaşılıyor; vatandaşlarımız bu çadır dağıtımı organizasyonundan çok şikâyetçiler. Gene aynı şekilde, Türkiye'nin her tarafından gönderilen çok sayıdaki TIR'ın Van ve Erciş girişinde bazı yağmacılar tarafından yağmalandığından bahisle bunların önlenmesi isteniyor. Diğer taraftan, tahmin edeceğiniz gibi terör örgütü, bu defa da fırsatı kaçırmadan, özellikle çadır dağıtımı konusunda halkı yönetime karşı kışkırtıyor.

Erciş'te bir öğretmen lokalinde öğretmenlerin toplu halde bulunmaları, ölen öğretmen sayısının fazlalığına sebep olarak gösteriliyor. Erciş'te deprem felaketi kendisini çok daha acı şekilde hissettiriyor. Erciş'te Van yolu caddesinde çok sayıda yıkıntı var. Çoğunluğu bu caddede olmak üzere 63 binanın tamamen yıkıldığı söyleniyor. Bunların en büyüğü olan, hapishane karşısındaki, ünlü Azra bebeğin kurtarıldığı enkazı da gördük. Ne yazık ki artık yapılabilecek başka bir şey kalmamış.
***

Sonuç olarak Van-Erciş depreminde kurtarma çalışmalarının çok başarılı olduğu, gıda ve sıcak yemek temininde sıkıntı çekilmediği, ancak başta çadır dağıtımı olmak üzere, gönderilen eşyaların dağıtılmasının hâlen tam olarak düzene sokulamadığı görülüyor. Van ve Erciş'e çok sayıda çadır gönderilmesine rağmen, bir yandan bunların iyi dağıtılamaması, diğer yandan da artçı sarsıntılar hâlâ devam ettiği için evinde yatamayan ailelerin de çadır talebinde bulunması, gelen çadırların yetmemesine sebep oluyor.

Bu arada kışın süratle yaklaştığını ve çadırların en fazla bir aylık dönemde ihtiyacı karşılayabileceğini; bu sebeple, vatandaşlarımızı mağdur bırakmayacak tedbirlerin süratle alınması gerektiğini söylemeliyiz.
***

Van ve Erciş'i vuran bu felaketin açtığı yaralar elbette sarılacaktır. Bu yaranın sarılması ve acıların dinmesi devletimizin olduğu kadar milletimizin de yardım ve destekleriyle sağlanacaktır. Hayırsever ve hamiyetperver insanımızın her zaman olduğu gibi bu elim olaydan zarar gören kardeşlerine de ilgi ve desteğini esirgemeyeceğine inanıyorum.

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank