content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Eki

(DAVAY!) Devlet Kaç Yılda Kurulur?

Bizler devletlerin birkaç yıl içerisinde "haydi kuralım" denilip kurulduğunu zannediyoruz. Ya da yapılan birtakım mücadelelerin kurulmak istenen devletin kurulmasına yeterli olacağını zannederiz.

Acaba gerçekten öyle mi? Bu tür mücadeleler devletlerin fiili olarak kurulmasına yeterli olduğu halde hukuki olarak kurulmasına yeterli mi?
Bu yakınlarda bir dost ülkeye ziyaretim oldu.Bu eski Sovyet bloku ülkelerinden biriydi. Kaldığım dört gün içerisinde(yeterli olmasa da) toplumun çeşitli kesimleriyle ilişkiler kurdum.Oralarla ilgili gözlemlerim oldu.

Bilindiği gibi oralar en az yüzelli yıldır Rus hegemonyası ve etkisi altında idi. Geçtiğimiz yüzyılın sonunda 1991 yılında özgürlüklerini(!) kazandılar.Ancak sovyet (aslı Rus) orduları buraları terk etseler de geride Rus gibi düşünen ve yaşayan beyinler, bedenler bıraktılar. Kendileri, Ruslar buralardan çekilince sudan çıkmış balığa döndüler. Hamileri gidince kendi öz vatalarında öksüz(!) kaldılar. İki arada bir derede kalmanın acısını her zaman yüreklerinde hissettiler.

Ruslar şu anda her ne kadar ekonomik ve siyasi olarak geri gelemeseler de kültürel yönden eski önemlerini kazanmaya başladılar. Ve ülkenin bu alanını iyiden iyiye doldurduğunu gördüm. Eskiden Türk müziği ve kitapları her caddede görülüp duyulurken, bayrağımız en az iki-üç caddede bir dalgalanırken şimdi bunu görmek, hissetmek mümkün değil.

Bu neden böyle oldu?
Bilindiği gibi Sovyetler zamanında siyasiler ve ülkeyi yöneten üst kademeler(sanatçılar,yazarlar, zenginler ve bürokratlar) Rus kültürü ile yetişirlerdi. Onlar kendi dillerini öğrenmezlerdi. Hatta kendi dillerini konuşmak onlar için ayıp sayılırdı. Yani ülke Rus kültürüne entegre olmuş yerliler tarafından idare ediliyordu.

Geçen yirmi yıl zarfında köşesine çekilen bu kesim şimdi yine ön planda ve ülkenin tüm sosyal, siyasal, kültürel ve en önemlisi ekonomisini yönetmekte.

Sözün kısası ülke kendi özüne yabancılaşmış elit(!) tarafından biçimlendirilip yönetilmekte, devletin adı milletinin adı ile anılsa dahi.

Zaman zaman oralara gidip geldiğimde kendi ülkemle ilgili sıra dışı komplo kokan sorular aklıma gelir. Bu gidip gelmemde de şu soru/sorular aklıma geldi.

Acaba 1923 yılında bu devleti gerçekten biz mi kurduk ya da şimdi onu yeni mi kuruyoruz?
Benimkisi hınzırlık değil de ne ya...

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank