content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Haz

Çoban Yıldızı…

Bu yazıya başlamadan önce Musa Eroğlu’ndan Çobanyıldızı adlı şarkıyı dinledim
Venüs Gezegeni halk arasında Çoban Yıldızı olarak bilinir, yol gösterici olarak da tanımlanır. Gök yüzünün en parlak görünen gezenidir. Merak ettim, birde alıcı gözüyle bakayım dedim,lakin zaman geç vakitti ve hava kapalıydı.

O an aklıma geldi, milletlerin çoban yıldızları olmalımıydı, yada zamana ve ortamın durumuna göre vaziyet mi alınmalıydı. Çoban yıldızları önder insanlardan müteşekkil mi olmalıydı, yoksa fikirler idealler manzumesi mi olmalıydı?

Açıkçası bu güne kadar bu konuyu hiç düşünmemiştim. Önce şu soruya cevap aradım, bir milletin Çobanyıldızı olmalımıydı? Bu soruya hiç tereddütsüz “olmalı” diye cevap verdim, ya nasıl olmalıydı? Bir önder çıkacak idealleri belirleyecek, yol gösterecek ve milleti o yönde organize edecek. Yada millet ideallerini belirleyecek ve bu yönde organize olacak.
Bir lider düşünelim,….

Milleti adına düşünüp-taşınıyor ve karar veriyor “milletimin hedefi şu olmalı, bu hedefe varmak için şu yollardan geçmeli”. Sistemi kuruyor ve yola koyuluyor. Şimdi analiz edelim Lider bu hedefi belirlerken kime danıştı, yada hangi kurumlarda tartışıldı.”Buna ne gerek var, liderimiz bizim adımıza düşündü-taşındı en iyisini belirledi ve haykırdı” ilk hedefiniz şurası !”

Diyelim ki liderimizin dedikleri çok doğru, ondan sonra yönetimleri devralacak olanların o prensiplere uyacağını kim garanti edebilir? Ve lider üzerinden milleti sömürmeyeceği ne malum? “Liderimiz bu durumda şunları yapardı gibi”.Yani sonunda putlaştırılıp sömürü aracı olmak da var işin içinde. Bir başka şey daha var, millerin siyasi, teşkilatı olan devleti liderin malı yapmak ve onun mirasının kavgasını görmek de var.

Bu aynı zamanda devletin diğer kurumlarına, özellikle siyasi partilere kötü örnek olmaz mı? Ülkemizin hali meydanda.

Diğer alternatife gelince,

Millet her ne durumda olursa olsun( ki teşkilatçı bir milletse ve devlet kurmakta maharetli ise) kendi idealler manzumesini oluşturacaktır. Yılar içinde ne duruma düşerse düşsün, kendini toparlayıp çoban yıldızını bulur ve onun peşinden ideallerine doğru yol alır.Burada elbette önderlik edecek liderlere ihtiyaç vardır, olmalıdır. Ama bu lider milleti yeniden oluşturma, dizayn etme yada yaratma, ne dersek diyelim millet karakterine, hele-hele insan fıtratına ters olan girişimlerde bulunursa sonu hüsran olmaya mahkumdur, kendiside, milleti de………..

Tarihte bunun örnekleri çok değil mi?...........

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank