content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

10 Tem

Çikolata İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB)

Ordu’da öne çıkan 2 önemli ürünümüz var: FINDIK ve BAL. Türkiye Dünya fındık üretiminin tek başına % 75’ini, İlimiz ise ilçelerimizle birlikte % 25 ini, yani ülkemiz dışında üretilen kadarını tek başına üretiyor.

Fındık ithal girdisi olmadan tek başına 2,3 MİLYAR DOLAR ihracat yapılarak direkt döviz girdisi sağlayan, hem ülkemiz hemde Ordu için milli ve stratejik bir ürün.

Bal’a gelince; Dünya ölçeğinde olmasa da ülkemiz ölçeğinde bal üretiminde bir numarayız. Bal ile ilgili henüz kayda değer bir ihracatımız yok, buna yönelik üretim kalitemiz ve standardizasyonumuz ise çok tartışılır ancak bu başka bir konu.

Özetle biz Ordu olarak fındıkta Dünya’da balda ise Türkiye’de bir numarayız. Bu, önemli bir zenginliğimiz ve avantajımız. Önümüzde, fındık ve bal gibi iki önemli ürünümüzü evlendirerek katma değere dönüştürecek ve Orduyu ulusal ve uluslararası ölçekte markalaştıracak fındıklı, ballı, yöreselli butik çikolata imalatı sektörünün geliştirilmesine yönelik “ÇİKOLATA İHTİSAS OSB” kurulması gibi büyük bir fırsat bulunmakta.

Birçok ürün ve madde ile ortak kullanıma sahip çikolata pazarı yılda 6 milyon tonluk tüketim hacmi ve 75 milyar dolarlık cirosu ile dünyadaki en büyük gıda pazarlarından biridir.

Çikolata üretim ve ihracatının, Avrupa ülkeleri tarafından domine edildiği bilinmektedir. Avrupa ülkelerinin dünya ihracatındaki payı % 80’e ulaşmaktadır. Avrupayı Kuzey Amerika ülkeleri izlemektedir. Türkiye yaklaşık 80 milyon $ ihracatı ile dünya ticaretinde 1/1000 oranında küçük bir yer tutmaktadır.

Kişi başına çikolata tüketimi 6-11 kilogram arasında seyreden gelişmiş ülkelerin yanında, Türkiye’deki kişi başına tüketim 800 gramdır.

Butik Çikolata imalatı ülkemiz açısından yeterince gelişmemiştir. Ayrıca Karadeniz Bölgesi olarak bu alanda üretim henüz yoktur (Ordu’da küçük ölçekli bir işletmemiz yeni kuruldu). Butik çikolata imalatında tatlandırıcı olarak şeker kullanılmakta, Dünya genelinde bal tatlandırıcı olarak kullanılmamaktadır.

Butik çikolata imalatında genel olarak; tatlandırıcı olarak şeker, kakao ve kakao yağı, değişik katı maddeler, süt tozu veya peynir altı suyu ve hamurunda ise yenilebilen sebze-meyve kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılabilmektedir.

Projemizde ise özgün olarak; katı madde olarak fındık, tatlandırıcı olarak iç kısımda bal, ayrıca hamurunda ise kurutulup toz haline getirilen Ordu’da yetişen sebze, meyve ve tıbbi bitkiler kullanılacaktır.

Konunun ticarileştirilmesi iki şekilde mümkün: Birincisi Çikolata üretim ve tüketiminin yaygın olduğu Avrupa’da olduğu gibi çikolata işinin küçük butik aile işletmelerince yapılmasıdır.

Fiskobirlik Giresun Efit tesislerinde böyle bir imalat başlamış olup, emeği geçenleri kutluyorum. Ayrıca “ÇİKOLATA VADİSİ PROJESİ” (yazımını Valilik Etüd Proje Müdürümüz Eyyubi KILIÇ ile birlikte yaptık) küçük işletmelerimizin önünü açacaktır.

İkincisi ise bu yazımda da kastettiğim gibi oluşturulacak ihtisas bir OSB ile büyük ölçekli yatırımların Orduya kazandırılmasıdır. Bu yatırım ülkemize uluslararası marka değer katacak diye düşünüyorum. Özetle; 2.000 dönümlük alan 10.000 istihdam ve “ULUSLARARASI FINDIKLI BALLI ÇİKOLATA MERKEZİ ORDU”.

Çikolata tadınla günleriniz olsun dileklerimle saygılar sunuyorum.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank