content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Mar

Çekilmeye Doğru

Görüşme Süreci’, birçok risklere ve toplumun büyük çoğunluğunun tepkisine rağmen ilk müspet sonuçları veremeye başladı. ‘Önce-Türk Bayraksız da olsa- Nevruz kutlaması problemsiz şekilde gerçekleşti ve PKK’lı teröristleri çekileceği ilân edildi. Daha sonra, ilk terörist gurubun sınır dışına çıktığı haberi alındı. Bu görüşmeleri- sürecin temelindeki devlet anlayışı farkımız mahfuz kalmak şartıyla

olumlu ve ümit verici olarak değerlendiriyoruz.

Lâkin bu gelişmelerin karşılığında, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozabilecek tavizlerin verilmediğine inanmak istiyoruz. Bu bakımdan Başbakan Erdoğan’ın bütün siyasi menfaatlerini bir tarafa iterek milletin ve devletin menfaatleri istikametinde ağırlığını koyacağına güveniyoruz.

***

Çekilme gerçekleştirilirken, hukuka, meşrüiyete, Anayasa’ya ve kanunlara uygun hareket edilmesi lâzımdır. Teröristbaşı, TBMM’nin devreye sokulmasıyla ayrılıkçı terörizime meşrüiyet  kazandırmaya ve terör örgütünü kurumsallaştırmaya çalışıyor.

Bunun için TBMM’ye veya en azından Hükümet’e resmen ‘muhatap’ ve ‘taraf’ olma gayreti içerisindedir.

Bu hüsnüniyetli olmayan çabaya karşı dikkatli olmak gerekir.

Teröristlerin çekilmesi hareketini hiçbir hukuki ve Anayasal kılıfa uydurmak mümkün değildir. Böyle bir eylem Âkil insanlar komisyonu’nun yasal olarak düzenlenmesiyle de  meşüiyet kazanmaz. Bu açmazın çözüm yolu görüşme sürecinin devletteki kişileriyle mutabakata varılıp ’de facto’, olarak fiilen gerçekleştirilmesidir.

***

‘Âkil insanlar komisyonu’na  gelince, aslan köşe yazarlarıyla, kaplan muhabirler, komisyon üyelerini seçtiler bile…

Lâkin daha önce kurulması gündeme getirildiğinde olduğu gibi, birkaç aykırı görüşlü ve tanınmış ismin yanında, hep PKK destekçisi, ırkçı- Kürtçülüğü koruyan ve tabanı olmayan kişilerin isimleri tezgâhlanmaya çalışılıyor.

Başbakan Erdoğan, dünkü Gurup Toplantısı’nda bu konuda şunları söylüyor: Eğer âkil insanlar çalışmasını yaparsak, bunu kararını biz veririz. Yazılanlara bakmayın. Bu toplumda karşılığı olan insanlar kinlerdir, bunlara bakacağız. Eğer karşılığı yoksa biz niye bu insanlarla yola çıkalım?’

Yazıla isimleri bazıları gerçekten âkil olabilirler. ‘Sen de mi isim tezgâhlıyorsun?’ demezseniz,ilk gözüne çarpan Prof. Dr. Vedat Bilgin ile Mehmet Barlas’ın ‘âkil’ diye tavsif edebileceğini söyleyebilirim.

Bana gelince,bendeniz derviş ‘Yunus’un ilâhisinde söylediği gibi, ‘Ne âkilem, ne divane, olduğum için kendimi ‘âkil adamlar’ içinde hiç düşünmedim.

***

Âkil insanlar komisyonu’na hukuki hüviyet verilmesi doğru değildir. Yapılaması gereken Başbakan Erdoğan’ın yüzde 50’lik oy çoğunluğuna dayanarak, komisyonu bizzat intihap etmesi ya da en doğrusu, görüşme sürecini yürüten ekibin muhtemel tıkanıklarda araya girmesidir.

Bu şekilde yapılıp da, inşallah sürecin sonunda çözüm sağladığında, bu başarı siyaseten, gelişigüzel kişiler ve komisyonlar ile paylaşacağına, bizzat Başbakan Erdoğan’a ve AK Parti İktidarı’na mal edilebilir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank