content
23 Kas

Çapa ve Cerrahpaşalılar’dan İsyan Sesleri…

Hastaneler halkın mı, yoksa halkın mı olacak?

Sağlıkta Dönüşüm Politikaları ve birbiri ardına gelen yasal düzenlemeler çapa ve Cerrahpaşalı doktorları ve öğrencileri isyan ettirdi. Her iki fakülte çalışanları tıp fakültelerinde ve sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla dün grev yaptılar.
***
Cerrahpaşa ve Çapa hocalarının Sağlık Bakanlığı’nın kurmakta olduğu sistemle ilgili yargıları eleştirerek şöyle diyorlar: ‘‘Bu sistem doktor emeğini ucuzlatmayı hedefliyor. Üniversite hocalarını piyasaya ucuz işgücü olarak sunup kurulmakta olan uluslararası hastane zincirlerine çalışmaya mecbur bırakmak istiyorlar. Çok düşük bir istisna oranı üniversite hocaları, üniversitelerinde kalmak, hastalarına bakmak, tedavi yapmak, ameliyat yapmak ve tıp öğrencisi yetiştirmek istiyorlar. Bilimsel çalışmalarını sürdürmek istiyorlar. Biz tam gün çalışmayı, bu çalışmanın karşılığını tam olarak almak koşuluyla grevdeyiz’’ diyorlar.
***
Dün grev yapıladığı saatlerde ben de yaklaşık bir saat orada durdum. Sonra telefonla Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile konuştum. Bakan tıp hocalarının gösterdiği tepkiyi muayenehane veya özel hastaneler yoluyla para kazanma istediğine bağlıyor. Benim konuştuğum bazı doktor ve öğrenciler ise bakanın bu iddiasına isyan ediyorlar. tıp eğitimi ve sağlık alanında “yıkım” anlamına geldiği söyleyerek, Muayenehanesi olan doktor sayısı sanıldığından da azdır. ‘‘Biz üniversitelerimizde bilim adamı olarak çalışmak istiyoruz. Ve bunun karşılığında medeni ihtiyaçlarımızı da karşılayacak sabit ve emekliliğe yansıyacak bir ücret talep ediyoruz’’ diyorlar.
***
Başka Cerrahpaşa da yok başka çapa da yok. Hacettepe’den sonra Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi hocaları da fakültelerinin elden çıkacağı düşüncesindeler.
***
Ayrıca hocalarının çizdikleri tablo tıp fakültesi hastanelerinin batmakta olduğunu gösteriyor. Ancak hocalar bu batmanın Sağlık Bakanlığı tarafından özellikle sağlanmaya çalışıldığını da iddia ediyorlar. Performans sistemiyle hasta-hekim ilişkisini puan kaygısı içinde ticarileştirildiğinin altını çizen hekimler, üniversite hastaneleri mali açıdan cezalandırılmış, yaptıkları ameliyatın maliyetini bile tahsil edememiş, kullandığı sarf malzemelerini yeniden alıp yerine koyamamış oluyor. Ardından da çıkıp üniversite hocaları iyi işletmeci değil diye suçluyorlar bizi diyerek’’ isyan ediyorlar.

…//…

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank