content

29 Oca

Çamaşır Deterjanlarında Kansorejen Madde Var mı?

Dünyanın en büyük temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin sahibi olan Proctor & Gamble (P&G), USA’ da çok satılan Tide marka ve diğer popüler çamaşır deterjanlarının formülünü değiştirmeyi kabul ettiğini bildirdi (1).  

Böylece, kanserojen bir madde olan ‘1,4 dioxan’ şirkete ait deterjanlarda eylül ayından itibaren daha az miktarlarda bulunacak.

P&G, bu kararını Oakland-merkezli kamu yararına çalışan bir kurum olan “As You Sow” tarafından açılan davaya bir cevap olarak almış olmakla beraber formül değişikliğinin tüm eyaletleri kapsaması bekleniyor.

Çevre Çalışma Grubu kıdemli araştırma analistlerinden Sonya Lunder “Proctor & Gamble’ in bu kararı sadece bu deterjanların tüketicilerini memnun etmekle kalmayıp rakip firmaları da etkileyerek onların da ürünlerinden bu kanser yapıcı maddeyi çıkarmalarını sağlayacaktır” diyor ve ekliyor:

“Şirketler kâr etmek kadar tüketicilerin sağlıklarına ve kendilerini iyi hissetmelerine de önem vermelidir. Dünyanın en büyük firmalarından birinin böyle bir karar alması bunun mümkün olduğunu gösteriyor”.

1,4 Dioxan nedir?

Gözleri ve solunum yollarını tahriş eden bir madde olan dioxanın merkezi sinir sistemi, karaciğer ve böbreklere hasar verdiği ve kaza ile yüksek miktarda dioxana maruz kalan işçilerde ölüme yol açtığı biliniyor.

Dioxan, IARC (International Agency for Research on Cancer) ve EPA (U.S. Environmental Protection Agency) tarafından muhtemel kanserojen olarak kabul ediliyor (2, 3).

Farelerde yapılan deneyler, dioxanın solunum yoluyla alınmasının sağlığa daha zararlı olduğunu gösteriyor.

Bir takım endüstriyel işlemlerde çözücü olarak kullanılan “1.4 dioxan”, temizlik ve vücut bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bazı bileşenlere bulaşıyor ancak dioxanın nihai ürün hazırlanmadan önce bu bileşenlerden çok ucuza uzaklaştırılması mümkün.

Gelelim neticeye

Her ne kadar bu kararda adı geçen Tide marka deterjan Türkiye’ de bilinmiyorsa da Ariel, Ace, İpana, Kolestone, Gillette, Orkid, Blendax, Pantane, Prima, Proctor&Gamble’ in ülkemizde de çok tüketilen dünyaca meşhur temizlik ve kişisel bakım ürünlerinden bazıları.

Hepimizin evinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen bu ürünlerde de kanserojen dioxanın bulunup bulunmadığını, bu doğru kararın USA dışındaki ülkeler için geçerli olup olmadığını ve P&G’ nin Amerika dışında yaşayanları adam yerine koyup koymadığını merak ediyorum.

P&G’ den açıklama bekliyorum.

KAYNAK
1. http://www.ewg.org/release/proctor-gamble-agrees-reduce-carcinogen-tide

2. “Eleventh Report on Carcinogens”. United States Department of Health and Human Services’ National Toxicology Program. http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/toc11.htm. Retrieved 2 February 2006.

  1. 3.       1,4-Dioxane (1,4-Diethyleneoxide). Hazard Summary. U.S. Environmental Protection Agency. Created in April 1992; Revised in January 2000.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank