content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Haz

Büyükçekmece Sahilinde Neler Oluyor?

Birkaç gündür Büyükçekmece Sahili’nde tam bir komedi yaşanıyor. Her gece Büyükşehir Zabıta Ekipleri sahilin bir tarafına yığılıyorlar. Aynı zamanda Büyükçekmece Emniyet Müdürlüğü ekipleri bir tarafta. Sahilin başında Büyükçekmece Zabıta Ekipleri. Caddenin üzerinde bulunan çay bahçesinde Büyükçekmece Belediyesi’nin üst düzey yöneticileri…
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri tezgah açma izni verdikleri esnaflara müdahale edilmemesi için bekliyorlar. Olası müdahale olursa, iki belediyenin ekipleri kavga etmesin diye arada emniyet güçleri.
Büyükşehir tarafından izin verilen 400’ün üzerinde esnaftan 50’ye yakını tezgah açıyor. Büyük bir kısmı olay çıkabilir diye tezgahlarını açmıyor. Sahilde aynı zamanda Büyükçekmece AK Parti yöneticileri bir aşağı bir yukarı volta atıyorlar. Anlayacağınız kurtarılmış bölge, Büyükşehirin zabıta ekipleri ve Büyükçekmece Emniyet güçleri tarafından korunuyor.
Büyükçekmece Belediyesi ekipleri de caddenin başında koşullanarak, tezgah açan esnafa gözdağı veriyor. Her an bir huruç hareketi olabilir. Tezgah açan esnaf bertaraf edilebilir.

Bir not daha her yaza aydınlık olan caddenin ışıklarının bir kısmı da yanmıyor. Sahilde bulunan eski uçağın bulunduğu yerden aşağısı tam bir zifiri karanlık içersinde.

Kavganın başlangıcı ne zaman?

2009 seçimleri biliyorsunuz Büyükçekmece’de kıran kırana yaşandı. Dr. Hasan Akgün büyük bir farkla kazanacağını düşündüğü seçimleri kıl payı kazanabildi. 200 oy farkla seçimleri kazandığı açıklanan CHP’li Dr. Akgün ve taraftarları mutluluk yaşarken, AK Partililerde ise büyük bir hüzün yaşanıyordu. Sonra hile yapıldığı gerekçesiyle büyük olaylar yaşandı. AK Partililer’in yaptığı itirazlar sonucunda yapılan sayımlarda aradaki farkın 200 civarında değil yaklaşık 500 civarında olduğu ortaya çıktı. Anlayacağınız itirazlar yapılanca aradaki fark büyüdü.

Dr. Hasan Akgün Belediye Başkanlığını kazanmıştı kazanmasına da belediye meclisinde ise AK Parti iktidarı vardı. Görülen şuydu, AK Parti içersinde bulunan bir gurup İlker Gürbüz’ün belediye başkanlığı için oy vermemiş, oylarını Dr. Akgün’e vermiş, belediye meclisinde ise partilerini tercih etmişlerdi.
CHP Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda 39 bin 529 oy, AK Parti ise Büyükşehir’de 38 bin 920 oy alıyordu. Aradaki fark ise 509 oydu. İlçe Belediye Başkanlığı’nda ise CHP’li Dr. Akgün 39 bin 337 oy, AK Partili Gürbüz ise 38 bin 759 oy alıyordu. Ve aradaki fark ise 578 oy oluyordu.
Ancak İl Genel Meclisi’nde ise oy dağılımı şöyle gerçekleşiyordu: CHP Parti 38 bin 154, AK Parti 38 bin 383 oy alıyordu. 229 oy ile il genel meclisinde AK parti 1. oluyordu. Aynen ilçe belediye meclisindeki seçim sonuçlarında olduğu gibi. AK Parti ilçe genelinde düşük oy alırken; il ve ilçe meclislerinde ve Büyükşehir Belediye Başkanlığında 1. parti oluyordu.
MHP, DSP, SP ve DP seçmenleri arasında CHP ve AK Parti arasında dağılımlar söz konusu oluyordu.
AK Parti İl Genel Meclisi’nde almış olduğu oyu; Büyükşehir ve İlçe Belediye başkanlıklarında vede ilçe belediye meclis üyeliklerinde artırmasına rağmen ilçe belediye başkanlığını kaybediyordu. Bunun anlamı ise açıkça şuydu. MHP, DSP ve Saadet Partili seçmenler il genel meclisinde kendi partilerine oy verirken, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığında ve ilçe belediye meclis üyeliğinde kendisine yakın gördüğü adaylara oy veriyordu.

Pazar tahtalarının iptali  ve ortaya çıkan taban baskısı

Neyse anlatmak istediğimiz şu. Büyükçekmece Belediye Meclisi’nde AK Parti iktidar iken yani yasama organında diyelim, yürütmede CHP iktidardı. İşte tamda burada sorun çıkmaya başladı. Büyükçekmece’de kıl payı seçimleri kazanan Dr. Hasan Akgün ve yandaşları bir uygulamayı devreye soktular. Bilerek yada bilmeyerek…

Her yıl sahilde tezgah açan esnaf arasında ayrım yaptıkları iddia edildi. 2009 yılının yaz sezonunda AK Parti’ye çalıştığı iddia edilen esnaflara pazar tahtası verilmedi. Bunun üzerine bu yıl AK Parti tabanından ilçe teşkilatına ve partinin ileri gelenlerine büyük bir baskı yapılmaya başlandı. “Biz AK Parti’ye çalıştık. Büyükşehir’de iktidarız, belediye meclisinde iktidarız, il genel meclisinde iktidarız ama sahilde pazar tezgahı açamıyoruz. Partiye çalışmanın bedeli cezalandırılmak mı? Hakkımızı koruyamıyorsanız bir daha neden partiye çalışalım?”

İşte bu söylentilerden ve baskılardan bıkan AK Parti yetkilileri Büyükşehir’e baskı yapmaya başladılar. Yasal olarak semt pazarları kurma yetkisi ilçe belediyelerine ait olmasına rağmen, Büyükşehir Belediye yetkilileri yasal hakları olmamasına rağmen ‘yaz etkinliği yapıyoruz’ denilerek, 400’ün üzerinden parti tarafından yönlendirilen vatandaşa işgaliye harçları alarak pazar tahtası açma yetkisi verildi.

Anlayacağınız Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi tarafından yapılan ve yasaya göre denetim yetkisinin de bulunduğu sahilde gecekondu kurdurdu. Hani bir zamanların ünlü deyimiyle; Büyükşehir Belediyesi’nin arka bahçesinde gecekondu kurdurmuş oldu. Dr. Hasan Akgün’de arka bahçesinde gecekondu kurdurmamak için elindeki tüm olanakları seferber etti. Şuanda bu işten Büyükşehir Belediyesi kazançlı çıkmış görülüyor.

Ayrım yapılmamalı ve yasalar zorlanmamalı

Özet olarak söylenilmesi gereken şudur. Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un hangi yerinde dolgu yoluyla elde edilen alanlarında yaz etkinliği adı altında gece pazarları açıyor? Ve Büyükşehir Belediyesi AK Partili olan yerlerde böyle bir uygulama yapıyor mu? Benim yanıtım yapmadığıdır.Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi yetkilileri iki yerde sorun yarattı. Biri Silivri’de diğeri ise Büyükçekmece’de.

Yapılması gereken ise şudur. Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri gece pazarı açmak isteyen vatandaşlar arasında ayrım, Büyükşehir Belediyesi’de AK Parti tabanından gelen baskılar karşısında yasaları zorlayarak uygulama yapmamalıdır. Ve bu aşamaya getirilen sorundan kimse sinekten yağ çıkarmak zihniyeti ile gelişen olayları politik bir çıkar sağlamaya dönüştürmemelidir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank