content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Ara

Büyükçekmece Gölü Kirletiliyor mu?

Size bugün Büyükçekmece’de bulunan; 2 bin dönümlük araziye kurulan yaklaşık 700 villa  projeyi içeren, 750 milyon dolar maliyet bedeli açıklanan bir projenin arıtma tesisinin faaliyette olmadığından söz edeceğiz.
Hatta iddialara göre yapılan kanalların arıtma tesisine bağlanmadığı, şirket yetkilisi ile görüştüğümüzde ise hergün foseptiklerin vidanjör araçlarla çekildiği ve İSKİ’nin gösterdiği alanlara boşalttıklarını iddia edilen  Pelican Hill Villalarından bahsedeceğiz.

Aralık 2009 yılında Pelican Hill Villaları'nda, Büyükçekmece Belediyesi tarafından, onaylanan projelere aykırı yapılaşmaya gittiği tespit edilen 12 villa belediye ekiplerince yıkılmıştı.
Okuyucumuz uyardı ve fark ettik

Önceki gün bir okuyucumuz aradı. Büyükçekmece göl kenarında bulunan Pelikan Hill’in kanalizasyonunu arıtma tesisi olmadığı için boş araziye akıttığını ve gölü, araziyi kirlettiğini iddia etti. Arabamıza bindik ve Büyükçek-mece sınırları içersinde bulunan Pelikan Hill projesini yakından inceledik. Pelikan Hill Residence’de; 1+1 daireler yaklaşık 160 bin TL’den başlayan fiyatlarla 500-600 bin liraya kadar daireler satılıyor. Toplam 686 daire bulunuyor.

Hemen altında ise 8 farklı tipte yetkilinin verdiği bilgiye göre yaklaşık 700 villa yapılıyor. Projenin yapımcısı bölgemizin tanınmış üç inşaat firması-nın; Kameroğlu, Keleşoğlu ve Gül İnşaat şirketlerinin ortak girişimi olan KKG inşaat. KKG grup bugüne kadar, özellikle alışveriş merkezi ve residance projelerine imza attı. Grubun önemli projeleri arasında, Bakırköy Fly Inn Alışveriş Merkezi, Fly Inn Residance I, Fly Inn Residance II, Bakırköy Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Bahçelievler Metro Alışveriş Merkezi, Haznedar Maxi Shopping Center, Avcılar Pelican Mall Alışveriş ve Yaşam Merkezi bulunuyor.

Kimin sorumsuzluğu?

İstanbul’un içme suyunu sağlayan en büyük barajlardan biri olan Büyükçek-mece Gölü kenarında tam bir aymazlık yaşanıyor. Türkiye’nin en lüks ve pahalı villa projeleri inşa ediliyor. Alkent 2000 Evleri’nin arıtma tesislerinden boşaltılan su dereler aracılığı ile Büyükçekmece Gölü’ne akıtılıyor. Yaklaşık 700 villalık proje olan Pelican Hill 1 ve 2’de ise bitirilen 200 villanın atıkları arıtma tesisi İSKİ tarafından çalış(tırıl)madığını iddia eden KKG Grup yetkilisi, atıkları hergün vidanjörle çekerek İSKİ yetki-lilerinin gösterdiği arazilere döktüklerini iddia ediyor.

Tankerlerle su sağlanıyor

Yönetim tarafından İSKİ bağlantıları yapılmayan milyon dolarlık villalara tankerlerle su getirilerek kullanım suyu ihtiyacı karşılanıyor. Yönetimin merkezi suyunun kullanmak istemeyen villa sakinleri de kendi imkanları ile su temin ediyor olması kamuoyunda şaşkınlık yaratıyor.

İSKİ arıtma tesisine
izin vermiyor mu?

Pelican Hill evleri, 500-900 metrekare arasında değişen büyüklükleri ve 1700-3600 metrekare arasında değişen ve 900 bin ile 1.5 milyon dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Arsa payları ile sakinlerine olabildiğin-ce geniş ve özgür bir yaşam alanı sunuyor.
Evlerin içlerinde, ev sineması sisteminden iklimlendirmeye kadar her konuda “tek tuş” hakimiyeti sağlayan “akıllı ev sistemi” altyapısı olacak.

Kamuoyuna böyle tanıtılan projenin arıtma tesisinin çalışmamasından İSKİ yetkililerini sorumlu tutan firma yetkilisi, “Alkent 2000 Evleri’nin arıtma tesisi çalışırken, bize izin verilmemesini anlamak mümkün değil” diyor.

Ayrıca yaklaşık 2 bin dönümlük bir araziyi kapsayan projenin çöplerinin, toprak atıklarının arazi içine dökülmesi ise ayrı bir sorun.

Yetkileri soruyor ve yanıt bekliyoruz

Öncelikle Büyükçekmece Belediye yetkililerine, sonra İSKİ yetkililerini, ardından İstanbul Çevre Müdürlüğü-’ne, yetmez çevre örgütlerine, yetmez milyon dolar vererek proje satın alan etkili ve yetkili vatandaşlara soruyo-ruz.

- İstanbul’un içme suyu kirletiliyor mu?
- Pelican Hill 1 ve 2 projesinde her gün toplanan ve vidanjörlerle çekildiği iddia edilen atıklar, araziyi kirletiyor ve doğal olarak Büyükçekmece Gölü’nün kirlenmesine neden oluyor mu?
- Arıtma tesisi çalıştırılamayan projede, gölün kirlenmemesi için ne yapılacak?
- Alkent 2000 Evleri’nin arıtma tesislerinden derelere, derelerden Büyükçekmece Gölü’ne akıtılan suyun hergün tahlilleri yapılıyor mu?
- Projenin bulunduğu arazi üzerine şirket yetkililerinin çöpleri, hafriyatları dökme izinleri var mı?
Yanıtları bekliyoruz…

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank