content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Kas

Bir Çocuğun Bayram Anlayışı

Yine takvim bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’nı gösteriyor. Bayramların bende uyandırdığı duygu ve heyecanlar her yaş zamanında farklılıklar gösteriyor. Bir çocuğun bayram anlayışı ile bir yetişkinin bayram anlayışı ve duygularının aynı olmasını beklemek çok zor. Gerek geçmişten günümüze değişen yaşam standartları ve yaşam bakışı, gerekse bizlerin aynı zamanda ve yaşta olmamız birçok değişkenlerden bazıları.

Çocukken sadece Kurban Bayramlarını değil, tüm bayramları aynı heyecan aynı mutluluk içerisinde beklerdik. O zamanlarda şimdiki gibi büyükşehirlerde alışveriş merkezleri olmamakla birlikte ürün çeşitliliği bakımından da şimdiki kadar zenginlik yoktu. İlçe ve köylerde yaşayan aileler bayram alışverişi için en yakın şehre veya büyükşehre alışveriş giderler, haftalar öncesinden bayramlıklar alınırdı. Büyük bir heyecanla bayram sabahının gelmesini ve bir an önce alınan bayramlıkları giyinmek için büyük sabırsızlıkla beklerdik. Sabah olacak, bayram olacak, bayramlıkları giyindiğim gibi dışarı çıkacak, herkesleri dolaşıp şeker torbamı ve cebimi harçlıklarla dolduracaktım. Ne ekonomi, ne enflasyon, nede herhangi bir şeyi bilmeden sonuna kadar heyecan ve sevincimizi sonuna kadar yaşardık.

Geçen zamanla birlikte gençlik çağlarına geliyor ve evlilik müessesine adımlarınızı atıyorsunuz zaman içinde. Çocukluk çağının geçmesi ve gençlikle birlikte diğer paylaştığınız evlilik, bayramları algılama ve yaşama biçiminizi her ne kadar istemeseniz de değiştiriveriyor. Önceden bayramlar, oyun ve eğlenceden oluşurken geçen zaman içinde bir sorumluluk haline dönüveriyor. Öncelikli görevimiz, büyüklerimizi ziyaret etmek ve diğer yetişkinliğin getirdiği sorumluluklar… Bunlarla birlikte daha öncede var olan ama omuzlarınızda hissetmediğiniz yaşam koşulları, ülke sorunları... v.s. Bununla birlikte eğer çocuk sahibi olmuşsanız, kendi yaşadığınız güzellikleri kendi evladınıza yaşatabilmek adına kendinizden vazgeçme ihtimaliniz ortaya çıkıveriyor. En inanılmaz duygulardan birisidir o ihtimal… Aslına bakarsanız bir bayrak yarışı misali… Kendi ailemiz bizlere aynı şeyleri yapmadı mı?

Şimdiki zamana geldiğimde artık çocuklarım çocuk sahibi olmuş ve ben artık onlar gelecek mi diye yollarını gözler halde bayramları gözlüyorum. Şimdi eski bayramları görmemiş çocuklara ah o eski bayramlar dediğinizde tebessümle bakışıyorlar. Eski bayramları bayram tadında yaşayan bizler, neden çocuklarımızın bayramlarını bayram tadında yaşatmak için elimizden gelenin en iyisini yapmayalım? Eski bayramlar eskide kaldı ama bizlerinde çocuklukları eskide kalmadı mı? Neden geçmişte yaşamak yerine gelecekte yaşamayı düşünmüyoruz? Geçmişten beklentimiz olamıyor ders çıkarmaktan başka ama gelecek zamandan beklentimizin ne kadar çok farkında mıyız? Geçmişi sürekli anmak yerine geleceğimize odaklanmak ve geleceğimiz yaratmak daha güzel olmaz mı?

Hep bir arada, sevgi  barış dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Kurban Bayramınız kutlu olsun!

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank