content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Şub

Beyaz Zambak’lı Mor Bayraklar…

Her sabah taş merdivenlerinden aheste aheste çıktım Beyoğlu’nun köhne sokaklarından yürürken bu sabah bir şey farkettim; bazı binaların önüne asılmış Mor Bayraklar! 
Yavaş yürüsem de soluk soluğa çıktığım yokuşun orta bir yerinde nefeslenip,  merakla, 20 cm.lik  Mor Bayrağın altına yaklaşınca üzerindeki yazıları farkediyorum. Kaşlarımı çatıp, şahin kesilen gözlerimle okumaya çalışıyorum.
İngilizce bir şeyler yazıyor. Orta öğretimde 7 yıl yabancı dil okuduk ya(!)  çat-pat İngilizcemle “White Lily” geçip, hemen altındaki, gözlerimin aradığı Türkçe “Beyaz Zambak Hijyenik Gıda Güvenliği,”  yazısını okuyunca rahatlıyorum. 

Kelimelerin ne kadarda gücü vardır değil mi;
Mor Bayrakta okuduğum; “Beyaz” ruhuma, “Zambak”, yüreğime, “Hijyen” beynime, “Gıda”  mideme ve  “Güvenlik” huzura  dokununca içime bir mutluluk  geliyor…
Zemherinin hafiften vurduğu soğuktan gerilen yüz kaslarım gevşeyip tebessüm geliyor suratıma...

Demek ki, denetim sadece iş yerleri ile sınırlı değil, Apartmanlar, Hanlar, Camiler, Okulları da içine alarak genişlediğini farkediyorum. Yani Cadde Sokak da dahil yaşama alanlarına dair her yere, her şeye “Hijyenik Standart” geliyor.
Ne tuhaf değil mi?  Batı, temizlik medeniyetini atalarımızdan öğrendi, şimdi biz onların temizlik standardını alıp oturtmaya çalışıyoruz! Kirlenme… temizlenme…
Temizlik şart…
Çünkü Beyoğlu’nu bilenler bilir;
gündüzleri ön sokaklardan akan insan selinden kalan kırıntılar,
Karanlık çökünce de, gece hayatı sarhoşluğundan dökülen  içki kokularıyla sabahlar sokaklar. Birde tarihin yorgunluğu yok mudur bu aşınmış sokakların, o da cabası!

Neyse, gözüm Mor Bayraklarda ya, put gibi altına dikilip detaya takılınca Mor Bayrağın ortasındaki kocaman Beyaz Zambağı ancak farkediyorum, pes doğrusu diyorum kendi kendime, şahin gözler(!) Düşüncem daha da bir açılıyor, gözlerim bu kez sıra sıra apartmanları yokluyor, acaba hepsinde de bu bayrak var mı? Hani çocukluğumuzun ilkokul yıllarında sabahları temizlik kontrolünde bazı arkadaşlarımızın uzamış tırnaklı parmak uçlarına cetvel vurulurdu ya! İşte bende bu ruhi haliyatımla,  hala hijyene direnen binaları sayıyordum.
Nefesim iyice yerine gelince yürümeye devam  ediyorum ve daha da bir dikkat kesilerek bakındığım her 5 binadan  4 ünün kapısında dalgalanan Beyaz Zambak’lı Mor Bayrakları selamlayarak iş yerime ulaşıyorum.

Çalışma ofisime selam verip cefakar koltuğuma oturuyorum.  Masamın üzerine gelirken aldığım poğaçaları bırakıp her sabah ilk bana nasip olan çayı istemek için çaycıya telefon açmıyorum, o bu saatte kulağı bende de olsa beklesin meraklansın biraz deyip poğaçanın soğumasına razı oluyorum da çayın soğumasına dayanamam, çay insanın içini ısıtmalı ki yüreğinizde ısınsın bu saatte…
Yani kahvaltıyı erteleyip  derhal internete girerek Beyaz  Zambak Mor Bayrağın sırrını araştırıyorum:
Beyaz Zambak, 2004 yılından itibaren Beyoğlu Belediyesi ve Diversey ile ortaklaşa uygulanmaya başlayan bir proje olduğu bilgisine ulaşıyorum.

Hem Türk insanının daha temiz ve güvenli şartlarda gıda tüketmesini, hem de ülkemizi ziyarete gelen turistlerin gıda güvenliği konusunda duydukları şüpheleri haksız kılmak adına başlatılan Beyaz Zambak Projesi, gıda güvenliği konusunda belediyeler ile işbirliği yapılarak bölgede gıda sunan tesislerin hijyen kalitesini artırmayı hedefleyen güzel bir çalışma…
Yani modern dünya ile entegrasyon…

Beyoğlu belediyesi sınırları içerisinde yapılan Beyaz Zambak projesi kapsamındaki denetlemeler neticesinde içkili ve içkisiz restaurant, lokanta, cafe , otel ve hotellerden oluşan toplam 282 farklı işletme denetlenerek,  işletmelerin 241 tanesi Hotspots gereksinimlerini karşılayarak, 80 ve üzeri puan kapsamında Beyaz Zambak bayrağı ve sertifikası verilmiş.

Güzel memleketimizin daha temiz bir ülke olduğunu gösteren ve bu yöndeki gelişmelere ön ayak olmaya çalışan bu projenin yayılması ile, ülkemize gelen turist sayısında ve kalitesinde iyileşme olacağının idrakı gurur verici bir şey olsa gerek…  Ne güzel bir üşünce, ne güzel bir belediyecilik anlayışı değil mi? Kutluyorum Beyoğlu Belediyesini ve Güzel Başkanını… Darısı turist bekleyen diğer belediyelerin başına… www.mehmetballi.com  

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank