content

09 Kas

Bayat ve Afyonkarahisar çevresi söylenceleri

Mehmet Aydın, eğitimci, usta bir şair, yazar ve araştırmacı.

Yeni bir kitabı bana ulaştı.

Değerli dostum, merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın sahibi ve yöneticisi Prof. Dr. Hayrettin İvgin tarafından bana ulaştırılan kitabın 2. baskısı masamda.

Kültür Ajans yayınlarının 221. olarak Günyüzü gören, Mehmet Aydın hocanın bu kitabı, Bayat ve Afyonkarahisar çevresi söylencelerinden örnekler getiriyor.

Ä°K_Mehmet AYDIN_Boyabat_AyfonkarahisarSöylencelerin yanı sıra, Bayat ilçesi çocuk masallarından, derlenmiş özgün Nasrettin hoca fıkralarından seçmeler de sayfalarına aktarılmış ilgili kitabın.

Bayat ilçesinin tarihçesiyle söze başlanılmış. Uzunca bir araştırma ve anlatım var burada. Sonra Bayat ilçesinin geçmiş dönemlerdeki eğitim, öğretim ve kültürel etkinlikleri anlatılmış, sayfalara aktarılmış. Sonra, Bayat (Afyonkarahisar) çevresinde yaşayan halk söylenceleri (Halk efsaneleri) bölümüne geçilmiş. Buranın bir yerinde;

-“Yazın (edebiyat) tarihlerine göre, bir toplum seylencelerinin içinde saklı olarak tarih, şiir, dram, anlatı zenginliği ve yaşama felsefesi gibi ögeler bulunur. Söylencelerin bütünlüğü ise onu yaratan halkın kültür birikimini yansıtır” deniyor.

Ara başlıkların sıralanışını şöyle görmekteyiz:

Yaratılış inancı, Kızıl elma, Fırın köseğinin yeşermesi, Ahir zaman belirtisi, Cinin insana askıntısı, Guguk kuşları, Eyerli Dağı ve Osman pınarı söylencesi, Yılanın iyilikçiliği, İlençli kargalar, Bayatçayı, Gümüş saban ve boyunduruk, Her derde katlanan varlık, Garip dede, Hakkın teslimi, Makasla ekin biçme vd.

Anlatım başlıkları, söylenceler, efsaneler sürüp gidiyor. 30 ayrı kaynak kişiyle görüşülmüş, onların isimleri, doğum ve ölüm yılları, medeni halleri, meslekleri, bitirdikleri okullar, ana ve baba adları, adresleri de kaydedilmiş, araştırmanın ciddiyeti ortaya konulmuş.

Bayat ilçesi çocuk masalları:

Öcünü alan sarı inek, Periler Padişahının kızı, üvey ana, Bilgi şöleni, Yedi karalı gibi başlıklarla verilmiş ve devamı var bu başlıkların

Deneyimli ve usta edebiyatçı, araştırmacı Mehmet Aydın hocamızın ortaya koyduğu, edebiyatımıza kazandırdığı onlarca kitap dan biri olan bu yayınından dolayı kutluyor, tebrik, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

***

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank