content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Ara

Başkan Değirmenci, Prof. Dr. Ercan ve Yükselir

«Değirmenci Ahmet Ercan’ın fo-yasını Tv’de ortaya çıkardı ortalık karıştı” haberiyle ilgili Genel Yayın Yönetmenimiz Erhan Kızılyar, “Ali, Avcılar’ı iyi biliyorsun. Habere bir bakar mısın?” dediğinde, haberi detaylı okuyunca şok oldum.

Erhan’ın dediği gibi, Beyaz TV’de Sevilay Yükselir’in programına konuk olan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Beyaz Tv’deki “Acı Kahve” programında Deprem Profesörü Ahmet Ercan’ın Avcılarda ağır hasarlı bir villaya verdiği “Kurtarılabilir” rapor verdiğini açıklaması, “Vay Ahmet vay” diye basın bürosunca haber yapılmıştı.
Erhan’a haberi olduğu gibi kullanmasını, Ercan’dan görüş aldıktan sonra farklı olarak haberi işleyebileceğimizi söyledim.

Avcılarlı Gazeteci Sevilay Yükselir’in Mustafa Değirmenci’yi konuk yapmaya birgün önce karar verdiğini öğrendim. Kentsel dönüşüm konulu o programa Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın katılacağını, o belgeyi de Değirmenci’nin neden programa getirdiğini bir gazeteci olarak merak ettim.

Programa konu olan Arzuhan Boray’ya ait Ambarlı Bahçe Sokaktaki binanın Avcılar Belediyesi tarafından yıkıldığı ve bu binaya Prof. Dr. Ercan’ın kurtarılabilir diye rapor verdiği gündeme getiriliyordu.

1- Gazeteci Sevilay Yükselir’in aynı sokağın devamında yer alan Badem Sokak’ta dairesi vardı. Ve bu daireyle ilgili Habertürk’te çalıştığı dönemde, bir yayına telefonla canlı katılarak zehir zemberek bir açıklama yapmıştı.
2- Hatta, bizzat ben olay yerine giderek, Sevilay Yükselir ile ayrıntılı görüşerek ayrı bir haber yapmıştım.
3- Ve iddia ediyorum ki, o gece tartışmanın geçtiği programa Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın katılacağı mutlaka Değirmenci’ye önceden haber verilmişti ki, başkanda o belgeyi yayına getirmişti.
4- Prof. Dr. Ercan’ın konuşmasında, depremlerdeki yıkımın en büyük müsebbininin belediye başkanları olduğunu söylemesi üzerine, Değirmenci, “Siz bilim adamlarının hiç mi günahı yok?” deyince tartışma alevlenmiş.
5- Ercan, Değirmenci’ye kişisel olarak yüklenince, başkan ortaya inanılmaz bir iddiayı gündeme getirerek şöyle demiş: “Senin nasıl bir bilim adamı olduğunu biliyoruz biz Avcılar’da Onlarca bilim adamının, ‘Burada heyelan vardır ve bölge derhal boşaltılmalıdır’ dediği bir alanda sen bir vatandaş için özel bir çalışma yaptın ve ‘bu bina kurtulur!’ dedin. Ama bina 15 gün sonra yıkıldı”
6- Değirmenci, Ahmet Ercan’ın binanın sahibi olan Arzuhan Boray’dan o rapor için. O zamanın parası 40 bin lira dolayında sadece kendisine ödediğini bir de binaya güçlendirme yapması konusunda sahsı yönlendirdiği adamlara dünya kadar para ödettiğini de ifade etmiş.
Ercan’ın raporu dikkate alındı mı?
Ancak kazın ayağı biraz daha farklıydı bence.

1- Bugün o sokağın hemen yanında AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Mehmet Müezzioğlu’nun villası var. Ve ayakta duruyor. Dr. Müezzinoğlu o günkü tartışmalardan o kadar rahatsız olmuştu ki, evini Bahçeşehir’e taşımak zorunda kalmıştı.
2- Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin bugün Halkla İlişkiler Müdürlüğünü yapan Ender Balaban, Badem Sokak’ta bulunan onlarca dairesi orayla ilgilenilmediği ve özel önlemler alınmadığı için yıkılmak zorunda kalmıştı. O günkü, karşılıklı tartışmalar gazete arşivlerinde duruyor.
3- Prof. Dr. Ahmet Ercan, canlı yayında çok büyük ihtimalle verdiği raporu hatırlayamadığı için, ofsayt duruma düşmüştü.
4- Başkanın kamuoyuna açıkladığı Ercan’ın raporunda hangi tespitler yapılmıştı. Ve o tespitler gerçekten yanlış mıydı?
Ercan’ın raporu keşke
uygulansaydı
a) “…. sular taç kesiminde açılacak bostan kuyusu ve a-41 ile a-42 jeofizik noktalarında açılacak 30’ar metrelik kuyular ile sürekli sağılarak durdurulmalıdır.
b) Kaymayı yavaşlatmak için, yapı içindeki kuyudan sürekli su çekilmeli hiçbir koşulda bu kuyuya su basılmamalıdır.
c) Yapının kuzeyindeki sokak sürekli olarak araç trafiğine kapatılmalıdır.
d) Yapının zemin kat taşıyıcı 2 kolonunda oluşan hasarın onarılması ve zemin kat tavanında oluşan çatlakların daha fazla çatlak oluşmasına ve mevcut çatlakların yürümesinin engellenerek deformasyonun durdurulması gerekmektedir. Bunun içinde abd’de uygulanan astm onaylı bir yapı mukavemet ve güçlendirme sistemi öngörülmüştür.
e) Kolanlar için: onarımdan sonra tüm çatlakların epoksi enjeksiyon ile maksimum düzeyde doldurularak fiberbord ile sarılarak, çekme dayanımının yaklaşık 14000 kg/cm2. Kolan dayanımının 10 kat esnekliğinin 12 kat artırılmasını ve kolunun yük taşıma basıncının yüzde 60 artırılmasını,
f) döşeme oluşan çatlakların gene epoksi enjeksiyon ile doldurularak strüktür’ün dayanma gücünün artırılmasını. Bu çalışma sonucu zemin katta temele bağlı kolonlarda oluşan tüm deformasyon giderileceği gibi, kayma sürmez ise, taşıyıcıların çok daha fazla dayanımının sağlayacağı güçlendirici-üstlenici işletmece onaylanmıştır.
g) Bi sıra Badem Sokağa koşut olarak 14279 sayılı evleğe ve diğer ki, 14280 ile 14281 sayılı evlekler arasına hirbiri en az 30’ar metre boylu fore kazıklar, yerinde dökme olarak oluşturulmalıdır.
h) Önlemlerin alınmaması ve Badem Sokak altındaki zemin hareketinin sürmesi durumunda taçta gelişen gerilme-kayma çatlaklar gelişerek tepedeki çok katlı konutları ve yapının altındaki Badem Sokak’taki konutları da et-kileyecektir.

Sonuç olarak yaptığımız araştırma ve incelemeler sonucunda, yukarıda sıralanan önlemlerin ivedilikle alınması durumunda, yer hareketinin denetim altında tutulabileceği yapıda oluşmuş deformasyonun giderilerek bugünkü durumundan çok daha fazla dayanım gücüne ulaşabileceği, yer kayması durdurulursa yapının sağlıklı bir şekilde işlevlerinin sürdürebileceğini sağlayacağı beklenilmektedir.

Bu önlemler yalnızca incelenen yapının değiş çevredeki diğer konutlar ve Bahçe Sokak ile Badem Sokağın kesiştiği noktada devamlı deformasyona uğrayıp, sürekli açılıp kapatılan alt yapı içinde yaşamsal önem taşımaktadır.”
Müezzinoğlu, Salihoğlu, Bozkurt,
Şahin ve Balabanlar konuşmalıdır

İşte bu rapor yüzünden Prof. Dr. Ahmet Ercan için “Vay Ahmet vay” denilerek çakma haberler yapılıyordu. Ve iddia ediyorum ki, Ercan’ın dedikleri yapılsaydı bugün o sokaklar boşaltılmamış ve Avcılar’da bu kadar zarar görmemiş olurdu.

Şimdi buradan sorumluluğu olan herkese çağrı çıkarıyorum. O sokaklarda bulunan konutları iki dönem belediye başkanlığı yapmış olan Tahsin Salihoğlu, 92’den beri meclis üyeliği yapan İhsan Şahin, iki dönem meclis üyeliği yapmış olan İrfan Bozkurt, orada bulunan ve yıkılmış olan binaların sahibi Balaban ailesinin çıkıp açıkça konuşması gerekiyor. Ve özellikle AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması gerekiyor.

Son söz: Ahmet Ercan’ın raporunu okuyunca yapılmayan önlemleri, gerekeni yapmayan yerel yöneticileri, gerekeni yapmayan sorumluları görüp de bilim adamlarına suç yüklemenin de ayıp olduğunu ifade etmek isterim.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank