content Güney Marmara Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
06 May

Bandırma Verdiğini Alabilecek Mi?

Geçtiğimiz hafta Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından il genelinde en fazla kurumlar vergisi ödeyen 50 kuruluşun adı ve ödeyeceği vergi miktarı açıklandı, biliyorsunuz.

Balıkesir il genelinde, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde de bulunan Banvit, beyan ettiği 13 milyon 516 bin 448 YTL ile Balıkesir’de en fazla kurumlar vergisi ödeyecek firmaların en başında yer aldı.

Yani bir kez daha Bandırma, il genelinde vergi şampiyonunu çıkarttı.

Kendisini takip eden ikinci sıradaki firma, Yırcalılara ait BEST’in beyan ettiği matrah ise 6 milyon 559 bin 507 YTL. Görüldüğü gibi Banvit’in tek başına ödediği, BEST’in ödediğinin iki katından dahi daha fazla.

Açıklanan 50 firmanın genel bir dökümüne bakıldığında, Bandırma’dan 17 firmanın yer aldığını görüyoruz. Toplam beyan edilen matrah ise 20 milyon 578 bin 686 YTL.

Balıkesir’den ise ilk 50 içinde yer alan 25 firmanın beyan ettiği ise toplam 15 milyon 563 bin 822 YTL. Hani neredeyse, Banvit bu 25 firmanın toplamını tek başına karşılar bir vergi beyanında bulunmuş.

Yine ilk 50’nin içinde yer alıp da, Bandırma ve Balıkesir’in dışında bulunan 8 firma da, toplam olarak 1 milyon 881 bin 281 YTL vergi beyanında bulunmuş. Bu firmaların üçü Edremit olmak üzere, diğerleri de Ayvalık, Havran, Susurluk, Gönen ve Balya olarak birer firma ile sıralanıyor.

Görüldüğü gibi, Balıkesir il genelinde toplanan vergilerin büyük bir oranı bir kez daha Bandırma tarafından karşılanıyor.

Eti Bor Genel Müdürlüğü’nün Ankara’ya taşınması ile birlikte bir anda en son ödediği 17 trilyon liralık vergi ile Bandırma’nın bir ara geri plana düştüğü görülürken, tekrar ön plana çıkması da, Balıkesir ekonomisinin içerisinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu da tekrar gözler önüne serildi.

Önümüzdeki günlerde Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan, Balıkesir il genelinde toplanan toplam vergilerin, il merkezi ve ilçelere göre dökümlerini isteyeceğim. Umarım verirler.

Ancak, şu yayınlanan ilk 50 firma bile, Bandır-ma’nın Balıkesir ekonomisine ne büyük bir oranda katma değer sağladığının bir göstergesi tabii ki.

İşte, bu sonuçlara baktığımızda, Bandırma’nın bir anlamda hem ne kadar önemli bir kent olduğu, hem de diğer taraftan bu kadar öneme karşılık, ne kadar geri planda tutulduğu da anlaşılıyor.

Şimdi şöyle geriye dönüp bir bakalım.

Bir zamanlar Balıkesir il genelinde toplanan vergilerin yüzde 45’ini tek başına karşılayan Bandırma’nın yatırımlardan aldığı pay ise yüzde 10’lar seviyesinde kalıyordu.

Gerçi, şimdi de durumun pek değiştiğini sanmıyorum ya... Hatta belki sağladığı katma değer artarken, aksine aldığı pay da belki de yüzde 10’un dahi altına düşmüştür!..

Yıllar yılı temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp, Bandırma’ya gelen başbakanından tutun, bakanlarına kadar önlerine sürdüğümüz sorunlarımızın ne kadarı çözüme kavuştu?

Fakültemiz mi bitti? Hastanemiz mi tamamlandı? Yoksa Bandırma’nın can damarı olan Susurluk ve Karacabey yolu mu duble oldu?

Hepimiz biliyoruz ki, hiçbiri olmadı. Olmasını da bu yıl için hiç mi hiç gerçekleşeceğini sanmıyorum.

Bakmayın, vekillerimizin ve de kimi yetkililerimizin bu yıl içerisinde hastanenin açılacağından, fakültenin eğitim vereceğine kadar beyanlarda bulunmasını.

Görünen köy kılavuz istemiyor. Gidin bakın, hepsi de olduğu gibi yerinde sayıyor.

Hâlâ havanda su dövüyoruz, hâlâ sade suya tirit yapıyoruz. Gerisi boş ki boş...

Fakülte ile hastane inşaatının başlaması 15 yılı devirdi. Hâlâ inşaat aşamasında...

Bandırma’yı İstanbul’un iki saatlik ilçesi durumuna dönüştüren hızlı feribot seferlerinin başlaması tam tamına 10 yıl oldu.

Bu 10 yıldan bu yana Bandırma-Susurluk ve Bandırma-Karacabey yollarının yapılacağı konuşulur durur.

Üstüne üstlük, her yıl bu yolların yapılması için bütçeden önemli paralar da ayrılır.

Sonuç?

Tabii ki her dönem olduğu gibi, iktidar mensuplarının kendilerine yakın olan bir takım müteahhitlere kıyak yapıp, onların trilyonlarına trilyon ekleyip, onları zengin etmekten başka hiç bir amaç taşımaz.

Aksini iddia eden, buyursun söylesin...

Somut bir örnek göstersin de inanalım.

Alın, gerek Susurluk yolu, gerekse Karacabey yolu güya bu yıl tamamen duble olarak bitecekti.

Siyasetçinin, seçmeni kandırmaktan başka bir gelişme var mı yollarda?

Görebiliyor musunuz?

Bir de, AKP Balıkesir İl Başkanı açıklamalarda bulunmuş ve bu yolların biteceği iddiasını dile getirmiş. Hatta hızını da alamamış, bu yollara yönelik eleştiride bulunanları da insafsızlıkla suçlamış.

“Biz yolumuzu bulmuyoruz, yol yapıyoruz” diyerek ince kıyım, bir de kinayeli laf edip, bir anlamda bizim buraları dikkate alarak, resmen ve de alenen Bandırmalıları da salak yerine koymuş!..

Ve işin garip tarafı da, seçmenini böylesine salak yerine koyanları da il başkanı yapıyorlar ya, yanarım ona yanarım.

Yahu be adam, senin uydurduğun ıvır zıvırlara mı inanalım, yoksa gözlerimizle gördüğümüz, hiçbir şeyin yıllardır yapılmadığına mı?

Dalga geçeceksen, git başkalarıyla dalga geç!..

Bizlerle değil.

Kendine gel ve haddini bil.

Bak, Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, hemen hemen her platformda İslamın şartını nasıl açıklıyor;

“İslamın şartı 5’tir. Ancak altıncısı haddini bilmek, yedincisi de haddini bilmeyene, haddini bildirmektir!..”

Umarım, senin bizimle böylesine dalga geçtiğini farkeder de, sana İslamın yedinci şartını uygular ve haddini bildirir!..

Şimdi bunları yazdık, ama bu yatırımlarım bizim bölgemize gelmemesinde, sadece devletin ya da Balıkesir’in mi kabahati var?

Aksine, en büyük kabahat bizde!.. Yani Bandırmalılar’da...

Biz kuzu gibi olduğumuz sürece, daha çoook ensemize vurup, lokmamızı ağzımızdan alırlar.

Yıllardır olduğu gibi...

“Nasıl olsa bunların gıkları çıkmıyor, ne yaparsak yapalım kuzu kuzu itaat ediyorlar” diyerek, verginin çoğunu bizden alırken, yatırımın da en azını yine bize veriyorlar...

Bakın, il başkanı Balıkesir’e çevre yolu yapılacağını söylüyor. Emin olun taş çatlasa bir yıl içerisinde yapılıp biter de, biz de hâlâ avucumuzu yalıyor oluruz.

Eeee bize de müstehak ama!.. Dedik ya, biz böyle sessiz kaldığımız müddetçe....

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank