content Güney Marmara Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
11 Ara

Bandırma Geleceğin Flaş Kenti

İnsan doğası gereği, yaşadığı yerin gerçekten yaşanacak bir yer olmasını istiyor.

Bugüne kadar adeta aç bir kurt gibi, önüne konulan her türlü yiyeceği tıka basa yemesi örneğinde olduğu gibi, yapılan her türlü yatırımı absorbe edip de, bir türlü yatırıma doymayan Bandırma, önümüzdeki 10 yıl içerisinde adeta Güney Marmara’nın flaş bir kenti olma yolunda hızlı adımlarla koşmaya başladı.

Bunu ben değil, Bandırma Belediye Başkanı Recep Eraydın ile Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan üzerine basa basa söylüyor.

.............................

Öncelikle şunun altını kalın çizgilerle çizmek gerekiyor. Bandırma çok uzun yıllardan sonra, ilk kez kendi milletvekili ile uyum içerisinde çalışan bir belediye yönetimini elde etti.

Geçmişi hatırlarsak, eski Belediye Başkanlarından Durgut Ergin’in, her ne kadar iyi görünse de bölgemizin Milletvekili İlyas Yılmazyıldız ile arasının çok iyi olduğunu söylemek mümkün değil.

Ergin döneminde yapılan en büyük yatırım projesi olarak kabul edilen Gönen Barajı ile ilgili çalışmalarda her ne kadar İlyas Yılmazyıldız’ın uğraş verdiği dikkati çekse de, kapalı kapılar ardında birbirleriyle bir hayli çeliştikleri de konuşulanlar arasındaydı.

Hatta, Gönen Barajı ihalesine giden süreç içerisinde Yılmazyıldız ile Ergin’in bir küslük yaşadıkları bile yapılan iddialar arasındaydı.

Daha sonra, görevi devralan Halil Ünlü, yine bölge Milletvekili ve hatta bir arada Sağlık Bakanlığı koltuğuna oturan Dr. Mustafa Güven Karahan ile arası hiç mi hiç iyi değildi.

Öyle ki, Ünlü’nün her Ankara ziyaretinde, Kara-han’dan köşe bucak kaçtığı, O’nun dışındakilerle Bandırma’nın işini çözmeye çalıştığı da siyasi kulis-lerde halen konuşulan konular arasında yer alıyor. İşte bu yüzden kentin her sorununu Balıkesir milletvekillerinin dışındaki isimlerle, özellikle de o günlerin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile çözmeye çalışan Ünlü’nün, hiçbir sorunu çözemediği de ayrı bir gerçek olarak ortaya çıkıyor.

O’nun zamanında yapılan Gönen projesi de, bugün Bandırma’nın başını ağrıtan ve uzun bir süre de ağrıtacağa benzeyen sorunların başında geliyor.

Başkanlık nöbetini Halil Ünlü’den devralan Cemal Öztaylan’ın da, bölgemiz Milletvekili Turhan Çömez ile arasının çok iyi olduğunu söylemek mümkün değildi.

Öztaylan’ın aynı zamanda eski bir parlamenter olması, yaklaşım tarzının kendine özgü bir tarz oluşturması, aynı zamanda hırslı bir yapıya sahip olan Çömez ile aralarındaki belki de en büyük handikap oluyordu. Gerçi, bu anlaşamamazlık Bandırma için çok fazla etkili olmadı. En önemli yatırımlarını ve hizmetlerini bu dönemde alan Bandırma, biraz da Cemal Öztaylan’ın kişisel ilişkilerini kullanmasından ve “Kemal Abi” diye hitap ettiği Kemal Unakıtan ile kurduğu dostluktan da kaynaklandı. Tabii bu dostluğun kurulmasında Kemal Unakıtan’ın bölgemizdeki yatırımlarının bir hayli fazla olması ile Turhan Çömez’in Unakıtan hakkında ortaya koyduğu iddialar nedeniyle bozuk olması da çok etkili oldu.

Sonuçta, bu günlere gelinildi. Cemal Öztaylan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile oturduğu belediye başkanlığı koltuğundan, yine aynı kişi tarafından kaldırıldı. Ama bu kez Ankara’ya, TBMM’deki koltuklardan birine oturması için...

Öztaylan, Ankara’ya gitmeden önce, hepimizin de yaşadığı bir belediye başkanlığı kaosu içerisinde yerine işaret ettiği Recep Eraydın’a, sonuna kadar destek çıktı ve O’nun seçilmesi için de vargücüyle mücadele etti.

Doğal olarak da, her türlü siyasi mücadelelerin alabildiğine sergilendiği bu kaos ortamında, bir hayli gerginlikler yaşandı. Seçimin galibi de bir kez daha Öztaylan oldu. Desteklediği Eraydın da, kendi yerine başkanlık koltuğuna oturdu.

Aslında da iyi oldu. Nedeni ise, Recep Eraydın, Öztaylan zamanında ikinci adamdı. Bütün plan ve projeler ondan çıkıyordu. Buna bizzat şahidim. Ne zaman belediyeye gitsem, o günlerde başkanlık makamı ile başkan yardımcılığı arasındaki odada bulunan yuvarlak masada, sürekli Eraydın’ı bir projenin başında ya çizim yaparken, ya da birilerine birşeyler anlatırken görüyordum.

Eraydın’ın bu plan ve programcılığı Öztaylan’ın da işini kolaylaştırıyordu ya. O da, işin finans boyutunu ve ihale aşamalarını takip ediyordu. Yani, aslında iyi de bir ikili olmuşlardı. Bu ikili döneminde gerçekten Bandırma ciddi yatırımların merkezi olmuştu.

Özellikle de, yine Öztaylan’ın belirttiğine göre en az 50 yıllık eksiklik bu dönemde giderilmeye çalışılıyordu. Hatta, yer altında bulunan su ve kanalizasyon şebekesi iflas etmişti. Yağmur suyu kanalı ise hiç yoktu. Bunların yeniden kurulması sağlandı ve bugüne kadar yapılan yatırımların en büyük kısmı ise doğaldır ki toprak altına gömüldü. Yani, şu an görünmüyor, fakat işlevini yapıyor.

Bir basın toplantısı ile Bandırma’nın önümüzdeki 10 yıllık performansını basın mensuplarının önüne seren Bandırma Belediye Başkanı Recep Eraydın’ın, neredeyse her defasında “Allah razı olsun Cemal Abi’den... O olmasa, bunların hiç birini yerine getirmemiz mümkün değil...” diyerek dua etmesi, ikilinin abi-kardeş dostluğunu Bandırma için sonuna kadar kullanacağının da işareti oluyor.

İnşallah bu güzel dostluk bozulmaz.

Gazetemizin iç sayfalarında okuyacağınız yatırım projeleri ile ilgili her dosya, birebir Öztaylan-Eraydın ikilisinin elinden hayata geçeceğe benziyor.

Bu yatırımları bir kez daha burada tekrarlamanın gereği yok. Yalnız, aslında bundan sonra Eraydın’ın işi biraz daha zorlaşacak. Öztaylan belediye başkanı iken, çok rahat bir çalışma ortamı vardı. Kendi odasında çok fazla rahatsız edilmeden plan ve projelerle uğraşıyordu. Ya şimdi?

Hem belediya başkanlığını, hem de başkan yardımcısı iken yaptıklarını üstlenmek kolay değil. Ne diyelim, Allah kolaylık versin.

Bu arada, Ankara’dan telefonla görüştüğümüz Milletvekili Cemal Öztaylan ile de uzun bir görüşme yaptık. Meclis’te yaptığı konuşmadan, Eraydın ile birlikte gidip görüştüğü bakanlara ve bürokratlara kadar.

Mecliste dile getirdiği bir takım sıkıntılarını bir kez daha tekrarladı. Kendisini, tamamen Bandırma’ya yönelik hizmet ve yatırımlar için şartlandırdığını ve bunu da yerine getirmek için uğraş verdiğini vurgulayan Öztaylan, yazılmamak şartıyla bir takım sıkıntılarını da dile getirdi.

Gerçekten çok üzücü durumlarla karşı karşıya olmasına karşın, yine de bu kadar sıkıntı arasında Bandırma için uğraşmasını takdirle karşılamak gerektiği kanısındayım. Allah yardımcısı olsun.

Bandırma, şu ortamda ciddi bir konsensüs yakaladı. Milletvekili ve belediye başkanı ile önümüzdeki 10 yılın flaş kenti olma yolunda.

Aman nazar değmesin

 

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank