content

09 Tem

Aydın Doğan’ın Fasıl Gecesi

Medyada günlerden beri konuşulan Aydın Doğan’ ın fasıl toplantısı dün gece Hilton Oteli’ nde gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde gecenin politik yorumlarını bol bol okuyacağınıza hiç şüphem yok. Ben büyüklerimin işine karışmadan musiki kısmına dair notlar aktarmak istiyorum. Faslın şefi Dr. Adnan Çoban, sazendeleri de Yeşim Çoban (keman), Turgut Özüfler (kanun), Volkan Ertem (viyolonsel) ve ben Ahmet Rasim Küçükusta (ud) idi. Samime Sanay, Melihat Gülses, Aylin Taşçı, Sami Aksu da davete misafir ses sanatçıları olarak katıldılar. Bu geceler klasik olarak fasılla başlıyor. Dün gece kısmetimizde makamların şahı hüzzam makamı vardı. Bimen Şen’ in ‘Sabrımı gamzelerin sihrile tarac edeli’ muhteşem ağır aksak şarkısı ile başladık. Sen sanki baharın gülüsün şen çiçeğimsin… Açmam açamam söyleyemem… Sesimde şarkısı aşkın hazan olup gidiyor.. ile aktı gitti gece. İSTEK ŞARKILAR

Bu fasılların bir özelliği de dinleyicilerin özel olarak istedikleri eserlere yer verilmesi. Mesela, Selahattin Pınar’ ın hüzzam şarkısı ‘Gecenin matemini aşkına örtüp sarayım’ Fatih Çekirge için söylendi. Bu sanılanın aksine bir aşk şarkısı değil; Selahattin Pınar güftesi Mustafa Nafiz Irmak’ a ait olan eseri babasının ölümü üzerine bestelemiş.

Ahmet Hakan’ ın isteği olan ‘Gurbet içimde bir ok/ Her şey bana yabancı’ sözleriyle başlayan ve Buruk Acı adıyla bilinen bir zamanların dillerden düşmeyen şarkısı salonda bulunan herkes tarafından koro halinde söylendi. Bu şarkının sözlerinin Türkan Şoray’ a ait olup olmadığı hep tartışılmıştır, ama bestekârının Suat Sayın olduğunda şüphe yoktur.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk için de Şekip Ayhan’ ın rast eseri ‘Belki bir sabah geleceksin lakin vakit geçmiş olacak’  isimli şarkı Aylin Taşçı tarafından seslendirildi. Ahmet Bey’ in hangi duygularla bu esere meftun olduğunu bilmiyorum, ama güfte bir sabah kapılarına TMSF’ nin adamları dayananlara pek uygun düşüyor doğrusu.

Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim de Sedat Ergin’ in istediği ve hepimizin duygularına tercüman olan bir şarkı idi. Şu dünyada sevdiği için her şeyini uğruna boş yere vermeyen ama yalan sözlerle aldatılıp sonunda da onu ellere kaptırmayan kim bilir kaç kişi vardır, ne dersiniz.

AYDIN DOĞAN’ IN ŞARKISI

Bu efkârlı eserlerden sonra ev sahibi Aydın Bey’ in isteği olan şarkı ilaç gibi geldi. Bu sözleri dertli de olsa insanın içini kaynatan benim güzel memleketim Kayseri’nin bir türküsü idi:

Küçük yaşta aldım sazı elime

Dertli dertli vurdum sazın teline

Uyma dedim uydun eller sözüne

OLMAZSA OLMAZ ŞARKILAR

Fasıl gecelerin olmazsa olmaz şarkılarından ikisi bu gece de atlanmadı. Bunlardan biri artık Amir Ateş Hocamız kusura bakmasın Fehmi Koru’ nun şarkısı olarak bilinen ‘Bir kızıl goncaya benzer dudağın/Açılan tek gülüsün sen bu bağın’ idi.

İkinci eser ise Münir Nurettin’ i bile kıskandıracak bir yorumla Dr. Adnan Çoban tarafından okunan Kalamış şarkısı idi. Hele o gazel kısmını bir okudu ki… bir değil bin tatlı huzur aldık:

Fethettiniz ay parlayarak sen gülerekten
Gündüz koya sen gel gece kalsın aya növbet
Ses çıkmıyor artık ne kürekten ne yürekten
Emret güzelim istediğin şarkıyı emret

BAŞBAKANIN ŞARKISI DA ÇALINDI

Geceye bence başbakanımızın şarkısı damgasını vurdu. Her ne kadar

Erhan Köknar ve eşi için okunacağı anons edilse de ‘Hatıralar sarmış dört bir yanımı sözleriyle’ başlayan ve Beraber yürüdük biz bu yollarda /Beraber ıslandık yağan yağmurda diye devam eden şarkı artık başbakanımızla özdeşleşti. Ben

Eseri Köknar’ ların dansı eşliğinde Adnan ve Yeşim Çoban beraber söylediler, ama ne söylediler! Yeşim’ in kemanı kadar sesi de müthiş. Bundan sonra onu birkaç şarkı okumadan asla bırakmayız.

 SÜRPRİZ MİSAFİR

Bu fasılların bir başka özelliği de her toplantıda sürpriz bir misafirin olması. Bu geceye ilk defa katılan pek çok kişi vardı, ancak dünün sürpriz misafiri bence Hüsamettin Özkan’ dı.

Hüsamettin Bey bildiğimizin aksine son derece ‘konuşkan’ ve candan bir kişiymiş. Kendisi aramızda koca bir dağ olsa da hemşerim sayılır. Onu çok sevdim. Faslı baştan sonra büyük bir zevkle dinlediğine, pek çok şarkıya da katıldığına şahit oldum.

Hüsamettin Bey’ in eşi Çiğdem Hanımın, Türk Musikisinin en önemli bestekârlarından olan Zeki Arif Ataerkin’ in torunu olduğunu belirtmek isterim. Zeki Arif Bey’ in babası da bestekâr kanuni Hacı Arif Bey’ dir. Hüsamettin Bey dedenin ünlü ‘mandalsız kanunun’ kendilerinde olduğunu söyledi. Musiki tarihimizin bu önemli sazını bir gün görmek kısmet olur inşallah.

Sedat Ergin’ in Hüsamettin Bey’ in iyi bir ‘bağlamacı’ olduğunu yani çok iyi bağlama çaldığını kulağıma fısıldadığını da eklemek isterim.

SÜRPRİZ SOLİSTLER

Aydın Bey’ in fasıl gecesinin sürpriz sanatçılarından biri Nazlı Ilıcak’ ın

gelini Meyra idi. Unutturamaz seni hiçbir şey ve Dönülmez akşamın ufkundayız şarkılarını çok güzel seslendirdi. Nazlı Hanım gelini ile ne kadar gurur duysa yeri var. Melda ‘parıldayan bir ışık’ gibiydi.

 Bir sürpriz solist de Melihat Gülses’ in kızı Neva idi. Bizim kemençevi olarak bildiğimiz Neva annesini kıskandıracak kadar güzel söyledi.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank