content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 May

Avcılar Belediyesi Temizlik Taşeron İşçilerinin Söyledikleri Yenilir Yutulur Değil!

İşçiler tarafından ortaya atılan iddialar, Tomurcuk şirketinde ve Avcılar Belediyesi’nin temizlik işlerini yapan çalışanların. Buradan çağrı çıkarıyorum. Söylenen iddialar yenilir yutulur değildir. SSK yetkililerini göreve çağırıyorum. Sosyal demokrat olduğunu iddia eden CHP’li Belediye Başkanı Dr. Haney Handan Toprak Benli’yi göreve davet ediyorum.

Yazsam bir dert yazmasam iki dert… Diyorlar ki, taktın sürekli Haney Handan Toprak Benli’yi ve Avcılar Belediyesi’ni yazıyorsun.
Doğru diyorlar…
Haklı tespit yapıyorlar.
Ancak bir yumağın ipini çekmeye başladığınızda bırakmazsanız devamı gelir.
Birgün yazıyorsun ertesi gün mesajlar ve telefonlar…
Yeni bilgiler…
Önümüzdeki günlerde Avcılar Belediyesi ile ilgili günlerce sürecek yolsuzluk dosyaları açacağız. Belgeli ve bilgili… Varan 1, varan 2, varan 20 diye devam edecek. Tarafımıza gelen iddialar yenilir yutulur değil!

İki gün önce Avcılar Belediyesi Temizlik İşlerini yapan Tomurcuk Firması’ndan atılan işçilerle ilgili yazdığımız yazı üzerine tarafımıza gelen yeni bilgileri paylaşmak istiyorum.
Bizleri arayan, mesaj ve mail gönderenlerin iddiaları şöyle.

***
Taşeron şirket Fatih merkezli.
Ekim 2014 yılında yapılan ihaleden sonra Fatih yaklaşık 40 kişi geldi. İşçilerin ir bölümü ihaleyi kaybeden Beşkardeşler şirketinden geldi. Diğerleri sonradan işe alındı. Çalışanların büyük çoğunluğu belediye başkanına ve CHP’ye oy verenler.
Fatih’den ve diğer yerlerden gelenlerin bir bölümünü geri gönderildi. Son olarak Fatih Belediyesi’nde yaptığı çöp ihalesini de kaybetti. Tomurcuk şirketi, Türkiye genelinde iki yerde, Erdek ve Avcılar ilçelerinde temizlik işi yapıyorlar.

***
Avcılar Belediyesi tarafından, işten atılan işçilerle kamuoyonu açıklanan belgenin gerçeklerle alakası yoktur. Belediyenin şantiyesinde bazı arkadaşlarımızın cep telefonları toplanıyor. Fatih merkezden gelen işçiler sendikalı olunca, şirket yetkilileri bu işçilerle toplantılar yaptılar.
“Biz sizi getirdik. Neden sendikaya üye oluyorsunuz? İşten atılmadığınız halde, belediye önünde yapılan eylemlere destek veriyorsunuz. Bize gelen fotoğralarda eyleme katıldığınızı görüyoruz” denilerek, üstü kapalı tehditler yapılıyor ve bu işçilerle görüşmeler yapılırken, ses kaydı almasınlar diye cep telefonları toplanıyor.
Fotoğraf çekildiğini duyan işçiler olarak eyleme katılamıyoruz, işten atılmaktan çalışma şartlarının ağır olmasına rağmen korkuyoruz.

Ne yemek, ne yol paramız ne de mesaimiz var

Tomurcuk şirketinde çöpte çalışan işçiler olarak, günde 9 saat, haftada 6 gün çalışıyoruz. Haftalık çalışma saatinin çok üstünde  çalışıyoruz. Ne mesaimiz, ne sosyal haklarımız, ne ikramiyemiz, ne yemek paramız, ne yol paramız var. Çıplak 2 bin 100 TL maaştan başka bir şey almıyoruz. Tek doğru yapılan şey sigortalarımız.
Bugüne kadar maaşlarımızı düzenli alamıyoruz. Mayıs 15’inde ödenmesi gereken nisan ayı maaşımız daha ödenmedi. Her onbeşgünlük maaşımız içeride kalıyor. Örnek şubat ayı maaşımız iki taksitte ödendi. İmzaladığımız sözleşme metinleri asla okutulmuyor. Ayrıca bugüne işten atılan işçiler tazminatlarını asla alamadılar. Ve mahkeme süreçleri devam ediyor. İşten atılan işçiler sudan bahanelerle işten çıkarılıyor. Örnek olarak beş vakit namazında olan bir arkadaşımız içki içtiği gerekçesiyle işten atıldı.  Yok malıma zarar verildi, yok araca zarar verildi, yok işverene hakaret edildi diye gerekçeler yaratılarak tazminatsız olarak işçiler işten çıkarılıyorlar.  650 işçiyi biz hiç görmedik!
Temizlik işini gündüz 80, gece 80 kişiyle yapıyoruz. 60 kişilik pazarları temizle ekibimiz var. Ayrıca 10 mahallede yaklaşık 250 süpürgeci sokak ve caddeleri süpürüyorlar.
Toplam 40 araç çalışıyor.
Gündüz 80 kişi çalışıyor.
Bizim bildiğimiz toplam 400 civarında bir işçi çalışıyor.
Avcılar Belediyesi yetkililerinin kamuoyuna açıkladıkları 650 kişiyi biz bugüne kadar görmedik.
Çünkü sendika örgütlenmesinde bulabildiğimiz yaklaşık 400 kişi var.
Bunun da yaklaşık 280’ini sendika üyesi yapabildik. 250 kişiyi bulamadığımızdan, örgütlünmek için gerekli olan yüzde 51’i bulamıyoruz.  
Bizim bulamadıklarımızı başkalarında bulabileceğini zannetmiyoruz.

***
Belediye Başkan Yardımcısı Burçin Baykal her ayın 15 ile 20’si arasında aşevinde mutlaka mangal yapıyor.
Mangalı da Tomurcuk şirketinin sahibiyle yapıyor. Bu durumu belediye başkanı Handan Toprak’a da ilettik.
Dedik ki, ‘Biz maaşlarımızı alamamış, evimize ekmek götürümezken, yol paramız olmadığı için yürüyerek işe gelirken ve evlerimize giderken bu durum bizi rahatsız ediyor’ dememize rağmen, bu hiç değişmedi.

Son söz: Yukarıdaki iddialar, Tomurcuk şirketinde ve Avcılar Belediyesi’nin temizlik işlerini yapan çalışanların. Buradan çağrı çıkarıyorum. Söylenen iddialar yenilir yutulur değildir. SSK yetkililerini göreve çağırıyorum. Sosyal demokrat olduğunu iddia eden CHP’li Belediye Başkanı Dr. Haney Handan Toprak Benli’yi göreve davet ediyorum.
Yemek parası ödenmeyen, yol parası verilmeyen, haftada 54 saat çalıştırılan ve mesai verilmeyen, maaşları düzgün ödenmeyen, 15 günlük çalışması içeride tutulan, kamuda çalışan bu işçilerin sendika örgütlenmesi için ayağa kalktıklarında engelleyen kendisine solcu, devrimci, demokrat bilmem ne diyenlerin silkinip kendilerine gelmeleri gerekiyor.

Not: Asıl bilinmesi gereken şu. Bu işçiler taşeron olarak belediyede işe başladıklarında zaten otomatik olarak sendikalı olacaklar. Sahi o zaman ne olacak? Bir de CHP’liler taşeronlaşmaya karşı ya. Anlayan beri gelsin..

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank