content

17 May

Araba Sürerken Güneşte Kalmak Cilt Kanseri Yapıyor!

Araba Sürerken Güneşe Maruz Kalmak Deri Kanserine Yol Açıyor!

Amerika’ da Saint Louis üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 1.047 hasta ile yapılan bir araştırmada deri kanserinin özellikle erkeklerde daha belirgin olmak üzere yüzün sol tarafında daha sık görüldüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre tüm kanserlerin yüzde 52.6’ sının sol, yüzde 47.4’ ünün sağ tarafta olduğu belirlenirken, malin melanomların ise yüzde 74’ ünün sol ve yüzde 26’ sının sağ tarafta görüldüğü ortaya çıktı. Tüm kanserlerin yüzde 82’ si de baş ve boynun güneşe maruz kalan kısımlarında yerleşmişti.

Araştırmayı yapan uzmanlar, deri kanserlerinin vücudun sol yarısında özellikle de yüzün sol tarafında daha sık görülmesini, araç kullanırken yüzün sol tarafının daha fazla güneş ışını almasıyla açıklıyorlar. Journal of the American Academy of Dermatology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, arabaların yan pencerelerinde ultraviyole B ışınlarını bloke eden ama ultraviyole A ışınlarının yüzde 63’ ünü geçiren lamine olmayan saydam cam kullanılması da çok önemli.

 Neler yapılmalı?
Deri kanseri oluşumunda rolü olan pek çok faktör var ama bunlar içinde en önemlisi güneş ışınları. Ultraviyole ışınlara maruz kalmanın deri kanseri riskini artırdığı gösteren sayısız araştırma var. Bu radyasyon etkisi birikici özellikte ve yarattığı hasar yıllar sonra ortaya çıkıyor. Vücudumuz radyasyonun bazı zararlarını onarabiliyor ama bu kapasite aşıldığında deri kanseri kaçınılmaz oluyor. Gereksiz ve uzun süre güneşte kalmak herkes için zararlı ama açık tenli, mavi gözlü, sarı saçlı ve çilli olanlarda risk daha fazla.

 Deri kanserinden korunmada, ultraviyole A ve B ışınlarını bloke eden güneş kremleri kullanılmasının, uzun yıl şoförlerinin güneş ışınlarına karşı koruyucu elbise giymelerinin, araba camlarının boyanması ve ultraviyole filtrelerin kullanılmasının ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı faydalı olduğu unutulmamalı.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Araba Sürerken Güneşte Kalmak Cilt Kanseri Yapıyor!”

  1. 1
    Hafize ASLAN Says:

    Merhaba Ahmet Bey
    Yazdığınız araştırma sonuçları ne kadar ilginç.Özellikle araç kullanan hastalarımızı daha bilinçli uyaracağım bu şekilde teşekkürler.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank