content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Nis

Anayasa ‘Tadilat Paketi’ Hakkında “Meşruat”

Adı (adalet ve kalkınma) ile müsemma (uyumlu-bütünleşik) olmaktan menkul parti hükümeti “anayasada değişiklik paketi” hazırladı ve hafta başında komisyona sundu.Anayasa Komisyonu paketi sözde, görüşmeye başladı..

Sözde.. Zira “kendilerine verilen paket” usulen tefhim edilip aynen geçecek.

Çünkü bu paket, milletin ihtiyaç ve sıkıntılarını gidermeye yönelik değil.

Aksine; Sevk edenin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar niteliktedir. 

Şu halde buna bir “meşruat” gerek.

Peki, “meşruat” ne idi?

MEŞRUAT:

Hak, doğru, adil ve meşru; veya yanlış, aykırı, yasa/hukuk ve ahlâk dışı olanı beyan; Ret veya onay. Haram, yasa dışı ve yasak olmayanı tespit. Olaylar, hüküm, kanun, karar ve mütedair eylem; Yasa taslak ve tasarıları dâhil olmak üzere: “adalet, hakkaniyet ve hukuka uygun” olup olmadığına dair yazılı veya sözlü beyan. Adalet, hak, ahlâk ve hukuk (kanaat) önderleri tarafından verilen/konulan şerh.

BUNA GÖRE;

Anayasa değişiklikleri için esas alınması zorunlu “objektif norm, ilke ve evrensel hukuk kriterleri.” Başka bir anlamda “olmazsa olmaz şartlar. 

1. HAK:

Özgür irade (fıtrat) teoremi bağlamında, bireyin, doğuştan sahip olduğu haklar (beslenme, barınma, öğrenme, inanma ve inandığı gibi yaşama) ile diğer insanların kendi özel hayatlarını yaşama şekline müdahale etmeden, yaşamlarını biçimlendirme hürriyeti ve hukuk düzeninin bireye tanıdığı yetkilerdir. Bu yetkiler sınırlıdır. Sınırlar aşıldığı ve ihlâl edildiği takdirde fail, ceza veya mağdura tazminat ödemeye mahkum edilir. Hak kullanılırken başka birilerinin haklarını çiğnemek haksız fiildir. Suç teşkil eder. Hukuk sistem ve düzeninin temel unsuru ve bileşkesi hak’tır. Hak’lar üç ana başlık altında şekillenir.

Özel haklar, Kamu hakları ve Evrensel haklar. Yetkiler yönündense:

Yetkinin içeriği ve yönetileceği veya etkileyeceği varlıklar;  Öğesi öne çıkar.

2. HUKUK:

Hukuk kelimesi Arapça hak kökünden gelir ve hak kelimesinin çoğuludur. Arapçada “hak” kelimesinin çoğulu ahlâktır. TDK’na göre hukuk: “Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür”. Bunun dışında hukukun “haklar” anlamı da vardır. Mecazen de, ahbaplık, dostluk anlamında da kullanılır. Hukuk, toplumun genel menfaatini veya fertlerle ortak iyiliğini sağlamak maksadıyla konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunların bütünüdür. Hukuk’un uygulama cihazı adalettir.

3. ADALET:

Hak’ın gözetilmesi ve hukuk’un hayat bulmasıdır. Hak ve haksızlık ile haklı ve haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Adalet kuramı temelde hukuk kurallarına uygunluk kesp eder. Ancak, temel toplumsal işlevi nedeniyle din-ahlâk ve buna alenen aykırı olmayan töre, örf, adet, geleneksel kurallarla birleşik ve bütünleşik olmak zorundadır. Aksi takdirde kuram, kanun, kural ve kurumlar “adalet” vasfını haiz olamaz.

Kutsal kitapların hepsinde adalete ve adil olmaya ilişkin bölümler bulunur. Platon’a göre adalet en yüce erdemlerden biri, insan ve devletin temel davranış kuralıdır. Aristoteles’in hareket noktasını ise eşitlik kavramı oluşturur. Ona göre, herkese eşit davranmak adalet için yeterli değildir. Bir hukuk düzeni, güçsüzleri koruduğu ölçüde adaletli olabilir. .

Bu bilimsel ve evrensel tanımlara, Recep tarafından “hap” olarak nitelenen “anayasa değişiklik” önerilerini vurun da, görün bakalım; Paket insan hakları, adalet, hukuk ve halkın acil ihtiyaçlarına UYGUN MU? DEĞİL Mİ

İlk “meşruat” sizden olsun.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

4 Kere Cevaplanmış to “Anayasa ‘Tadilat Paketi’ Hakkında “Meşruat””

  1. 1
    Ahmet AY Says:

    Sayın SINACI,
    Hazırlanan anayasa değişikliği onlarca yıldır hak ve hukukun çiğnendiği bu ülkede bir nebze olsun insanımızın uygar bir ülkede olmasına layık bir değişikliktir. Hak ve hukuku peleseng eden bir şiahsiyet olarak siz 12 eylül anayasasına -ki askeri, jakoben, inkârcı, devletin içinde çöreklenmiş bir grup elit bürokratın menfaatlerini koruyan bir "ama yasa" olmaktan öteye gitmeyen karektere sahip iken- karşı nasıl bir tavır içindeydiniz?
    Hak ve hukuk derken bu ülkenin başbakanına "Recep" diye hitap etmeniz hangi hak ve hukuka sığar?
    Yazınız tıpkı "hak" kavramında yaptığınız yanlış saptama gibi "hak"tan uzaktır.
    "Arapçada 'hak' kelimesinin çoğulu ahlâktır diyorsunuz. El insaf... "Ahlak" nere "hak" nere..?

  2. 2
    Halil DAĞ Says:

    Ahmet Bey, benim de dikkatimi çekti. Ancak aşağı aldığım bölüm açıkça gösteriyor ki bir sehven olma durumu içermekte. Çünkü ahlak oradaki anlatımın öznesi değil. Orada açık açık hak ile hukuk arasındaki lişki anlatılırken ahlak kelimesi ancak sehevi bir durumdur.
    Ben bunu da hoş görmek durumundayım öyle de tavsiye ederim yoksa nerede kalır bizim en azından aynı site mensubu olmaktan kaynaklanan hak ve hukukumuz.
    Eğer ki bu hak ve hukuka riayetiniz varsa bunu hoş görmeniz gerekir.
    Rey sizin yine de.

    Mevzubahis hap a gelince;
    3. maddeyi örtmek için 29 tane daha madde uydurulmuş. Düpedüz hap aynı başbakanın dediği gibi.
    İstemezük dese de apocular bölücülere dinci fitnecilere uygun bir değişiklik olabilir.

    O zaman madem darbeler karşısınız, bunun önüne geçmeye açlışıyorsunuz.
    Alın size ÇEVİK BİR.
    Erkekse elini sürsün akp ve onun savcıları...
    Hadi bekliyoruz, TSK içinde darbeci aramasın, darbe yapmş biri orada oturuyor.
    Sıkıyorsa dürüstse onu yargılasınlar.
    Yargılamak iktidarın işi değil diyebilirsiniz.
    Ama TSK nın tutklanan askerleri hakkında car car konuşmayı biliyorlar.
    Yiyorsa o zaman çevik bir hakkında konuşsunlar.
    Beyefendi, maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmek.
    Mevzu başka, anayasa falan hikaye.

    Bizde bu toprakların bağcısı ve bekçisi olarak diyoruz ki, bizi dövecek herkesi bir gün yine denize dökeriz...

    İlgili kısım:
    "Hukuk kelimesi Arapça hak kökünden gelir ve hak kelimesinin çoğuludur. Arapçada “hak” kelimesinin çoğulu ahlâktır. TDK’na göre hukuk: “Toplumu düzenleyen......"

  3. 3
    Ahmet AY Says:

    Halil Bey,
    Size katılıyorum, hoş görmek vazgeçilmezimizdir. Ancak hepimizin eleştiri, yorumlarla katkımız olmalıdır. Hoş görüde eyvallah.
    Dilerim hak ile ilgili bölüm sehven olmuştur ancak Recep hitabı bana göre bambaşka saiklerle söyleniyor onu da "kendi düşüncesidir" der geçeriz.

  4. 4
    Halil DAĞ Says:

    Ahmet Bey, hak ile ilgili kısım konusunda eminim, sehven hukuk yerine ahlak yazılmıştır. zaten ifadenin başında hukuk kelimesi hak kelimesinden gelir ve hak kelimesinin çoğuludur diyor.

    Ancak asıl hem fikir olmamız gereken konu;
    hayali darbecilerle uğraşıp ülkeyi kaosa sokmak yerine elimizin altındaki darbeciyi (çevik bir) yargılamak olmalıdır.

    Değil mi?



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank