content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Ara

Akkuş’un Mavi Çiçekleri

Akkuş çiçekler ve bitki örtüsü bakımından dikte şayan bir yer.

Çiçek denilince akla kırmızı, turuncu, beyaz ve sarı gibi göz alıcı renkler gelir. Elbet çiçek renkleri bunlarla da bitmez. Rengarenk çiçeklerin varlığından haberdarız. Özellikle televizyonlardaki belgesellerde farklı bitkileri tanıyabiliyoruz.

Çiçekler bizim için önemli şeylerdir. Her evin bahçesinde veya balkonunda çiçek görmek mümkün. Hatta ev içinde bile çiçek yetiştirmişliğimiz vardır. Biz farkında olmasak da çiçekler hayatımızın bir parçasıdır bizim.
Çiçekten hoşlanmayan kimse yok gibidir. Kimi dalında kimi saksıda sever. Çok düşkünlüğü olmasa bile; husumet de olmaz çiçeklere. Üstelik cinsiyet farkı da çiçeklere yaklaşımımızı değiştirir. Bayanların çiçeklere olan ilgisi daha fazladır.

Çiçek hakkında bu kadar sözden sonra Akkuş’a doğru gidelim. Sahilden ortalama 60 km uzakta ve rakımın yaklaşık olarak 1000 metre olduğu bir yer. Karasal iklim özelliklerini üzerinde taşıyor. Gece gündüz sıcaklık farkı sahile göre fazla. Kendine has bir bitki örtüsü var. Gürgen ağaçları sembol olmuş gibi.
Ancak nisandan sonra hem gökyüzü hem de yeryüzü görülmeye değer. Özellikle sarı çiçeklerin hakim olduğu bu şiirin ilçemizde sadece sarı çiçekler değil, belki bir birinden farklı renk cümbüşünü içinde barından bir görünüme sahiptir.

Türleri farklı mor çiçekler dikkat çeken bitkilerden. Aynı rengin farklı tonlarından o kadar çok çiçek var ki; berrak bir gökyüzünde bembeyaz bulutların altında bulunan bu çiçekler insana huzur vermektedir.
Benim en dikkatimi çekenler ise mavi renkli çiçekler. Aslında maviye çalan bir renk. Adını bilmediğim bu güzel bitki türünün seyrine doyum olmuyor. Üstelik yeşil çimenler üzerinde, yeşil ağaçların arasında gelinlik kadar saf bulutların ahenkle hareket ettiği o uçsuz bucaksız mavilikte; Akkuş’ta yer küreyi süsleyen bu çiçekler diğerlerinden daha farklı görünmektedir.

Fotoğrafta da görünen bu bitkinin adını bir Akkuşlu hemşehrimiz yazarsa memnun oluruz.
Belki çok kişi farkında değil ama Akkuş bitki örtüsü bakımından dikkate değer bir yer. Sakın farkındayız gibi laflar edilmiş olmasın. Çünkü bu yönünü konu alan tanıtımlar yok gibi. Daha çok insan ve gelişme üzerine yapılan vurgular ülkemizin çok yeri için geçerlidir.

Akkuş bitki örtüsü olarak incelenmelidir. O kadar güzel çiçeklerin bir arada bulunduğu coğrafya nadir bulunur. Kah gürgenler olsun, kah diğer ağaçlar, kah rengarenk çiçekler… Hepsi de bir ahengin, bir estetiğin konuşmayan ifadesi.

Akkuş’ta mavi çiçekler bazı yerlerde çiçek tarlaları gibi. Çok güzeller. Belki masmavi gökyüzüne nazire yapıyorlar. Ancak kim ne derse desin incelendiğinde huzur veren bir bitki. Belki Akkuşlu olanlar her gün gördüklerinden dikkatlerinden kaçıyor olabilir. Ancak hakikaten yakından incelendiğinde Akkuş çiçekler ve bitki örtüsü bakımından dikte şayan bir yer. Belki ‘fencilik’ dikkati. Ancak ne olursa olsun birçok güzelliği üzerinde barındıran Akkuş’un çiçeklerini göz ardı edemeyiz.

Akkuş’un güzellikleri bu kadar değil elbet. Ancak her zaman gözle değil biraz da gönülle bakarsak Akkuş’ta çok güzellikler bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Gözlerinizin gönülden görmesi dileği ile…

Zeki ORDU

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank