content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 Şub

Ahmet SARGIN İle Röportaj

Şiire Sevdalı Bir Ozan- Yaşayan Şiir:  Yozgat’ın Kültür Elçisi olarak bilinen Ahmet Sargın; öğretmenlikten emekli olmuş ve  kendisini gazeteciliğe-  edebiyata- kültüre  ve sanata adamış, güler yüzü tavrı ile kültür programlarında  tırnaklarıyla yer edinmiş değerli bir yazarımızdır.

Araştırmacı- Gazeteci Şair ve Yazar Radyo ve TV. Program Yapımcısı Ahmet Sargın ile yaptığım  röportajı siz değerli okurlarımla  paylaşıyorum.

untitled44Harika Ufuk:  -    Sayın Ahmet Sargın ben sizi tanıyorum, gerçi edebiyat dünyasında sizi tanımayan da adınızı duymayan da yoktur. Ancak okurlarımızın sizi daha iyi tanımaları açısından kendinizi kısaca anlatır mısınız?

Ahmet Sargın:-    1954 yılında Yozgat’ta doğdum, ortaokulu ve liseyi Yozgat’ta  okudum.1974 yılında Yozgat Merkez Haydarbeyli İlkokulunda öğretmen vekilliği yaptım. Yazı çalışmalarına da öğretmen vekilliği yaptığım dönemde başladım.  1975 yılında Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümüne kayıt yaptırdım. Konya da hem çalışıp hem de okuyarak hayata hazırlanmaya çalıştım. Eğitim Enstitüsündeyken yerel ve ulusal basında yazılarım araştırmalarım yayımlandı.

Konya Selçuk Eğitim Enstitüsünden 1978 yılında mezun oldum ve Sivas ili Gemerek İlçesi Karagöl Ortaokulu Türkçe öğretmenliğine atandım. Siyasi  ve terör olayları nedeniyle can güvenliğinden Yozgat Merkez Ortaokuluna tayinimi yaptırdım.

Isparta Büyükgökçeli Kasabası Ortaokulundayken  l989 yılında bu görevinden istifa ederek Yozgat Yerköy Yeniçağ Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Müdürü olarak göreve başladım. Anadolu Ajansı Yerköy muhabiri olarak  görev yaptım. Yerköy Gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü, Gelişen Yerköy Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği, Delice Radyo ve Delice Tv Haber Müdürlüğü yaptım.

Yozgat Bayrak TV de “Bozok Şiir Akşamları” ve “Gündem” Programı ile şiir ve sanatseverlerin ilgisini toplamaya çalıştım. İleri Gazetesinde günlük köşe yazarlığına başladım. Yozgat bölgesindeki âşık- ozan ve yazarları toplayarak şiir şölenlerinde buluşturdum. Yazılarımı, araştırmalarımı ve şiirlerimi yerel basında yayımlanarak yayın dünyasına yeni adımlar attım.

Emeklilik dönemi yaklaştığı için 1997 yılında yeniden müracaatla öğretmenlik görevime döndüm. Yozgat ta faaliyet gösteren bir anonim şirketinin matbaa müdürü olarak ticari faaliyetlerde bulundum.

 Yozgat  Merkez Sakarya İlköğretim Okulu Türkçe öğretmeni olarak  yeniden atandım.. Bu okulda 2002- 2003 Döneminde Türkiye genelinde açtığım "Kitap Bağışı" kampanyası ile 7 bini aşkın kitap toplayarak kendi okulumda büyük bir kütüphane kurulmasına vesile oldum. Uzunca bir dönem Yozgat İleri Gazetesi köşe yazarlığına devam ettim. 2004 Eylül ayında kendi isteğimle emekli olup resmi görevime son verdim. Halen Bilgi Sürücü Kursu Müdürlüğü, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanlığını ve Yozgat İleri Gazetesi Köşe yazarlığı görevimi devam ettirmekteyim.

İLESAM Yozgat il temsilcisiyim, 2006 yılından beri Yozgat ta yapılan Sürmeli Festivali Şiir Şölenlerini hazırlamaktayım.2013 yılında da” Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği’ni 2. kez kurarak yeni bir oluşumla şiir ve edebiyat dünyasında emin adımlarla yoluma devam ediyorum.

Evli ve üç çocuk babasıyım ve kendimi "Yozgat'ın Fahri Kültür Elçisi" olarak tanıtmaktan mutluluk duyuyorum. Zaten en önemli amaçlarımdan birisi de budur. Ülke genelinden pek çok şair ve yazarla görüşmelerim devam ediyor.

Harika Ufuk:   -     Hangi türden eserler veriyorsunuz? Kaç kitabınız var? Bize eserleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

untitled22Ahmet Sargın:-    İlk yaz çalışmalarına öğretmen vekilliği yaptığım Haydanbeyli'de başladım. Isparta Özgül Yayınları yayın kurulunda görev aldım. İlimiz Gaziantep, İlimiz Şanlıurfa, Türkiye Haritası Katalogu gibi eserlerin hazırlanmasında yer aldım. Bu yayınevi tarafından “Halk Masalları” ismiyle 8 adet masal kitabım çıktı. Yazılarımda: Ahmet Taşkın, Abdullah Ecevit, Mehmet Emin, Alperen Selçuk, Sargın Ozan, Garip Ozan, Ahmedi, gibi mahlasları kullandım. “Yozgat Sevdası” ile birlikte 14 adet yayımlanmış hikâye ve araştırmalarım bulunmaktadır.

Sorgun Şair- Yazar Ozanlar Derneği, Yerköy Halk Âşıkları ve Yozgat Şairler Derneği kurucuları arasında yer aldım. Sorgun Ozanlar Derneği Başkanı Araştırmacı, şair, yazar Durali Doğan ile birlikte 1997, 1998 ve 2000 yıllarında Sorgun, Yerköy ve Çiğdemli'de Şiir Şölenleri düzenledim. 2006 yılında Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Derneğini kurarak Sürmeli Festivalleri Şiir Şölenlerinin düzenleyicisi oldum. Birçok kültür ve sanat programın hazırlanmasında etkin rol aldım. Bu vesileyle Yozgat’ta âşık, ozan ve şairlere ev sahipliği yaptım, Kültür sanat çalışmalarımızla Yozgat’ın tanıtımına büyük katkı sağladık. Yozgat Sevdası” isimli eserimle Yozgat’ın tanıtımına büyük katkıda bulunduğumu düşünüyorum. Şair ve yazarlarla yaptığım “Röportajlar” bir kitap olacak kapasitededir.

Harika Ufuk:-  Evet,  2010 Temmuzunda düzenlediğiniz etkinliğe ben de katılmıştım.  Bu sayede pek çok şair- yazar arkadaşımla ve kızım Sena ile Yozgat’ı ilk defa görüp gezmiştim. Bize çok güzel ev sahipliği yapmıştınız. Müzenize, Saat Kule’nize hayran kalmıştım. O güne kadar merak ettiğim testi kebabınızın tadına da ilk kez Yozgat’ta bakmıştım.

Böylesi etkinlikler illeri tanıtma açısından çok önemli… Her yazar, her şair bir eserle o yörenin kültürünü anlatıyor ve bu suretle fahri kültür elçisi oluyor. 9 Temmuz 2010 tarihinde Yozgat 11. Uluslararası Sürmeli Festivali Şiir Şöleni'nde "Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Yozgat" konulu şiir yarışmasında "Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Yozgat" (Gönlümdeki Yozgat) başlıklı şiirimle jüri özel ödülü almıştım. Aynı şölende "Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Yozgat" konulu makale yarışmasında da "Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Yozgat"  (Yozgat Rüyası) başlıklı makalemle jüri özel ödülü almıştım. Bu etkinlik benim için hem şiir hem makale dalında ödül getirdiği için çok önemlidir. Ayrıca “Yozgat Sevdası” adlı antolojinizde şiirime ve yazılarıma yer vermiştiniz. Bu vesileyle bir kez daha teşekkür ederim.

untitled77Ahmet Sargın:-   Evet Harika Hocam bu çalışmalarınız bizim için de çok kıymetliydi. Biliyorsunuz bu çalışmaları “ Yozgat Sevdası” adlı eserimizle  ölümsüzleştirdik  ve Yozgat Edebiyatına kazandırdık. Hem şiiriniz hem de makaleniz derece aldı ve jüri tarafından  özel ödüle layık görüldü. Yozgat’ın tanıtıma adına yaptığımız bu yarışmaya  şiir ve makale dalında birçok şair ve yazar  arkadaşımız katılmıştı. Yozgat Valiliği de bu eserlerin kitaplaştırılmasını istedi,  biz de eserler unutulmasın diye kitaplaştırdık. Bu yarışmaya katılan arkadaşlarımıza ve şahsınıza çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Harika Ufuk: - Yozgat’ta İleri Gazetesinde köşe yazarısınız. Köşe yazarlığına nasıl başladınız?

Ahmet Sargın:-    Gazete köşe yazarlığım öğrencilik yıllarımda başladı. İlk Köşe yazım “Konya Postası”nda çıktı. Yerel basının yanı sıra ulusal gazetelerde de yazılarım, araştırmalarım yayınlandı. Gazetelerin yanı sıra Kültür ve sanat dergilerinde de yazılarım yayınlandı. Şu an adın saymayacağım kadar dergi ve gazetelerde çıkan  yazılarım ciltler dolusu olacak kapasitededir. Yozgat Gazetesinde yazıyordum. 1995’ li yıllarda İleri Gazetesi sahibi  Mükremin Kayhan’ın daveti ile bu gazetede yazmaya başladım. Yaklaşık 20 yıldır bu gazetede günlük olarak köşe yazılarım yayınlanmaktadır.

Harika Ufuk: - Pek çok ödül aldığınızı tahmin edebiliyorum ancak ilk ödülünüz hakkında bilgi alabilir miyim?

99Ahmet Sargın:-    Şükür ödüllere alıştık doğal geliyor artık. Eşim bu ödülleri eve de koymuyor her yer dolu “Artık bürona götür.” diyor. Bu konuda mustaribim yani… Maaşla Ödüllenme de dahil Takdir, Teşekkür, Onur belgeleri, Katılım Belgeleri derken koca bir dosya oluştu. Plaketler ve temsili madalyalar büromuzu gururla süslüyor artık.

Harika Ufuk: - Sizin için ayrı bir önem ve değer taşıyan bir ödülünüz var mıdır? Varsa bu ödülünüzü niçin diğerlerinden daha üstün tutuyorsunuz?

Ahmet Sargın:-    Çalıştığım okuluma Kütüphane kurmada aldığım “ Maaşla Ödüllendirme” ödülü  benim görevimin en kıymetli ödülüdür.  Kültür- Sanat adına da Yozgat Valisi Sayın Amir Çiçek tarafından “Kültür Sanata Katkılarım”  ve Yozgat’ın Tanıtımındaki gayretlerim nedeniyle verilen plaket ödülü benim için en kıymetli ödüllerdir.

Harika Ufuk: - En sevdiğiniz şairler ve yazarlar kimlerdir? Hangi yazarın veya şairin hangi eseri- eserleri sizde önemli bir iz bıraktı? Buna göre etkilendiğiniz şairler ve yazarlar var mıdır?

Ahmet Sargın:-    Türk Edebiyatına olan sevgim ve tutkum milli ve manevi değerlerle bir anlam kazanmış oldu, milli edebiyatın hayranı ve hizmetkârı olan bir yazarım. Türk insanının derdi sıkıntısı ve duyguları benim de derdim ve sevdamdır. Ben Edebiyat bölümü mezunuyum biliyorsunuz. Türk edebiyatının unutulmaz isimlerini okudum hatta araştırmalarda bulundum. Mehmet Akif’e,  Mehmet Emin Yurdakul’a, Ömer Seyfettin’e hayran kaldığımı ifade edebilirim. Uzun bir süre şiir ve anı defterleri tuttum binlerce şiir derledim, tabi ki onları defalarca okudum. Âşıklarla- Şairlerle Radyo ve televizyon programlarım oldu onların eserlerinden de etkilendim. Bir de Mili Bayramlar ile anma ve özel günlerde programlar hazırlayıp sunduğum içim kaliteli şiir araştırmaları beni şiire yönlendirdi dersem yanlış olmaz.

Harika Ufuk: - Aileniz hakkında kısa bir bilgi alabilir miyim? Evli misiniz, kaç çocuğunuz var?

Ahmet Sargın:-    Evliyim şükür huzurlu bir yuvam var. İki kızım bir de oğlum var. Büyük kızım Diyanet’te, küçük kızım Kredi Yurtlar Kurumunda memur olarak çalışıyor. Oğlum da İstanbul da Kartal Adliyesinde görev yapıyor. Rabbim cümlenizin çocuğuna sağlık ve sıhhat nasip eylesin.

Harika Ufuk: - Allah huzurunuzu, sağlığınızı, mutluluğunuzu daim etsin.  Eşinizin ve çocuklarınızın sanatınıza bakış açısı nasıldır?

Ahmet Sargın:-    Azimli ve gayretli bir insanımdır. Çocuklarım çalışmalarıma saygı duyar ve beni takip ederler, ancak eşimle bu konularda anlaşamıyoruz. Şiir ve edebiyat adına çok yere katıldığım ve onları sık sık yalnız bıraktığım için beni eleştiriler. Oğlum iyi bir tiyatro oyuncusudur, başarılı roller almış, maalesef okulunu  aksatmıştır. Ama ben onu hep teşvik etmişimdir. Küçük kızım da şiire ve sanata âşıktır.

Harika Ufuk: - Çok güzel… Siz gerçek bir eğitimcisiniz. Üstelik benim gibi Türkçe- Edebiyat öğretmenliği yaptınız yıllarca… Şu an emeklisiniz. Gerçi öğretmenin emeklisi olmuyor. Yaşam boyu süren bir meslek aynen doktorluk, veterinerlik, yazarlık, şairlik gibi… Edebiyat dünyasında son zamanlarda “Eğitimci- şair- Yazar” sözünü gerekli gereksiz duymaktan bıktık. Eğitimi bile olmayan nasıl eğitimci olur bilemiyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ahmet Sargın:-    Harika Hocam kimseyi eleştirmem, yazmalarını teşvik ederim. Binlerce şair ve yazar dostumuz var, bunu zaman  ayıklayacak. Birçoğumuzun ismi unutulacak. Kalıcı eserler bırakan dostlarımız Edebiyat Dünyasındaki yerini almış olacaklar. Bir de ne yazık ki: basının ve belirli siyasi çevrelerin şişirdiği ve topluma sunmaya çalıştığı kişiler ve bu sahte isimlerden de rahatsızlık duyuyoruz. Anadolu dan yetişen şair ve yazarlara  bunlar  kulaklarını kapatıyorlar. Kimseye” Yazma” diyemeyiz, yazacaklar toplum bunları ya bağrına  basacak ya da unutacak. Bir gerçek de şu ki: Binlerce eser çıkıyor ama okuyanımız yok, şair de çok ama şiir yok demeyelim zihinlere işleyen ve kalıcı olanlar yok. Olacak inşallah…

Harika Ufuk: - Ahmet Bey Yozgat ve edebiyat denilince ilk aklıma gelen isim sizsiniz. Yozgat’a eğitim ve kültür alanında çok büyük hizmetleriniz oldu. Ben Adana’dan bunu görebildiğime göre hemşerileriniz size minnet duyuyor olmalılar diye düşünüyorum. Yozgat’ta bir caddeye, bir okula veya bir sokağa -ki bu oturduğunuz sokak olabilir- adınızın verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne dersiniz?

Ahmet Sargın:-    Ne derim” Allah”  derim. Malumunuzdur ki bazı şeylerin kıymetini kaybedince anlıyoruz. Birileri takdir etsin “ aferin” derin diye çalışmıyoruz. Memleket sevdamız var benim bir de “ Yozgat Sevdam “ var. Yozgat’ın tanıtımı için çalıştım çalışmaya devam edeceğim. Derneğimizi de zaten bu amaçla kurmuştuk.  Şahsıma: “Yozgat’ın Kültür Elçisi” derken bunu laf olsun diye söylemek istemedim. Sürmeli festivalleri- Şiir şölenleriyle bu şehrin adını duyuramaya çalıştım. Buna en iyi sizler tanık oldunuz ya bu da ban yeter. Hemşerilerim ya da yöneticilerimiz takdir ederlerse gereğini yapacaklardır. Bu konularda  benim bir talebim yok hiçbir zaman sitemim de olmadı. Dedim ya ben memleketime olan görevlerimi yapmaya çalışıyorum. “ Gök Kubbede Hoş Bir Seda olarak kalabilmek” muradımdır.

 Harika Ufuk: -  Gelecekle ilgili projeleriniz nelerdir? Şiirle ilgili düşünceleriniz?

Ahmet Sargın:-    Bizler gerçekten de “Kültür Elçileriyiz.”  Yozgat’ın Kültür Elçisi olmak beni mutlu ediyor. Bunu da hak ettiğimizi düşünüyoruz. .Çünkü programlarımın ana konusu ilimizi tanıtmak oluyor.  Çalışmalarımız devam edecek, bundan sonraki hedefimiz çalışmalarımızı Türk Dünyasına duyurmak olacaktır. Bizler  Türk Edebiyatının hizmetkârlarıyız. Kültür elçileri olarak değerlendirmelisiniz bizleri… Milli ve manevi değerleri terennüm etmeyen yazar- şair bizim kültür elçimiz olabilir mi? Edebiyat “ Edep” kökünden geliyor, edebi olmayan insanların topluma kazandıracağı bir şey olamaz.  Edepsiz toplumların edebiyatı ne anlam ifade eder? Bizler edeple edebiyata tutkun kalan insanlarız, Siz de öyle değil misiniz Harika Hocam?

Harika Ufuk: -  Haklısınız. Ben de Adana sevdalısıyım. Şehrime kültür hizmetinde bulunmak için şair arkadaşlarımdan Adana şiirleri yazmalarını rica ettim. Sağ olsunlar, yazdılar. Hatta Azerbaycan’dan, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Almanya’dan, Fransa’dan bile katılanlar oldu. Sizin “Yozgat Sevdası Antolojisi” adlı eseriniz o zamanki valiniz Sayın Necati Şentürk’ün söz verdiği üzere Yozgat Valiliği tarafından çıkartılmıştı. Umarım “Adana Sevdası Antolojisi” için de Adana Valiliği gereken desteği verir. Sizden de Adana ilini anlatan bir şiir bekliyorum. Sonuçta bizler Türkiye sevdalısıyız.  Edebiyata hele ki şiire sevdalıyız. Şiir sizin için nedir desem?

Ahmet Sargın:-    Şiir benim için her şeydir. Aşkım, sevdam, dostum ve en yakın arkadaşımdır. Ancak şiirde ulaştığım nokta henüz benim için yeterli değildir. Serbest şiir de yazıyorum ama ben “ Hece Ölçüsü” nü seviyorum. Şiir benim en yakın ve ne sevgili dostumdur. Şiiri en etkili anlatım yolu olarak görüyorum. Gönüllere sımsıcak akan şiirin sıcak dostluğudur. Şiir sevgidir, şiir samimiyettir, şiir anlatımın özüdür.

Türk Halk Edebiyatını bilenler şiiri yabana atabilirler mi? Ozanlarımız, âşıklarımız, destanlarımız, manilerimiz, ağıtlarımız, ninnilerimiz bize bunu anlatmıyor mu? Türk edebiyatının ve Türk Kültürünün hayranıyım, Türk kültürünün çağlara hükmetmesi gerektiğine olan inancım beni çalışmaya sevk ediyor.

İyi şiir nasıl olmalıdır? İyi şiir kurallarına uygun, anlatımı keskin, ezberlenmesi kolay olmalı? İnsani ve duygularını en etkin anlatan anlatım şeklidir şiir. Elbette ki, şiir yazmanın bir de duygu, düşünce ve ilham yönü vardır. Yani şiir Allah vergisidir dersek yanlış ifade etmiş olmayız. Bu yeteneği geliştirmek de bize düşüyor. İyi şiir yazmak için kurallarına uyulmalı ve güçlü şairlerin eserleri okunmalıdır derim.

Şiir bir tutkudur devamlılık ister. Ünlü şairleri ve eserlerini okumanız gerekir. Şiiri kurallarına uyarak yazarsanız bir anlam ifade eder. Kuralsız rastgele yazılan eserler şiir demek anlamsızdır. Şiirin kurallarını öğreneceksiniz, şiir merakınız olacak, Mevla da o yeteneği size vermiş olmalı ki başarı gelsin. Binlerce şiiriniz olur ama sizi tanıtacak bir şiir yazarsınız o sizi anlatmaya yeter. Kitaplar içinde bu böyledir. Ümitsizlik başarı getirmez. Azim, çaba ve gayrette devamlılık başarı getirir. Gençlere ve şiir severler tavsiyemiz biz de ve dünya edebiyatında ünlü- tanınmış başarılı şairlerin eserlerini defalarca okusunlar… Ve şiirde kuralı- ölçüyü önemsesinler, kuralsızlık başarı getirmez bu böyle bilinmeli.

Harika Ufuk: - Hakkımdaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Ahmet Sargın:-    Harika Hanım, sizin de bir eğitimci ve edebiyatçı olduğunuzu biliyorum. Çalışmalarınızı da takdir ediyorum. Güçlü bir kaleminiz var, etkili anlatımlarınız dikkatimizi çekiyor. Sizi Adana’dan yansıyan güçlü bir ses olarak görüyor ve takdir ediyoruz. Gönül arzu eder ki bu başarılarınız ömür boyu devam etsin ve Türk edebiyatına adınız altın kalemlerle yazılsın. Dedim ya Gök Kubbe de Hoş Bir Seda olarak kalabilirsek ne mutlu bize… Şahsınızın çalışmaları ve şiirleri takdire şayandır bunu ifade etmek isterim.

Harika Ufuk: - Hakkımdaki güzel düşünceleriniz ve bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılarınızın devamı temennisiyle hoşça kalın, şiirce kalın.

Ahmet Sargın:-    Harika Hocanım, Çok teşekkür ederim bana zaman ayırdınız. Şu söylemeliyim  ki, ben hayatımı tırnaklarımı kullanarak kazandım… Siyasi destekle ve şansımla bir yerlere gelmedim… Şükür ki;  başarımda alın terim ve tırnaklarım var. Şahsınızı da tebrik ediyor başarılar diliyorum. Yozgat’tan sizi ve okuyucularınızı saygıyla selamlıyorum.

HARİKA UFUK
ADANA
22.02.2015

 

 

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank