content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Ağu

Adı Grev Değil İhanet Olur

80 yılda ne yollar geçtik, bazılarında tıkandık kaldık, bazılarını aştık.
Fuarcılıkta yola en zorundan başladık

Yangın yeriydi bu topraklar.  Rahmetli belediye başkanı Dr. Behçet Uz, ‘Fuarı burada yapacağım’ dediğinde, İzmirli tüccarlar itiraz etti, “Aman beyim orada fuar mı olur, gel sen Konak’ın olduğu yeri fuar yap, hem Yemişçarşısı’ndaki “Yerli Mallar Sergisi”ne de  yakın olur. 

“Olmaz” dedi bugün efsane diye anılan başkan. “Daha geniş bir alan lazım, Paşamızın talimatı var. Burası cümle dünyaya “Ülkenin maharetlerinin gururla sergileneceği yer olacak.”

Belediye Meclis Üyesi ve başkan yardımcısı İzmirli Suat Yurdkoru, Moskova Fuar Alanı’na gönderildi. Fuar alanının panosundaki krokileri, kara kalemle bir kağıda alarak İzmir’e döndü. Yangınının harabeye çevirdiği alanda “Arsıulusal İzmir Fuarı” daha binbir kişinin emeğiyle  yıllarca bu ülkenin, dünyanın gözünün çevrildiği yer oldu.
* * *
Doğrudur, son yıllarda pek birşeye dönüştüremedik...  Dünyada fuarcılık ihtisaslaşırken, belediyenin bir kurumu olarak İEF yerel zihniyetlere mahkum kasıldı kaldı.

‘Büyük Atadan kalma şans olan fuarcılığı da kaybettik. Şimdi İstanbul’a uçan balonun incelen ipine takılı birkaç ihtisas fuarıyla mutlu olmaya çalışıyoruz. Kentin yetkililerinin çoğu da en büyük eforu “İEF, panayır olmaktan nasıl kurtulur” diye sormak için harcadı.  ‘Gel, üç para da sen koy yeni fuarı kuralım’ denildi.  Sus... pus...

Ve bugüne geldik. 15 gün sonra bu koca şanlı tarihe sahip fuarın 80. yılını kutlayacağız.
Ne kutlama, davullar zurnalar çalıyor...
Çalıyor ama grev için çalıyor.
Akıllı ve kurnazız ya...  Açılışın öncesine denk getireceğiz ki, pazarlık sıkı olsun...
* * *
Sendika anlayışının ilk kuralıdır; emeğin pazarlığı, ekmeğe ihanet ederek olmaz.
“Ama biz yedi aydır uyarıyoruz, dinlemiyorlar” diyor sendika temsilcileri. Dinlemeyen de daha geçen yıl “Türkiye’nin tek işçi dostu, baba ilan ettikleri” Başkan Kocaoğlu...
Haydi bu kısmı geçelim olabilir, bu yıl sendika belediyeden hakkını alamıyordur ama bunun yolu İEF’yi t

Türkiye’nin tek işçi dostuüm ülkeye madara etmekten geçmez.
Bu ülkede sendikacılık şart ancak zamanlamayı da amacını da unutmayan sendikacılık olacak..
* * *
Şurada onbeş gün kaldı. Biz yazar, çizer kısmı bile tüm eksiğine gediğine rağmen ülkeye bu mirası nasıl daha iyi sunarız, ses getiririzin peşinde olacağımıza bakın oturmuş neler yazıyoruz.
Mustafa Kemal, “Muassırımız neymiş dünyaya göstereceğiz” diye kurulmasını istedi fuarın, 80 yıl sonra ulaştığımız bu muassırlığı ne vicdan ne mantık kabul eder.

Eskilerin binbir zorlukla yola çıktığı İzmir Fuarı’na, son yıllarda ihanet etmeyen  galiba bir kendi çalışanı kalmıştı.
Maalesef o da oluyor.

Bayramda yanlarında olmak...
Bir kısmı iki-üç günlüğüne doktor ağabey ve ablalarından izin alarak evlerine gidiyorlar, bir kısmının ise hiç böyle bir  şansı olmuyor.  Bayram günlerini hastane odalarında arkadaşlarıyla geçiren minik bedenlerin en büyük eğlenceleri kendilerine alınan renkli, cicili bicili kıyafetler, hijyenik şartlara uygun olarak hediye edilen oyuncaklar.

Evlerine gidenler de bu kıyafetlerini özenle torbalarına yerleştiriyorlar.
Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı, her yıl olduğu gibi bu  Şeker Bayramı’nda da yaklaşık 350 çocuğu tepe tırnak giydirip, oyuncak alacak.  Kıyafetler de oyuncaklar gibi, onların özel sağlık durumuna uygun olacak, kumaşlar özenle seçilecek.  Bir devlet hastanesi olan ve daha çok maddi durumu sıkıntılı ailelerin kaldığı Çocuk Hastanesi’nin yanı sıra diğer hasta çocuklara da bu giysiler dağıtılacak.

Vakıf Müdürü Dr. Ülkü Karlık yine kolları sıvadı.  Özellikle bayramda hastanelerde kalacak çocuklara bu elbiseleri, oyuncakları ulaştırmak için çaba harcıyor; ne kadar çok destek alırlarsa, o kadar tüm hastanelerdeki hasta çocuklara ulaşmak için çabalıyor...
Vakıf aracılığıyla onları mutlu edebilirsiniz. Onlar arife günü de açıklar...
Bağışta sınır yok, ne isterseniz...

Bağışınız bir elbisenin yakası, bir oyuncağın koluna yetse bile , bayramda hasta bir çocuğun yüzünün gülümsediğini bilmek sanırım verilebilecek en doğru zekat, filtrelerden biri olacaktır...
* Vakfa bilgi@buvak.com adresinden ya da 0232 4413551 telefonundan ulaşmak mümkün

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank