content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Kas

Acil Sorun: Sanayi ve Yatırım Parseli

Seçimler geride kaldı, şimdi yatırım ve üretim zamanı. Malum son 2 yılda yaşanan 4 seçim döneminde yatırımlar neredeyse durma noktasına geldi ve ekonomideki durgunluk devam ediyor. Çözümü konuşmamız, ön yargıları kenara bırakmamız ve radikal adımlar atmamız gerekiyor.

Durgunluktan yatırım ve üretimle çıkabiliriz. Yatırım; üretim demek, istihdam demek, kazanmak demek, harcamak demek, gelir artışı demek, piyasaların rahatklaması demek.

O halde ilk adım doğru yatırımları ilimize çekmekle veya ilimizdeki yatırımcılarımızı harekete geçirmekle başlamalı. Bu ancak yatırım ve sanayi parseli üretmekle olur. Yatırım ve sanayi parseli üretmek şüphesiz kamu yönetimlerinin görevi, yani ilimizin önde gelen kurumları olan Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız harekete geçecekler ve bu kurumlarımızın etki ve yönetim alanı kapsamında olan diğer birimlerimizi koordine ederek yatırım ve sanayi parseli sorununu çözecekler.

Lafı uzatmayayım acilen sanayi ve yatırım parseline ihtiyaç var. Ben önce ilimizin  sanayi parseli durumunu yazmak istiyorum.

Ordu Organize sanayi Bölgesi (OSB); 600 dönüm, 1991’de kuruldu, ilk yer tahsisi 1994’te yapıldı, 397 dönümü sanayi parseli, 74 parsel, 4 parselde inşaat diğerlerinde üretim devam etmekte, yaklaşık 3.000 kişi istihdam ediliyor.

Fatsa OSB; 500 da, 29 parsel 29 firmaya tahsisli, hepsi üretimde, yaklaşık 3.000 istihdam bulunmakta. Ordu ve Fatsa OSB’lerde toplamda 1.000 dönüme yakın sanayi parselimiz bulunmamakta, buda yetmiyor malesef.

Hem merkez hemde Fatsa OSB’ler 2004 yılında birincisi çıkan 5084 sayılı yasa kapsamındaki teşvikle birlikte hızla dolmuş durumda. Özellikle de Ordu’nun teşvikte 5. Bölgede yer almasıyla ilimizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımızın sanayi ve yatırım parseli taleplerine cevap verilemiyor.

İhtisas OSB’miz yok, planda da yok, mutlaka olması gerekiyor.

Endüstri meslek liselerimiz OSB’lerde değil, OSB’lere taşınması gerekiyor (karşısına değil, merkezde yanlış yapıyoruz)

Altınordu’da 3, Aybastı, Fatsa ve Ünye’de 1’er olmak üzere toplam 6 adet Küçük Sanayi Sitemiz (KSS) var ve buralarda 25.000’e yakın istihdam var. KSS’lerimiz dolu, Altınordu’daki eski sanayinin acilen kaldırılması gerekiyor, Ünye KSS dolmuş durumda ve yeni yer arayışları var, bazı ilçelerimizde ise KSS talepleri var. Sınırlı da olsa KSS’lerde ciddi üretimler yapan firmalarımız da var.

Eğer iddialı bir olmayı hedefliyorsak mevcut durumumuz ve bu rakamlar komik kaçıyor malesef.

Çözüm: 5.000 dönüm sanayi bir o kadar da yatırım parseli, detaylar yarın.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank