content
22 Ara

2009-2010 Türk Sinema Sezonu

2009-2010 Türk Sinema Sezonu Genel Tahmini

Bu sezon 70 Türk filmi ile Yeşilçam rekora koşuyor !

Vizyona giren - gösterimden kaldırılan filmler kadar bir o kadar daha film geliyor.

Bunun sinemamız açısından vaziyeti tartışılır. İyi mi kötü mü? Güzel mi çirkin mi? Ya da en doğrusu yerli yerinde mi değil mi?

İlk evvel şu açıdan bakalım, bu kadar film çekiliyorsa mutlaka 60 tanesi az izlenecektir. Ne oluyor böyle olunca? Sinemamız şaha kalkmış mı oluyor? Hayır ! Yönetmenin de, senaristin de, yapımcının da hevesi kırılıyor... Belki de ileride çok daha başarılı projelerin altına imza atacak isimler derin bir inzivaya çekiliyor. 

Bir başka açıdan baktığımızda Türkiye'de bu sayıda filmi oynatacak salon yok. Bunlara yabancı filmleri de eklediğimizi düşünelim, kaldıramayız, gerekli sayıda seans yapamayınca yine gişe azalır belki de gerçek sayıyı izleyici oranlarında yakalayamayız.

Yine bir başka açı ve kötü bir açı, filmlerin çok kısa sürelerde çekilmesidir. Senaryo muhteşemse, oyunculuklar harikaysa eyvallah, diyecek bir sözüm yok ama bunun, bu şekilde olduğuna inanmıyorum. Bu sezona da dahil olan çoğu film senaryosu çalakalem yazılıyor ve oyunculuk bağlamındaki performanslar da vasatı aşamıyor.

Daha çok açı var ve hepsinin birleştiği ortak payda bu sayıda filmi henüz Türk sinema dünyasının kaldıramayacağı yönünde... Ve ben de bu ortak paydaya katılanlardan biriyim.

Okan Bayülgen'in ' Kanal-i-zasyon ' u mesela... Gişede tam bir hüsran yaşadı. ' Yılın en iddialı komedi filmi ' diye lanse edilmişti oysa. Daha az film olsaydı bu sezon piyasada hiç olmazsa film azlığından daha çok izlenirdi bu film. Bu nokta önemli, evet böyle bir şeyde var. Dışı cilalanmış, afili bir afiş hazırlanmış ve içi bomboş nice film Okan Bayülgen'den seyirci çaldı. Evet kabul ediyorum, Okan Bayülgen'in filmi yapsa yapsa en fazla 500.000 gişe yapardı lakin bahsini ettiğimiz mevzu dolayısı ile onu da yapamadı. Neden en fazla 500.000 alırdı? Güzel soru... Çünkü konu medyayla ilgiliydi ve insanların, çoğu insanın yanlış da olsa sevip beğendiği televizyon programlarını taşlıyordu. Neyse...

Geride kalanların kaderidir bu müsabakalarda, hatırlanmayacaklardır. Gerçi sinemada bu biraz değişik biçimde tezahür eder, orası ayrı. Gelelim sezonun en iyi 5 tahminine...

Filmleri izlemedim, başlık da orada kalın harflerle yazıyor, tahminlerim bunlar benim, ah tahminlerim... on tane bile çıkmıyor... gişelik...

Gişe Olarak Başarılı Olacağına İnandığım Filmler :

1) Recep İvedik : 3  ---- Kitle hazır, coşku hazır, ısınmak lazım biraz İvedik de hazırsa sorun yok. Hiç sorun yok hem de. Film garanti çok ama çok izlenecek. Berbat bir senaryo olacağını sanmıyorum ama olsa dahi... izlenecek.

2) Yahşi Batı ---- Bu filmin de belirli bir kitlesi var Cem Yılmaz'dan kaynaklanan. Sevdim hem de çok ' Burada yabancıları sevmezler... Yerlileri hiç sevmezler ' Recep İvedik'le sezon birinciliği için yarışacaktır.

3) Nefes : Vatan Sağolsun ---- Gişesi neredeyse belli gibi. Daha öteye gidemeyecektir, sevmediğim bir tarz filmdi zaten.

4) Neşeli Hayat ---- Recep İvedik ve Yahşi Batı ile yarışması söz konusu değil. Alanında başarılı, yılın ' belki de ' en iyi filmi. Recep İvedik ve Yahşi Batı ile değil ama Nefes'le yarışacaktır hayatın neşeli olanını anlatan film.

5) Ejder Kapanı ---- Bu emeğe şapka çıkaracağız gibime geliyor. Neşeli Hayat ve Nefes'le yarışacaktır. Kenan İmirzalıoğlu gişeye çok kadın seyirci çekecek gibi.

Performans Olarak Başarılı Olacağına İnandığım Filmler :

1) Vavien ----  Engin Günaydın ve Binnur Kaya inanıyorum ki oyunculuk dersi verdiler. En yakın zamanda izleyip kritik edeceğim. Performans bağlamında büyük ihtimalle bu filmi sollayan, sollamaya çalışan dahi olamayacaktır.

2) Karanlıktakiler ---- Film seyirci tarafından benimsenmese de Erdem Akakçe için en kötüsünü izlemeye değer ama zaten varsa Akakçe olmaz sorun sinemaya verdiğin beş kuruş akçe.

3) Uzak İhtimal ---- Görkem Yeltan ve Nadir Sarıbacak... Ve mükemmel senaryo...

4) Kıskanmak ---- Nergis Öztürk... Nergis Öztürk... Nergis Öztürk... bir daha, hep beraber Nergis Öztürk... Tüzünataç'a rağmen...

 Son Olarak - lar , bir filmin gişe başarısı o filmin kalitesini belirlemez.

bir film gişede başarılı olacaksa ilk günden bellidir.

... ve yazı biter, yazar gerçek hayata geri döner...

    --- Doktor, doktor uyandı !

Etiketler : , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank