content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Ağu

Sanata ve Sanatçıya Saygı Korsan Müziğe Hayır!

Bir yazar olarak acıyı çeken bilir benimde köşe yazılarımın çoğu ve projelerimin çoğu çalındığı için destek için sanatçı arkadaşlarımın baş belası korsan CD ve Filmlere bende karşıyım. Emekçinin emeğinin karşılığını alamadığı bir ülkede ilerleme olur mu?

Türkiye'de son 18 yılda, İnternet'in yaygınlaşması ile korsanların İnternet'ten müzik ve film indirerek rahatlıkla 40-50 TL değerinde olan CD'leri 5-10 TL’ye korsan işi yapıp satmaları sanatçıların ekmeğine yağ sürüyor. Düşünsenize bir sanatçının albümünün maliyeti abartısız 100 bin TL’yi geçiyor bile. Aldığımız orijinal CD'lerin sanatçıya giden kısmı %15 ile %18 arasıdır.

Geriye kalan paralar ise bölüştürülüp Melodilerle sözleri buluşturan besteciye, Program hazırlayan söz yazarına, Parçanın neresinde hangi Enstrüman neyi çalacak onu yazan çizen Aranjöre, Sanatçının albümünden çıkabilecek en iyi sonucu çıkaran çalışan kişi Prodüktöre, Sanatçının çalıştığı stüdyo masrafına, O bilindik mühendislik dallarından farklı olan sesin kaydını düzenlemesini sağlayan ses mühendisine ve her iki tarafa kayıt yapılabilen Ses depolama sistemi çalışanı plakçıya parası gidiyor.

Sanatçı dostlarımız albümünün masraflarını ya kendi cebinden karşılıyorlar ya evini satıyorlar yada yıllardır biriktirmiş olduğu paralarını bu işe yatırıyorlar. Para kazandıkça devlete vergisini veriyorlar. Fakat namuslu çalışan sanatçıların başı korsancılar ile belada.

Korsancılar korsan iş yaparak orijinal müzik ve film CD’sinin suç olduğunu bildikleri halde bu işi yaparak sanatçıların emeğine ve ekmeğine yağ sürüyorlar. Korsanda vergi ve ruhsat yok kazandıkları para ile vergi vermiyorlar haksız yere vergisini veren sanatçıların şarkılarını çalarak korsan işi yapıp ucuza satıyorlar şimdi İlahi Adalet bu mu?

Devlet istese bir yasa çıkararak korsan işi yapanlara en ağır ceza hırsızlık suçunu verse Gazeteler ve TV'lere reklam verip korsan işi yapanları uyarıp halkı ise korsan CD almaması yönünde uyarsa bu işi 2 günde halleder ama devletin işine gelmiyor nedense? Devlet korsan olmasa kim İnternet'e para verir çark nasıl döner hesabını yapıyor gibi deli sorular aklıma gelmiyor değil.

Devlet yetkililerine buradan korsan nasıl biter birkaç örnek vereyim bari bitsin bu emek hırsızlığı yapan hırsız korsanlar.

1: Devlet korsan kitap, film ve müzik CD’si satışı yapanlar için ihbar hattı kurması lazım ve bu iş için özel eğitimli polislere görev vermelidir. Bu korsan şebekelerine karşı operasyonlar yaygın sürekli ve etkin olmalıdır.

2: Gazeteler ve TV'lere reklam verip korsan işi yapanları hem sanatçının emeğine hem Türk ekonomisine zararı konusunda bu işi yapmaları halinde korsancının alacağı en ağır ceza ile uyarması lazım.

3: Geçmiş hükümetler döneminde bandrol, barkod yasası geri getirilsin sanatçıları koruyalım.

4: Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işi ticarete döken korsancılara hırsızlık suçundan ağır cezalar ile yargılanmasının yolunu açması lazım.

5: Korsan ile mücadele edebilmenin tek yolu sanatçı çıkartmış olduğu şarkının fiyatını makul seviyelere indirirse devlet ise sanatçıdan az vergi alırsa korsanın önüne ancak bu şekilde geçilebilir. Ayrıca korsan CD almak günah olduğu kadarda suçta alan vatandaşa bile ağır ceza kesilmeli emek hırsızlığına son verilmeli.

Yukarıda yazmış olduğun bu beş proje hayata geçirilirse korsan kalmaz.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank