content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

18 Kas

Vergi Tahsili İçin Yeni Koz KOSGEB

KOSGEB’in hizmet sektörü ve imalatçılar dahil olmak üzere tüm KOBİ’lere yönelik 'Destek Kredisi' global kriz sonrası zor durumda olan işletmeler için soluk olarak tanımlandı. Özellikle esnaf ve küçük işletmelere verilecek destek olarak gösterildi.

Türkiye’de 100 bin işletmeye toplam 2,5 milyar liralık verilecek. KOSGEB veri tabanına kayıt olmuş işletmeler, bankalara başvurdukları takdirde yararlanabilecekler. 17 bankaya başvurular başladı.

Kredi kullanımı, KOSGEB’in bütçe imkanları çerçevesinde ve işletmelerin başvuru sırasına göre değerlendirilecek. İlk üç ayı ödemesiz toplam 15 ay vadeli lan bu kredi için işletme başına kredi üst limit 25 bin liralarak belirlenirken, kadın girişimciler için söz konusu rakam 30 bin TL olacak. Kredi faizi veya kar payı tutarının yüzde 25’i krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75’i ise KOSGEB tarafından karşılanacak.

25 bin lira olan üst limitten kredi kullanılması durumunda, on beş ay vadeli kredinin KOSGEB tarafından ödenecek peşin faiz tutarı 1.836 lira, işletme tarafından ödenecek faiz tutarı ise toplam 612 lira olacak.

Buraya kadar olan güzel ama şu kısmı göz ardı ederseniz; çünkü, işletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borçları kredi desteğinden mahsup edilecek.

İşte kırmızı alarm düğmesi burada.

*****

Piyasaya can suyu olarak nitelendirilen kredi ile aslında işletmelerin vergi ve SGK borçları tahsil edilecek. Çünkü global krizin ardından, nakit sıkışıklığı içinde boğulan, ayakta kalma mücadelesi veren yüzbinlerce firmanın vergi ve SGK borcu olmaması mümkün değil. Üstelik bu işletmeler borçlarını taksitlendirmiş olsalar dahi sözkonusu kredi yine de bankalar tarafından otomatik olarak borçlar için kesilecek.

Sonuçta, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek vermek misyonu olan KOSGEB’in kredisi yoluyla işletmeler soluk almayı beklerken, devlet soluk alacak.

Şu sıralar zaten devlet vergi borçlarını tahsil etmekte zorlanıyorken ve geniş kesimde de krizin etkileri nedeniyle SSK ve vergi borçları ertelenecek beklentisi hakimken, gerçekten iyi metot.

*****

KOSGEB’in bunda elbette rolü sınırlı. Sonuçta o da yasal olarak kendilerine dayatılan bir zorunluluğu kredi koşulları içerisinde gösteriyor. Burada kutlanması gereken Maliye Bakanlığı.

Tam bir örtülü tahsilat. Yüzbinlerce firma bankalara kredi almak için koştururken, sonuçta karşılarına çıkacak fırsatı kullanacaklar, “hiç değilse vergi borçlarımız hafifleyecek” diyeceklerdir. Yetkililer de devam edecekler beyanatlara. “Piyasaya 2,5 milyar TL can suyu verdik”

KOSGEB de kaynaklarını kullandırarak, hayırlı bir işe vesile olmanın mutluluğuna erecek.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz, alanın genişletilmesiyle bu krediden yararlanacak esnaf ya da ticaret dünyası ise sadece şunu düşünecekler.

“Bir soluk alacaktık nerede ?”

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank