content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Nis

10 Yetmez 50 Olsun

Nihayet başarıldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği izinle Sahil Bulvarı ve Birinci Kordon’daki binalara 10 metre daha yükselme

izni sağlandı. Bana göre 10 metre yetmez, 50 metrelik yükseklik tanınsın. İmbat rüzgarı şehrin içine girdiği aralıklar var, onlar da kesilsin. Cumhuriyet Meydanı’nı da arka taraflara taşıyalım ne o koskoca şehirde yer mi yok? En az beş blok yan yana sırala, kaç daire eder hesapla. Kapiş?* Boğun İzmir’i, olsun bitsin.

***

İddia ediyorum Türkiye’nin en çirkin yapılaşan kent merkezlerinden biri İzmir’dedir. Bir kent bu kadar mı özensiz olur? Birkaç kurtarılmış bölgeyi saymazsanız, o güzelim sahilden 500 metre sonrası keşmekeş. Kentsel dönüşümle biraz daha toparlanır, belki daha modern yapılaşmaya yelken açılır derken, paşalar kendi derdinde.

***

Çünkü uzun vadeli düşünmek, yeniden bütünsel planlamalar yapmak zor iş. Onun yerine ver 10 metre izin gitsin. Eskimeye yüz tutmuş, altyapısı hamur haline gelmiş binaları yık yerine benzer heyulaları diktir. Çok acil İzmir’e imar revizyonları yapılmaz, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili belediyeler geleceğin İzmir’i adına master plan hazırlamaz, hazırladıkları da Bakanlık eliyle bu şekilde by pass edilirse kentin merkezinde soluk alamaz, ulaşımda adım atamaz hale geleceğiz. Mekansal Plan Yapı Yönetmeliği’ne göre bir yerde kat yüksekliği artırıldığında yol genişlikleri de arttırılmalı. Peki var mı? Hayır, sadece yükseklik artırılıyor.

***

Madem tek dert yükseklik öyleyse öneriyorum; 10 metre değil 50 metre artırın amaaa parsel bazında değil ada bazında düzenleme yapın. Sahil Bulvarı, Kordon bölgelerine 10 apartman yerine bir gökdelen dikin etrafını yeşil alanlarla, parklarla, yollarla boş bırakın. Şu güzelim imbat esintisi kentin içine girsin. Zenginlerimiz yine yeni konutlarının penceresinden izlesin deniz manzarasını, biz kent kulları nasılsa hava alacağız, hiç olmazsa imbat havası gelsin.

*Kapiş, İtalyanca, anlaştık mı?

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Memleketi gün boyu elektriksiz bırakan faili meçhul kesintinin ardından kısa süreli kesintiler arttı. TEİAŞ’ı arıyorsunuz bilgi yok. Esnafın sıkıntısı bir yana yaşlıları asansörde kalma korkusu sardı. Geçen gün 85 yaşındaki tanıdığımız bir saat asansörde kalınca hastanelik oldu. Okurlarımızdan sevgili Şevki Figen keza aynı korkuyu sık yaşıyor. Kesintiye gidecekseniz bir zahmet bilgi verseniz mesala apartmanlara bir yazı bıraksanız sayın yetkililer. Esnaf başta, çok sayıda insan önlemini alsa kafidir.

 

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank