content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Şub

Ortadoğu Güçlü Türkiye İçin Neden İştahsız?

Batının el açtığı ortadoğu devletleri Güçlü Türkiye için neden iştahsız?

Piyasalar Yunanistan sayesinde soluklanıyor…

Paritenin 1.32 üstünden dönmesi ile kar realizasyonu yaşayan dünya piyasaları desteklerini deneyecek ve destek

seviyelerinin çalışıp çalışmaması konusunda karar verecek. Haftaya bu şekilde başlanmış olması teknik olarak bütün haftanın satıcılı bir seyirde gitmesine sebep olabilir. Daha evvel edindiğim tecrübeler ışında haftaya satıcılı başlayan piyasalar haftanın 2. Günü tepki alımı gelse de genelde haftayı eksi seviyede kapadığıdır. Bu noktada yurtdışında bu şekilde bir beklenti içinde olabiliriz.

IMKB pozitif ayrışarak bu beklentinin aksine hareket etti. 57811 pazartesini kapayan IMKB haftaya artı başladı ve bakalım hafta boyunca yurtdışı piyasalara paralel mi seyredecek yoksa ayrışmaya devamı edecek izleyeceğiz. Bankacılık ve bazı sanayi hisselerine gelen alımlar endeksi taşımaya yetiyor.

Yunanistan kendine dikte edilen Şerif –Komiser modeline hiç aman vermeden reddetmesi liderlerin işini zorlaştırsa da Yunanistan’ın kendi kararlarını kendisi vermesi kadar doğru ne olabilir ki. Yunanistan stresi daha hal olmamışken Euro bölgesini bekleyen Portekiz ve İspanya sorunları da bulunmakta bakalım Şubat bitmeden bu sorunlar nasıl atlatılacak?

Para lazım hedef en doğu…

Avrupa parayı doğuda arayacak. Merkel’in yakında Çin e yapacağı ziyaret gibi çoğu batılı liderde hem Çin hem de Ortadoğu’dan kaynak bulmak için var gücü ile kulis yapmaktadırlar. Sadece Çin bağımsız hareket etse de diğer nakit zengini ülkeler ( ki çoğunluklar Ortadoğu ülkeleri) ABD ve diğer batılı kurumların onayını almadan hareket edememektedirler. Bunun yanında çeşitli dünya firmaları iflas ededursun hem iflas ettikleri halde hem de iflas öncesi son virajda çoğunlukla Ortadoğu kökenli sermaye fonlarının satın almalarına, kurtarılmalarına maruz kalıyorlar. Şahsen bu ne kadar doğru bu ülkelerin bu kaynakları bu alanlarda gerçekten verimli olabilir mi? Dünya mirası Allah vergisi zenginliklerini bu şekilde çarçur etmeleri doğrumu onu da ayrıca tartışmak isterim. Söz gelimi dünyaca ünlü fotoğraf makinesi ve Film üreticisi Kodak’ın iflasını duyduk ve bu firmaya da hemen KATAR kökenli devlet fonun satın alması konuşuluyor olduğunu da duyduk. Şimdi modası geçmiş bir işletme ve teknolojiyi Katar devleti Petro-dolarlarını akıtsa ne olur akıtmasa ne olur? Özellikle bugünlerde Cumhurbaşkanımızın Dubai ziyareti batılı müflis devletler ile aynı nitelikte olmasa da amaç ticari, ekonomik, bilimsel ilişkileri güçlendirmek olacağı için önemli. Benzer KATAR ve diğer bölge Kuveyt,  S. Arabistan, ülkelerinin de Türkiye ye ilgileri belli bir ölçüde devam ediyor. Ama eminim ki uzun yıllardır ABD ekonomisini de fonlayan, kimi zaman uçurumun kenarından aldığı İngiltere gibi ülkelere de yardım eden bu kardeş ülkelerin artık daha anlamlı yatırımlarla Türkiye de bulunmaları gerekir. Belki çoğumuz bu ülkelerin fonlarının nereye yatırım yapacağını sorabilir. Ama bu ülkeler devlet fonları olduğu gibi kendi emirliklerinin, şeyhlerinin ve belli ailelerinin özel fonları da mevcut. Bu özel fonlar da Türkiye ye gerektiği gibi ilgi göstermesi gerekir. Belki son 4-5 yılda Türkiye 2nin dünya konjonktörüne rağmen ayakta kalmasının bu bölgeden gelen follow’un etkisi büyüktür. Yine de bakınca bu yeterli değildir.

Performansı açısından dünya da 2 ülkeden biri olarak gösterilen Türkiye neden bu devlet fonlarını yeterince çekemiyor?

Sadece fon girişi ile açıklanamayacak birçok unsur var. Bu Ortadoğu ülkelerinin çoğunda devasa şehirler ve sanayi kompleksleri kuruluyor. Tarımsal alanlarda ciddi yatırımlar yapılıyor. Bunlara rağmen Türkiye’den alınan hizmet yeterli değil. Türkiye den mal tedariki ve ithalat, karşılıklı ticaret istenildiği seviyede değil. Tuhaf tuhaf şeyh çocukları İngiltere de 300-500 Milyon Poundu futbol kulübüne harcayabiliyor. Aynı kişileri 100 Milyon USD’ye Anadolu da dev bir yatırıma, ortak bir girişime ikna demiyoruz.

Mesela madencilik konusunda hiç kafaları karışmadan yatırım yapmaların sağlayacak sayısız alan biliyorum. Salt maden çıkarmakta da değil… Madencilikte artık işlenmiş ve külçe haline kullanıma hazır hale getirilmiş her türlü metal ve mineral madenlerin bu işlem süreçlerini Türkiye’de yapılması çok önemli. Bu hayatı fonksiyonları yapmaya bile ikna etsek ( ki tutacağı parada öyle devasa değil) herkese fayda sağlayacaktır.

Türkiye madencilik alanında öyle bakir bir alandır ki, Anadolu’nun birçok yeri delinip deşildiği halde hala gün yüzüne çıkarılmamış ve önemi çok büyük rezervlerimiz var.  Günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden sadece 13'ünün Türkiye'de varlığı saptanmamıştır. Ülkemizde 60 civarında farklı madenin üretimi yapılmaktadır.  Yatırımcıları bu alana yönlendirmek metal madenleri Türkiye de eritilip külçe haline getirilmesini sağlamak çok daha önemli olduğundan bu alanlarda yatırımcılar çekmek gerekir. İşte bunun gibi konularda Türkiye ye stratejik bu tür ortaklıkla ikna etmek gerekir.

En basitinden Altın gibi değerli maden çıkarsak herkes mutlu olur…

Madenciliğin temel olduğu ortak tarım yapalım, araba üretelim, petrokimya tesisleri kuralım, Uydu yapalım, gemi yapalım gibi alanlarda işin ekstraları…

Belki şimdiye kadar Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile bu ziyaretlere katılan vatandaşlarımızda bu yönde vizyon açısından bir eksiklik var? Devamlı bisküvi, un, şeker, pense, tornavida sattık gelin iş yapalım demedik. Ya da yeterince haberimiz olmadı…

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank