content

02 Eyl

Nezaket Salah kızı Memmedova’dan: Ömrün Gatarı

Azerbaycan çıkışlı yayınların sayfalarında gezerken, Türk Dünyasının genişliğini, kültürel zenginliğini bir kez daha görüyor, anlıyor ve gururlanıyorum.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyelerinden, Azerbaycan’lı Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı Aliyeva aracılığıyla bana ulaşan kitaplardan birinin adı: Ömrün Gatarı.

Nezaket Salah kızı Memmedova’nın imzasını taşıyor.

120 sayfalık pırıl, pırıl baskılı ve ciltli bir şiir kitabı masamda bulunan yayın.

Merkezi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinde bulunan Araz Neşriyat yayınları arasında gün yüzü gören, Redaktörlüğünü Zülfükar Şahsevenli’nin yaptığı kitabın ilk sayfalarında, Redaktörden başlığı altında dört sayfalık bir sunuş, takdim yazısı var. Buranın bir yerinde; “Nezaket hanımın bütün şiirlerinde, hatta sevgi şiirlerinde bile ağlayan bir kadın, ana gözleri var. Ben bu şiirlerin birçoğunda,’Ana yitirmişem, ana yaşında’ diyen büyük şairimiz Memmed Araz’ın nefsini duydum” deniyor

Musa Yakub imzalı ikinci bir anlatım, takdim 8, 9, 10. sayfalarda yer alıyor.

Duygular kervanının yola çıkan genel görüntüsü üzerinde duruluyor burada. Nezaket hanımın ikinci kitabı olan “Ömrün Gatarı”nın bir özeti veriliyor, değerlendirmeler yapılıyor.

Kitap,”Saralmış yaprağa benziyor ömrüm” ve “Haçansa, sevgi şiirleri de yazardım” adlı bölümlerden oluşuyor. Kitabın ilk şiiri, “Vatan bizi bağışlama” başlıklı, 11 ayrı bölümden oluşan şiir olarak görülüyor. Bu şiirin bir dörtlüğü şöyle:

Karabağın yağıların tap dağı,

 Meşelerin yalguzaglar oylağı,

  Yaman oldug,yad dillerin gınağı,

  Vatan,bizi bağışlama!.

 Şiirler, Azeri Türkçesiyle kaleme alındığı için, Türkiye Türkçesi gözüyle baktığımızda, küçük anlayış farklılıkları olduğunu görüyoruz. Kitabın adı olan “Ömrün Gatarı” adlı şiir,31 ve 32. sayfalarda yer alıyor. Bu şiirin girişinde;”Ömre ömür gatar / Nice kışın, baharın / Gönlünden geçen gatar / Senin ömür gatarın” deniliyor..

Gözün yaddaşı, sen var iken, Ata, Ömrüm, Bacıma, Dünya, Bağımız, 50 yaşım, Arzular, ölüm, Sevda, Sen getsen, Amandı, İstedim, Silmedi, Ay güzel, Sevgiden danış, adlı şiirlerde anlatım ustalığı, mana zenginliği görülüyor. Uslup ve dilin güzelliği, kulağa hoş gelişi, anlatım zenginliğinin ortaya konuluşu, yer yer mecazların kullanılışı dikkat çekiyor. Vatan, Karabağ, anne babanın kaybından doğan acılar, evlat sevgisi ve diğer konular inceden inceye işlenmiş, sayfalara aktarılmış, okurlarıyla karşı karşıya getirilmiş.

Tebriklerimi sunuyorum efendim.

 Nezaket Salah kızı Memmedova:1962 yılında Bakü’de doğdu. Bakü Devlet Üniversitesini Psikologiya Fakültesinden mezun oldu. Respublika Hatıra kitabının redaksiyasının emekdaşı,” Yada Düşdü” Dergisinin Başyazarı, Azerbaycan Yazıcılar Birliği üyesi olan Nezaket Salah kızı Memmedova,” Ömrüm” adlı ilk kitabını 2008 yılında yayınladı.

 Evli ve üç çocuk annesi olan yazar, Bakü’de yaşıyor.

 GÜNÜN SÖZÜ:

Prof. Dr. İsa Kayacan; Ömür boyu,Türk Dünyasının kaynaşıp karışması, dostluğu, kardeşliği yolunda gece-gündüz demeden yazılar yazan,özellikle Karabağ derdini dünyaya ileten, Türk Dünyası sevdalısı, bir araştırmacı-yazardır. Türk Dünyası onunla gurur duymaktadır. (Prof. Dr. Tamilla Abbashanlı Aliyeva, Çıngı Dergisi, Kayseri, Sayı:25-2014)

  ***

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank