content
05 Nis

Neden Özgür Bir Anayasa?

Anayasanın bazı maddelerinin  değiştirilmesinin gündemde olduğu  bu günlerde  çarşıda, pazarda, günlük sohbetlerde ve  medyada  konuşulan  konu da elbette  bu oluyor.Anayasa ; ‘Devletin organlarını, bu organların birbiriyle ilişkilerini düzenleyen, insan hak ve özgürlüklerini garanti altına alan temel hukuk normlarıdır.’ Tanımından da anlaşıldığı üzere tüm toplumu ilgilendiren bir konudur muhakkak.

İnsan hak  ve özgürlüklerinin   toplumların yönetiminde  özellikle  dikkate alındığı  zamanımızda, ülkeler de  Anayasalarında  bu konuya özel önem vermek zorundadırlar. Toplumsal hayatın  her aşamasını AB normlarına uyum sağlamak için çaba harcadığımız  ülkemizde  insan hak ve özgürlüklerini uluslararası standartlara   ulaştırmak her zaman ana gayemiz olmalı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde   ülkemizin ödediği tazminatların  büyük bir kısmı  insan hak ve özgürlüklerinin  ihlallerinden kaynaklanmaktadır. Biz maalesef  ülke olarak insanımızın hayat standardını yükseltmekte geç kalıyoruz. Bir çok  kurumumuzda uyguladığımız tasarruf tedbirlerinden tutun da  kaynak yetersizliğinden yakınarak halkımızın asgari  yaşam standardında yapamadığımız  iyileştirmelerin ödeneğini  bir davada tazminat  olarak verebiliyoruz. Bu  acı durumun  böyle devam etmemesi gerekiyordu. Nihayet  son zamanlarda  bu konunun   dikkate alınması  suretiyle çeşitli açılım projeleri  adı altında mevcut eksikliklerin giderilmesi noktasında adımlar atılmaya çalışılıyor.

Mevcut durumdan yıllardır   nem’alanan  statüko diye tabir edilen , değişime direnenler ise Anayasa değişikliğine bitmek tükenmez bir şekilde muhalefet etmeye devam ediyor. Büyük ihtimalle halkımız  bu konuya son noktayı koyacaktır.Çünkü  halkımız seçilmişlere yetki vermiş olmasına rağmen seçilmişlerin kendini yansıtmaktan çekindiği, başka  hesapları düşündüğü durumlarda bizzat  kendisi   insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması noktasındaki kararını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bu noktadan  baktığımızda demokrasinin ülkemizdeki  gelişiminin  hızla devam ettiğini görmekteyiz. Milletimiz  tarihten gelen özürlükçü refleksini her zaman vermeye hazırdır. Bu ise Anayasa’nın mümkün olduğunca sivilleşmesi ile  olacaktır.

Özgürlüğün bir başkasının özgürlük alanı ile sınırlı olduğu bir Anayasaya kavuşmak  temennisiyle…

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank