content 26 yaşında olduğumu kimse anlamıyor
01 Oca

Küba

Size; Küba hakkında bilmediklerinizin %80'ini anlatmaya çalışacağım. İlginizi çekeceğini düşünüyorum.

Küba’nın bağımsız oluşu; İspanya ile Amerika arasındaki savaş ta ispanyanın yenilmesi ile ardından imzalanan Paris anlaşması ile 1 Ocak 1899 da Amerika işgali altında yürürlüğe girmiştir. Küba devletinin ekonomik ve siyasi yönden belirleyicisi olan Amerika’nın Guantanomo da üs kurma hakkını almasıyla Küba’dan çekildi. 1933’lü yıllara gelindiği zaman, Amerika’nın desteği ile Gerardo Machado'yu deviren Fulgencio Batista uzun yıllar boyunca Küba yönetiminde kaldı.1953 yılına gelindiği zaman 1 Ocak 1959'da diktatör Fulgencio Batista’yı Fidel Castro tarafından devrilerek, yeni yönetim Havana da görevine başladı. İktidara geldikten sonra toprak reformu gibi adımlarla geniş kitlelerin desteğini almıştı. Bu nedenle Küba Sosyalist Halk partisi ile ittifak yaparak yönetime ağırlığını koydu. Uzun yıllar ülkesini yönetti.

Ekonomik Yapısı:

Küba’da sosyalist ilkelere dayalı planlı devletin kontrolünde bir ekonomi bulunmaktadır. Bu sebeple. Özel sektör yatırımları da devlet kontrolündedir. Küba da ihracat kalemleri; Turunçgil, kahve, tütün ve pirinçtir. Özellikle balıkçılık ve hayvancılık Küba’nın önemli üretim kalemlerinden biridir. S.S.C.B’nin dağılmasıyla bir durgun bir dönem yaşanmış, tarımdan sanayi ye geçilmiştir.

Fidel Castro rahatsızlandı, Bu nedenle; 31 Temmuz 2006'da Fidel Castro başkanlık görevlerini kardeşi Raul Castro'ya devretti, 19 Aralık 2007'de koltuğunu bıraktı.

Raul Castro; Küba’nın 2. Devlet başkanı olmuştur. Görevi devir almasıyla beraber Küba da yenileşme hareketi başladı. Halkın cep telefonu sahibi olması, bilgisayar satın alması, DVD oynatıcı alması, Yabancı turistlerin uluslar arası otellerde kalmaları için olan yasak kalktı, Araba kiralamaya olan yasak kalktı, Castro cinsiyet değiştirme ameliyatlarının, Küba da yapılmasına izin verdi.

Halkın yeni dönem ile birlikte çiftçilik, kuaförlük, otomobil, ev tamiratı gibi alanlarda kendi çıkarları için çalışmalarına izin verildi.

Küba’ da dünya çapında en çok konuşulan 2. dil olan İspanyolca konuşulur.(Como' te llamas (komo te yamas okunur) derseniz cevabı (me llamo ayşe(me yamo ayşe) cevabını alabilirsiniz)). Halkın bir kısmı İngilizce de konuşmaktadır. Yaygın Din olarak Hıristiyanlığın Katolik mezhebi görülür. Küba’nın komşuları: En yakın komşusu Haiti 77 km, Jamaika’ya 146, Amerika Birleşik Devletleri'ne 180, Meksika'ya 210 uzaklıktadır.
Küba da kültür: Küba kültürü köken bakımından İspanyol ve Afrika etkisinin belirgin izlerini taşır. Amerika ile olan tarihi bağları nedeniyle; Kuzey Amerika sporları halk arasında yoğun ilgi görülür. Başta beysbol olmak üzere; basketbol, voleybol, atletizm ve boks; Küba'da yaygın olarak oynanan ve uluslararası müsabakalarda başarılı olunan sporlardandır.

Küba da çoğunlukla salsa dansı oynandığını ben bu araştırmadan önce biliyordum. Çünkü Taksim'de bir latin dans bar da Kübalı bir şarkıcı görmüştüm. Çok güzel salsa oynuyordu.

İklimi:

Eğer gitmek isterseniz; Küba’nın bulunduğu yer itibarıyla Yengeç Dönencesi'nin hemen başında ve Meksika Körfezi'nin girişinde yer alır tropikal iklim de hava sıcaklığı 26 derecedir.

Yeni yılda hepiniz ne dilerseniz o dilekleriniz kabul olsun.

Bu yazıyı hazırlanırken, web.cache.com,  wikipedia.org,  izafet.com. cnntürk.com, haberinadresi.org. gibi kaynaklardan yararlanılmıştır.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank