content
27 Haz

Kamu Hizmetlerinin Sunumu

Yılın 365 günü çalışmamış veya istenilen seviyede performans göstermemiş  valilik, kaymakamlık, belediye gibi birimlerin başbakan, bakan,  milletvekili veya vali, müsteşar gibi bir üst düzey bürokrat tarafından  ziyaret edilmesi  durumunda olağanüstü gayret içerisine girdikleri gözlemlenmektedir.

Normalde, kamu kurum ve kuruşlarının hizmetlerini  bir plan ve program dahilinde yapmaları beklenir. Kamu kurum ve kuruluşlarının sunmuş olduğu kamu hizmetlerinin temel amacı kamu yararıdır. Kamu yararını esas almayan göstermelik, süreklilik arz etmeyen, bir siyaset adamına veya bir bürokrata iyi, güzel, şirin görünmek amacıyla yapılan hizmetler pek bir değer taşımaz.

Ülkemizde, çevre sorunlarına ilgi duymayan, çöpleri günlük olarak toplamayan bir belediye, halkı sürekli pislik içinde yaşatabilmektedir. Ancak, bazı istisnalarını bir tarafa bırakırsak, devlet veya hükümet yetkililerinin kente ziyareti sözkonu olduğu zaman, kısa süreliğine her yer pırıl pırıl yapılabilmektedir. Kısa süreliğine değişik motivlerle yapılan bu temizlik olayında kamu hizmetine kim esas alınmıştır? Elbette ki, kamu hizmetlerinde yararlanmada birinci önceliğe sahip yerel halk  esas alınmayıp, ziyarette bulunan devlet veya hükümet yetkilisi esas alınmıştır. Demokratik bir belediyecilik anlayışı ile bu şekildeki bir uygulamayı bağdaştırmak pek mümkün görülmemektedir.

Birçok kamu hizmetinin sunulduğu yer olan hükümet konakları devletin vitrini olması nedeniyle temiz olması gerekirken, uygulamada bu hususa pek dikkat edilmemektedir. Hükümet konaklarının çoğunun temizlik düzeyi yetersizdir. Örneğin, bir vali, kendisine bağlı bir ilçeye önceden haber vererek gittiği zaman o gün için hükümet konağını temiz bulması yüksek bir olasılıktır. Ancak, vali, kendisine bağlı bulunan ilçelere haber vermeden giderse  hükümet konağını temiz bulması pek olası değildir.

Böyle bir durum, kamu hizmetlerinde yararlanan vatandaşlarımıza yeterli özenin gösterilmediği anlamına gelmektedir. Vergi vererek kamu finansmanına katkıda bulunan vatandaşlarımıza devlet olarak en iyi ortamlarda hizmet vermemiz gerekirken, temiz veya uygun  olmayan ortamlarda hizmet verilmesi kabul edilemez.

❶Demokrasilerde, siyasal partiler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kurluşları halka hizmet sunmak için vardır. Kamu hizmetlerinin sunumunda, siyasal iktidarın asli kaynağı olan halkın esas alınması gereği bir zorunluluktur.

❷Kamu hizmetlerinin sunulduğu ortamların sadece devlet veya hükümet yetkililerinin ziyaretlerinde değil, her zaman temiz tutulması gerekmektedir. Hükümet konaklarının temizliği vatandaşlarımıza olan saygının  bir işareti olarak değerlendirilmelidir.

❸Kamu hizmetlerinin sadece devlet veya hükümet yetkililerinin ziyaretleri döneminde yapılması veya hızlandırılması değil, kamu hizmetlerinin yılın 365 günü kesintisiz devam ettirilmesi yolu tercih edilmelidir.

❹Israrla vurgulamak istediğimiz, tüm kamu hizmetlerinin amacının kamu yararı olması nedeniyle, yapılan hizmetlerin devlet veya hükümet yetkililerine  iyi görünmek veya siyasal menfaat sağlamak için değil, vatandaşlarımıza olan saygının bir ölçüsü olarak yapılması gerektiğidir.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Kamu Hizmetlerinin Sunumu”

  1. 1
    ayşe Says:

    katılıyorum efendim, birilerinin bizleri takdir etmesi için değil de görev bilinciyle sadece görevimiz olduğu için çalışırsak sorunlar hallolur diye düşünüyorum.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank