content 26 yaşında olduğumu kimse anlamıyor
22 Oca

Hür müsün?

Yazarlık yapmaya karar verdiğimde ilk olarak internette, Yazarport.com sitesini buldum. Daha sonra Bozüyük.com internet sitesinde yazmaya başlamıştı. Ancak noktalama işaretleri ile iyi geçinen biri olmadığım için, beni yazarlıktan çıkardılar. Bende bu arada ticaret lisesinde, üniversite de neden edebiyatım zayıfmış; onu öğrenmiş oldum. Bilgi ağı sitesinde yazı yazmak güzel bir duygudur. (zamanla, noktalama işaretleriyle daha iyi geçineceğimi düşünüyorum.)

Geçen hafta İzlemiş olduğum; Çapkın filmini anlatacaktım; Ancak, erotik sahnelerinin var olması nedeniyle, Filmi anlatamayacağım için; Hür Adam Said-i Nursi filmini anlatmayı uygun buldum. Unutmamak için ise, not tuttum.

Said-i Nursi

Bitlis’in Hizan ilçesi Nurs köyünde doğmuş Kürt bir hocadır. Yazdıkları nedeniyle, sürekli göç ettirilmiş ve ülkenin çeşitli hapishanelerinde kalmış bir kişidir. Söyledikleri “insan sarayda da olsa zindandadır herkim zindanda da olsa saraydadır” dedi.
Denizli, Ankara Kastamonu, Konya, Van ve Isparta’ya gönderilmiştir. Isparta’nın barla ilçesine sürüldüğünde ise; hoca bizim güvenliğimiz yok senin yanında güvende olmak istiyoruz diyenlere; “Polis ülkenin maddi bekçisi, hoca ise manevi bekçidir” dedi.
Birkaç arkadaşı ile yemek yedikleri sırada;“Bismillah her hayrın başıdır”, “Bismillah bereket ve kuvvet getirir”, “Kuran en güzel ahlaktır “, Allah’ı dost edinen kişi hoş görülü, ümit var olmanın, iyimserliğin, dayanışmanın içinde olana kötülük uğramaz” dedi.
Said-i Nursi şeyh Said isyanına katılmamış, milli mücadeleye destek vermiş bir kişidir.

Ceza evinde de yazmaya devam etmesi; Ankara tarafından hoş karşılanmaz. “Nursi’yi hapse attık gene yazdıkları tüm dünya ya yayılıyor” dediler. Nursi gelen yemekleri odasındaki farelerle paylaşıyordu. Ceza evi müdürü gelen emir ile, Nursi’yi zehirlemeye çalışmış ancak başaramadı. Çünkü yemeğini fare yedi ve öldü.

Ankara onu izlemek için; Afyon’un ilçesi Emirdağ da içkici bir adamın evinin üst katında kalır. Gelen yakınlarına “Allahın her şeye gücü yeter, Allah her şeye muktedir olandır” dedi. “Herkes kur-an hizmet etmelidir” dedi.
Nursi ye neden sakalın yok hocam dediklerinde “Ben başımdaki sarık için dünyayı karşıma aldım, Eğer sakalım olup ta onu kesmek zorunda kalsaydım, ölürdüm” dedi.

Atatürk’ün karşısına çıktığında :”Sen ilim irfan yolunda ilerle herkesin ihtiyacı eğitimdir. Ben maneviyat yolunda ilerleyeceğim diyor” “fikir ayrılığına karşı bir ve beraber olmalıyız”.”Avrupalı ilim irfan dedi ilerledi, Osmanlı kur-an dedi ilimi reddettiği için geri kaldı ve çöktü” dedi. Eğitime önem veren Nursi şark üniversitesi açılması fikrini savunur. Barla köyünde, bir çocuğa okuma yazma öğrenmesi karşılığında; hediye olarak ona şemsiye vermiştir. Latin harflerine geçilmesi ile beraber S.Nursi’nin aldığı kararla; Arapça yazı bırakılmış risaleler Latin harflerle yazılmaya başlandı. Sebebini ise şöyle açıkladı: “Arapçayı bilen çok az kişi var, Biz Latin harfleriyle herkesin risaleleri bilmesini sağlamalıyız” dedi.

Müridi çoğalıp tekrar mahkemeye çıktığında; yıllar öncesini hatırlar, ilk Van’ın ilçesi Varna’ya gönderildiği zaman Talat paşa kütüphanesindeki bütün kitapları okuduğunu, pozitif bilimlerde derin ve engin bilgiye sahip olmuştur.(Bu sebeple “Bediüzzaman yani çağın eşsiz güzelliği anlamına gelen sıfatla anılır). Varna da yazmaya başladığında “yazdıklarımla bütün dünya nurlanacak” dedi.

Tekrar hapse girer bu sefer zehirlenmiştir; Ancak ölmez bismillah çekerek yaşamıştır.

Ankara bu işe şaşırmış ve şöyle demiştir “Nasıl olurda bir insanın kimseye eyvallah ’ı yoktur. Kimseden emir almadan korkusuzca düşündüklerini savunur, Biz bir tane adamla baş edemeyiz” dediler.

Said-i Nursi artık yaşlanmış Isparta’nın barla ilçesine geri gönderilmiştir. Yanındakilere “şu dağlar, Yusuf medresesi olacak” demiştir. “Hazreti Yusuf’un çektiği sıkıntılarını paylaşacağız” dedi.

Nursi kimseden bedava bir şey almaz kiraz getiren köylü “ben bunları size hediye getirdim hocam” Nursi de “benim bedava olan şeyi almak gibi bir huyum yoktur” deyip kirazların parasını ödemiştir.
1960 yılında talebeleriyle beraber Şanlıurfa ya gönderildi. Nursi 83 yaşında ölmüştür.
Nurculuğa üye 20 milyon kişi vardır.
Notlarım da okuyamadığım yerler olması nedeniyle yararlandığım kaynak:
Bediüzzamansaidinursi.org sitesinden yararlanıldı.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Hür müsün?”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Said Nursi nin
    KÜRTLER VE ARAPLAR DEVLET KURAMAZLAR YÖNETEMEZLER BU YÖNDE İSTİDAT VE KABİLİYETLERİ YOKTUR. O KABİLİYET TÜRKLERDE VARDIR. O YÜZDEN ARAPLAR VE KÜRTLER TÜRKLERDEN AYRILMAMALIDIR dediği söylenir.

    Siz bu yazıyı hazırlarken bu mealde bir söze rastladınız mı ?



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank