content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 Eki

Genç Cumhuriyetin Süreçle İmtihanı

29 Ekim 1923, ve Cumhuriyet ilan edildi.

Dünyanın yetmişikibuçuk milletinin gözünün üzerinde olduğu, en stratejik, iklim olarak en ideal, tarihi derinlik olarak en köklü, (kadim) medeniyetlerinin üzerinden gelip geçtiği topraklar üzerinde tap tazecik yeni bir Cumhuriyet kurulmuştu, şanlı bir kurtuluş destanının ardından.

Halkı yorgun ama inançlı, kurucusu çılgın olduğu kadar basiretli, kahraman olduğu kadar vakur bir eda ile o tarihi gün, genç Mecliste konuşmaktaydı. Bir taraftan asırlara ve asırlılara meydan okumuş tarihe derin izler bırakmış bir İmparatorluğun çözülmüş temellerini düşünüyor, bir taraftan da genç cumhuriyetin ilk adımlarının heyecanını yaşıyordu. Karış karış, adım adım dolaştığı ordusuyla karın karına savaştığı, Anadolu topraklarının ta orta yerinde hasat ve hazan mevsiminde baharı müjdeliyordu.

86 koca yıl geçti aradan.

Bir taraftan, resmiyette meşru çocukların içten gelen 28 Ekim teşebbüsleri,

Bir taraftan dıştan gelen egemen güçlerin açıktan ve gizliden savrulan saltoları.
* * * *

Cumhuriyetin temeli kabul edilen nitelikleri ve inkılaplar halk tarafından önemli ölçüde sindirilmiş ve yaşam tarzı haline getirilmişken, bazı  nitelikleri de gelişen teknolojik değişimler, çözülen sosyal dokular, girilen stratejik yöntemler, doğumu ertelenmiş sezeryan açılımlar nedeniyle tartışılmaya başlanmıştı.

Bu süreçte tansiyonu yüksek bireyler tedirgin olurken, sağ duyulu ve aklı selim bireyler ise gözlemdeydiler, genç cumhuriyetin çocukları olarak.

Cumhuriyetin Çocukları:

Genel olarak bireysel yaşamında 1923 yılında çizilen rotaya göre istikametini oturtanlarıyla, yıllardır eteğindeki taşları dökmeyi bekleyen alternatifçileriyle, en küçük zaafiyeti fırsat kollayanlarıyla, bu genç fidanı kimi boyamaya, kimi budamaya kimi sulamaya, kimiyse çevresine koza örmeye çalışıyordu.

Oysa ki Genç cumhuriyet, 100. yıldönümüne hazırlanmalıydı. Ergenliği gelmiş genç gibi aradan geçen bir asırlık gelişim tecrübesiyle, yaşamakta olduğu vatanın avantajlarıyla çok güçlü ve de asırlarca olduğu gibi, dünyaya yön vermeliydi.

Bu gencecik Cumhuriyet sıcak gündemlerin, kaygan süreçlerin cenderesinden geçerken, bu misyonların arifesindeydi. Bu toprakların çocukları Cumhuriyetine sahip çıkacak, fiziğinde fiyakasında çeki-düzen verilmesi gereken yerleri varsa düzeltecek, dünya devletleri arasında en önde en etkin en kıvrak görünümüyle yutta ve cihanda barışın garantisi olacaktır.

Genç cumhuriyetin çocukları bu imtihanı kazanacaktır. Azimleri, aklı selimleri ve güçlü iradeleriyle...

Cumhuriyet Bayramımız kutlu, yarınlarımız mutlu ve aydın olsun efendim.

Not:

Bu yazı, www.bilgiagi.net, www.bilgievreni.com, www.kamudanhaber.com, www.haberanaliz.net, www.siyasalforum.net, www.gunesgazetesi.net, www.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Balıkesir Demokrat, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank