content

24 May

Et İthalatının Yargıya Taşınmasındaki Tespitlerimiz

Besiciler Et İthalatını Yargıya Taşımada Hangi Tesbitlerimizden Yararlanıyor?

Besicilerin Et İthalatını Yargıya Taşımada  bizim tesbitlerimizden yararlanmalarından memnuniyet duyduk. Biz başlangıçtan beri canlı hayvan ve et ithalatına karşı olduğumuzu çeşitli ortamlarda dile getirdik.

https://www.bilgiagi.net/ebknun-canli-hayvan-ithal-ihale-sartnamesinde-buyuk-eksiklikler/19377/ Linkte 10 Mayıs 2010 tarihinde Et balık kurumunun ithal ihale şartnamesindeki eksiklikleri yanlışlıkları dile getirmiştik.

 Bugün medya haberlerinde Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği,  hükümet tarafından alınan et ithalatı kararının yürütmesini durdurma istemiyle Danıştay'a dava açmaya hazırlanıyor başlıklı haberlerde gerekçelerden biri ‘’ ithal edilen ülkenin  veterinerin sağlık sertifikasında veteriner menşeii belirtilmişse bunun geçerli sayılması’’ hususunu yargıya taşıyacaklarını okuduk

EBK’ işartnamesinde diyorki ‘’ canlı hayvanın ithal edileceği ülkede sağlık sertifikasını düzenleyen Veteriner Hekim’in düzenleyeceği menşeei( orijin ) sertifikaları geçerlidir’’ diyor. İşte biz de bu İdari şartnamenin yanlış olduğunu ifade ettik. Aşağıda tekrar yazdığımız bu metni o yazımızda da yazmıştık:

EBK şartnamesindeki  <<  12.3.1. maddesinin 3. – Orijin Sertifikası (orijin belgesi) İthalatta söz konusu malların orijin ülkesi Veteriner sağlık sertifikasında belirtilmisse orijin sertifikasına gerek yoktur.>> ibareleri yüzünden danıştay’ın yürütmeyi durdurma vereceği kesindir.

http://www.medya365.com/haber-90954-besiciler-et-ithalatini-yargiya-tasiyor.html sitesinde verilen haber metninde de Konya’lı besicilerimiz bizim yukarıda sakatlığını belirttiğimiz 12.3.1. maddesinin 3. – Orijin Sertifikası .. diye aynı gerekçe sıralanmış.

EBK’ nda Veteriner hekimlerimiz mevcuttur. Ama bu maddeyi onların hazırladıklarını sanmıyorum. Çünkü Veteriner Hekimliğin Ülkemizdeki görev tanımlamasında’’orjin,menşeei’’ belirtme asla yoktur. EBK’nun ise Veteriner Hekimliğe böyle bir görev tanımlama yetkisi veremez. Tüm Ülkelerde ve Ülkemizde ithalat ve ihracat işlemlerinde ‘’Menşei,orjin ‘’ belgelerini düzenleyecek kuruluş önceden ilan edilir.Bunlar genellikle Ticaret odaları veya Hükümet kuruluşlarıdır. Hayvanlara sağlık sertifikası düzenleme yetkisi nasıl ki bir başka meslek erbabına verilmesi abes ise’’ orjin,menşeei sertifikalarını veteriner hekim düzenlemişse  geçerlidir ‘’demek te abestir.  Tüm   Afrika ülkelerinde  bile menşeei, orjin sertifikaları ticaret odaları veya hükümet kuruluşlarınca düzenlenir.

Biz birinci ihalelerin erken yapılmasından, sürenin kısalığından hiç bir art niyet aramadık. Ama  Orijin, menşeei şartlarındaki bu  ‘’yumuşaklık’’  kamuoyunda derinlemesine kuşku yaratmaktan öte de bir hukuksuzluk da doğmaktadır.

Menşeei, orjin belgelerindeki bu yumuşaklığın sebebinin ithalatı serbest olan ülkelerde bu canlı hayvanları, firma veya firmalar  tedariklerinde bir sıkıntı çekileceği ve onlara böyle bir hukuksuz kolaylık sağlanacağı şeklinde yorumlara yol açacaktır. EBK’nun bu yorum ve söylentilere meydan vermemesi için ihaleyi durdurup bu hükümleri değiştirmesini beklemekteyiz.

Biz   EBK’nun herhangi bir firmaya kıyak çekme hevesinde olduğuna ihtimal vermiyoruz. Yukarıdaki linkteki yazımızda da burada da tekrar belirtiyoruz: EBK’ uluslararası ithalat idari, teknik şartnamesi yapacak düzeyde elemana sahip olmadığından tüm bu acemiliklerin meydana geldiğine inanıyoruz.

Eski yazımızdaki akreditif (uluslararası-banka şartlı-şartsız ödemesi) şartlarındaki ödeme ile ilgili tenkitlerimiz idari yargıyı değil cezai yargıyı ilgilendirecektir.

Acemiliği idari yargı durduracaktır.

Ülkemize ithalatta menşei, orijin sertifikalarının ithalat ülkelerindeki hangi kuruluşların ve ne şekilde sertifika düzenleneceğini belirleme ve isteme yetkisi Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndadır. Dış Ticaret müsteşarlığı EBK' na ithal lisansı vermiştir. İthalatla ilgili  Bakanlar Kurulu kararnamesinde ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın EBK'na verdiği lisansta menşeei, orjin belegelrinin istenme şeklini değiştirici bir yetki EBK' verilmemiştir. EBK olmayan bir yetkiyi şartnamenin menşei,orjin konusunda kullanılamaz.

 Birlik vekili Avukat Ahmet Gürol Şağban'ın , yazdığımız bu hususları ,dava dilekçesinde  yer verecek olması ,idari kararın iptaline yol açacaktır. 

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Et İthalatının Yargıya Taşınmasındaki Tespitlerimiz”

  1. 1
    yılmaz tasdemir Says:

    verdiginiz bilgiler icin tesekkürler



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank