content
27 Eki

Emlak Ofisleri ile Sözleşmeli Çalışmak…

Sözlesmeli Çalisabilmek ya da Çalisamamak…
Iste Bütün Mesele Dürüstlük…!

Sözlesmeden Korkulur mu ?

Emlak ofislerini gezerken gördügüm, dinledigim, karsilastigim en büyük problemlerden biridir “müsteri ile sözlesmeli çalismak” konusu. Emlak danismanlarina neden sözlesme yapmadan çalisiyorsunuz ? sorusunu yönelttigimde ise aldigim cevaplar “çaresizlik” izlenimi veriyordu.. !

“Sözlesme imzalamaktan müsteriler kaçiyor, imzalamak istemiyorlar, emlak danismanlari da mecburen müsteri kaçmasin diye –çaresizce- bu durumu kabul etmek zorunda kaliyorlar.. ya da zorunda birakiliyorlar !

Konut kiralamalarinda ev sahibi ile kiralayan arasinda yapilan “kira kontrati” da SÖZLESME’ye bir örnektir. Madem sözlesmeden korkuyorsunuz ! o zaman kiracinizla da kontrat yapmaniza gerek yok.. Nasilsa sizin kadar temiz, dürüst ve toplum ahlakini benimsemis biri ! degil mi ? Ne gerek var kira kontrati gibi gereksiz bir sözlesmeye !

Hayatinizda sözlesme yapmamak kadar düstügünüz kaç hata var ! Neden kiracinizla kira kontrati yapma geregini duyuyorsunuz. Güvenmiyor musunuz ? Sizin kadar dürüst degil mi ? Siz kendi iç dünyanizdan gelen cevabi çok daha iyi biliyorsunuz ama ben yine de söyleyeyim..

Emlak danismanlari ile sözlesme yapmak istemiyorsunuz çünkü; ISINIZE GELMIYOR !

Sözlesme imzalamak neden isimize gelmez ?

Bir emlak ofisi ile çalisirken sözlesme imzalamak istememenizin tek nedeni var : Mülkünüzü “daha çok emlak ofisine vererek daha hizli satabileceginizi” düsünmek gibi yanlis bir olgu içerisindesiniz. Ne kadar hatali bir düsünce !

Bunun disinda sözlesme imzalamamanizin nedeni; is kolu konusunda ki bilgisizliginizden, emlak danismanlarina ve islerine gereken saygiyi göstermemenizden ve sizin is ahlakina uyup & uyamayacaginiz konusunda kendinize olan güvensizliginizden baska bir sey degildir.

Mal sahibi olarak neden sözlesme imzalamaliyiz ?

Bilinçli bir mal sahibi, emlak danismanina mülkünün islem yetkisini verdiginde gözünün arkada kalmamasi için mutlaka sözlesmeli çalismalidir. Emlak danismanlarinin bagli oldugu oda / dernek / kurumlar tarafindan hazirlanmis sözlesmeler zaten mevcuttur. Taraflar kendi çikarlarini korumak adina sözlesme maddelerine ekleme / çikarma yapabilir ve bu maddeleri ortak olarak belirleyebilirler.

Sözlesme imzalandiginda, sözlesme de belirtilen gün kadar ilgili mülkün üzerinde islem yetkisi sadece ilgili emlak ofisine aittir. Diger emlak ofisleri ile ortak çalismak veya çalismamak tamamen kendi insiyatifine haiz bir durumdur.

Dikkat edersiniz ki; günümüzdeki emlak danismanlari teknolojinin nimetlerinden fazlasi ile faydalanmaktadirlar. Hemen hemen her ofisin kendine ait bir internet sitesinin yaninda üye oldugu birçok emlak portali da mevcuttur.

Kisaca; profesyonel çalisan bir emlak danismani sözlesmenizde belirtilen tarih içinde mülkünüzle ilgili yapilabilecek tüm reklam, basvuru ve duyuru islemlerini zaten yapmaktadir.

Sözlesmede belirtilen ve mal sahibi tarafindan uyulmasi gereken en önemli maddelerden biri; “Sözlesmenin geçerliligi süresince mal sahibi, mülkle ilgili yetkileri baska emlak ofislerine veremez ve direkt olarak satis/kiralama yapamaz.” dir. Böyle bir madde de sözlesme imzaladiginiz emlak ofisinin yaptigi reklam, iletisim ve ulasim giderleri için bir teminattan baska bir sey degildir..

“Üzerinde çalisilan her mülk islemi, emek harcamak demektir ve her emegin bir karsiligi mutlaka olmalidir.”

Sözlesme imzalamadiginizda basiniza neler gelebilecegini hiç düsündünüz mü ?

Emlakçi degil ! Emlak Danismani…

(Simdi asagida yazacaklarim daha önce herhangi bir odaya bagli olmayan, yasal islemlerden mahrum, emlak sektörü ile ilgili mevzuatlari bilmeyen ve kendini “emlakçi” diye tabir eden kisiler tarafindan yasanmis ve yasatilmistir. Tüm islemlerini yasalara uygun olarak gerçeklestiren, ilgili odaya / kuruma bagli, is etigine özen gösteren emlak danismanlarini bu örneklerden tenzih ederim.)

1 – Mülkünüzü teslim ettiginiz emlakçi sizden habersiz kiralama islemi yapabilir veya geçici süreyle de olsa belirsiz sahislari mülkünüzde barindirabilir.

2 – Mülkünüzü kendine emanet edilmis gibi kollamak yerine, daha farkli is ahlakina uygun olmayacak sekilde davranabilir.

3 – Mülkünüzü söylediginiz satis rakamindan daha yüksek bir meblag ile islemini yaparak haksiz kazanç elde edebilir.

4 – En kötüsü ise mülkünüzü her yönüyle tamamen sahte belgelerle zimmetine geçirebilir.

Tekrar tekrar belirtme geregi duyuyorum ki; Tüm islemlerini yasalara uygun olarak gerçeklestiren, ilgili odaya / kuruma bagli, is etigine özen gösteren emlak danismanlarini bu örneklerden tenzih ederim.

Siz de bilinçli bir müsteri olarak, tüm islemlerini yasalara uygun olarak yapan, ilgili odaya / kuruma bagli, is ahlakini çok iyi bilen ve uygulayan, teknolojinin bütün imkanlarini müsteri için kullanan, profesyonel emlak ofisleri ve emlak danismanlari ile SÖZLESMELI olarak çalismalisiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri’nin yetkili olarak kabul edildigi her sözlesme, sözlesmeyi imzalayan her iki taraf için de BÜYÜK BIR GÜVENCEDIR.

 

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank