content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Eyl

Ekonomilerde Q3 ve Obama’ nın Seçimi ve Provokasyonlar,

Parasal genişleme = Emperyalist genişleme, Malumunuz FED ( Amerikan merkez bankası) Q3 dediğimiz 3 cü parasal genişleme programını..Parasal genişleme = Emperyalist genişleme,

Malumunuz FED ( Amerikan merkez bankası) Q3 dediğimiz 3 cü parasal genişleme programını açıkladı. Bunda dünya da geldiğimiz ekonomik sorunların boyutunun büyük katkısı olduğu gibi Avrupa ve ABD arasında kapalı kapılar ardında ve ekonomi dünyasında yaşanan müthiş savaşında etkisi büyük. ABD doları global olarak düşük değerli para oyununun bir parçası olmaya çabalıyor. Yani ABD ekonomisi  dış ticaretinin ihracat açısında cazip, ithalat açısında pahalı, dış açıklarını kapatacak, istihdamı teşvik edecek bir modele eviriliyor. Bunu daha basit olarak devalüasyon ile para birimi değeri düşürülüyor ve ülkenin her alanda rekabetçi yapısı korunmuş olunuyor- korunmaya çalışılıyor.

Bu süreç ne kadar devam edecek ?

Bernanke açıklamaları ile bu sürecin 2015 e kadar süreceğinin altını çiziyor. Tabi tarafların çökmesini beklemek de bir olası. Nasıl derseniz? ALMANYA odaklı AB ekonomisi AB çevresi ülkelerin yaşadığı kronik sorunlar nedeni ile bir karmaşa içinde. Bunun yanında Almanya merkezli muazzam bir üretim ikameci, çevre ülkelerin servetlerini transfer eden kısaca her açıdan sömüren bir yapı mevcut. Almanya bu sayede tarihinde daha evvel çok denediği ama her seferinde global güçlerin engellediği etki alanını genişleten, işgalci, yayılmacı siyasi ve özellikle ekonomik atraksiyonlarına zemin buluyor.  EURO para biriminin AB merkezinin dışındaki ülkeleri de esir alması Almanya’ yı çok güçlü bir konuma taşıyor. Bunun yanında ABD doları ile EURO rekabeti Alman ihraç ürünlerinin pahalı olması, AB kökenli ihracatın pahalı olması ile bir nebze kompanse ediliyor. Son 8 yılda üretim imkanlarını Çin ve benzeri az gelişmiş ülkelere kaptıran, dış açık da rekorlar kıran ABD ekonomisi son politikalarla dış açıkları kapatmayı, istihdamı arttırmayı ve en önemlisi AB ile birlikte ciddi bir ekonomik güce aynı zamanda siyasi güce ulaşan Almanya’ yı durdurmayı hedefine alıyor.

ABD politikası bir taşla birkaç kuş vuruyor; Değersiz ABD doları Uzakdoğu da, da ciddi avantajlar yaratıyor, az gelişmiş ekonomileri de baskı altına alıyor. Özellikle Amerikan menşeli ürünler bu pazarlarda çok rekabetçi fiyatlar verebiliyor. Aynı şekilde ucuz işgücü yüzünden çok ucuza üretilen bu ülkelerdeki sanayi mallarında bir nebze ABD pazarı için pahalı ürün haline geliyor. Bunlar tabii ki ABD ekonomisi için olumlu süreçler.

Obama’nın seçimi….

Parasal genişleme ABD ekonomisini ve Dünya borsalarını yeni para arzından dolayı yukarılara pompalarken diğer yandan Ortadoğu ve İslam ülkelerinde radikaller kullanılarak yeni bir provakasyon yapılıyor. Son günlerde iğrenç bir filmi bahane gösteren çeşitli odaklar çeşitli ülkelerde ABD ve Batılı misyonlara ve kuruluşlara saldırıyor, halka hareketleri tertip ediyorlar. Yakında bunları İRAN destekliyor diye bir PR duyarsanız şaşırmayalım… EKIM ayı bu açıdan en tehlikeli ay ilan ediyorum. Okurlarımı buradan uyarmak istiyorum..

Tehlike şu; ABD ve müttefikleri ( müttefikleri biraz fazla oldu) Ekim ayında bu provakasyonları bahane ederek İran’a olası bir saldırı uygulayabiliriler. Malum Kasım da ABD seçimi var. Seçimden önce Amerikan halkına sempatik görünmek ve OBAMA iktidarını garantiye almak için uygulanan bir makro senaryonun küçük bir parçasını izleyebiliriz.  Sonrası da Allah kerim….

Piyasalar yukarı yönlü seyrini devam ettirse de temkinli olmakta fayda var. Emtia alıcılı seyrini devam ettirir. Altın gümüş korunma araçlarımız. Kısa dönemde endeksler para kazandırabilir ama o cenahta likit olmak da fayda var. Petrol krizlere bağlı hareketini sürdürür.

Sürprizler hiçbir zaman sürpriz değildir. Önceden görmeyi bilmek gerekir…

Faruk BAKAÇ

farukbkc@gmail.com

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank