content

16 Tem

Düzce’de Sazanların Artık Sahibi Var.

Düzce’de Sazanların Artık Sahibi Var.
Doğal besinler ile beslenen deniz, akarsu, göl balıklarının ayrı bir lezzeti var. Denizde kafeslerde genetiği değiştirilmiş soya ağırlıklı yemler ile beslenen ‘’çakma’’ balıkları saymıyorum..Rastgele balıkçıdan değil de kendi balıkçınızdan alışveriş ederseniz isteğinize göre doğru yönlendirilebilirsiniz.

Türkiye’de yüzlerce doğal göl, baraj gölü var.. Bir o kadar da adına yapay göletler denilenler var. Göletler, sel, taşkınları önlemek veya yağmur sularından istifade etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Yapımı bitip içine su dolduktan sonra göle, gölete yakın köylerde kurdurduğu veya kurulu kooperatiflere balık üretimi yönünden teslim ediyor..

Elbette ki içine sazan balığının yavrularını koyarak. GTH Bakanlığı bu yıl 49 ilde göl-göletlere balık koyma işlemlerini yapmaktadır. GTH Bakanlığı bu yıl sonuna kadar 3.500.000 adet yavru balığı, çeşitli ilçelerdeki göl-göletlere bırakmış olacak..
Sazan balığı potansiyeli yönünden Kızılırmak Nehri üzerinde kurulu İrfanlı Barajının sazanları avlanma mevsim ve şekil yasakları bakımından kontrol altında olsa da barajdan sonraki devam eden nehir yönünde aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hem mevsimine uymuyorlar hem de balık avlamak için patlatılan dinamitlerin sesi Ankara/Çankaya’ dan duyuluyor olsa da nehir kıyılarındaki bölgelerdeki jandarma karakolları ihbar olmadıkça işitemiyor.. Aslında Kızılırmak nehrine kıyısı olan İl, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin muhtarları, köylüleri avlanma yasak ve şekilleri üzerine bilgilendirme etkinlikleri düzenlemeleri gerekir..
Düzce Tarım İl Müdürlüğü bu konuda harıl harıl çalışıyor. Düzce’deki göl ve göletlere balık bırakma işini adeta bir törene çevirmişler. Kaynaşlı Kaymakamı Cengizhan Yılmaz, Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz ve Muhtarları da törene katmaktan geri durmamışlar.. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Turgut Güler’in uzmanlığının nezaretinde Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsünde üretilerek Düzce’ye getirilen yavru sazan balıklarını 09.07.2013 tarihinde İldeki göletlere bırakmışlar.

Törende Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Necdet Çiçek, katılımcıların çocukları hazır bulunuyor..
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kaba oğlu yaptığı açıklamada İldeki göletlerden Topukluyaysa Gölecine 10.000 adet, Kuru göl’e 6.000 adet, Torul’a 6.000 adet ve Çamlı pınar (Dipsiz göl) Gölecine 6.000 adet olmak üzere toplam 28.000 adet yavru sazan balığı bırakıldığını belirti.

İl Müdürü Harun Kaba oğlu, balıklandırma çalışmaları ile göletlerin balık popülâsyonlarının desteklenmesi, göl ekosisteminin canlı tutulması, turizme yönelik sportif amaçlı balık avcılığı ve yöre halkının gölden istifade etmesinin amaçlandığını, su ürünleri avcılığı yapan kişilerin, sazan balığı için geçerli olan 15 Mart – 15 Haziran arasındaki zaman yasaklarına uymalarını ve 40 cm altındaki balıkların tutulmaması gerektiği konusunda balık salınan yakın köy muhtarlarının ve ilgililerin bu konuda bilgilendirildiğini söyledi.
Diğer bazı iller gibi Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü sazan balıklarını ‘’Saldım Çayıra Mevlam Kayıra ‘’ yapmamış, halkı, ilgilileri bilgilendirmiş. Kaymakamı, Belediye Başkanı’nı törene katarak ilgiyi artırmış.
https://twitter.com/caparkanat
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank