content

24 May

Doğan Soydan’dan: İllerimiz, Şiirlerimiz

Doğan Soydan hoca, oturmuş 81 ilimizle ilgili ayrı ayrı şiir yazmış, bunların da kitaplaştırılmasını sağlamış.96 sayfalık, İllerimiz, Şiirlerimiz 81 İl 81 Şiir, adıyla kitaplaştırmış. Düşünmek ama gerçekleştirmek.. Bu iki nokta arasındaki fark büyük.81 İl hakkında şiir yazacağım diyebilirsiniz. Ama bunun gerçekleştirilmesinin zorluğunu görür, bir yerde mola verirsiniz, sonra bırakırsınız.

Doğan Soydan hoca öyle yapmamış, düşünmüş, gerçekleştirmiş. Doğan Soydan hocanın iki sayfalık bir sunuşu önsözü var 81 il-81 şiir hakkında. Buranın bir yerinde; “81 il, 81 şiir bir boşluğu doldurmak için kaleme alınmıştır. Bu çalışma bir yandan illerimizin zenginliği, güzelliği hakkında ipuçları verirken, bir yandan da bunu şiir tadıyla sunmayı amaçlamıştır” deniliyor.

İllerimiz hakkındaki şiirler Adana ilimiz itibariyle sıralanırken, bu illerimizin önemli ve simgesi haline gelmiş, görüntülerden seçmeler de veriliyor. Sayfa 7 ve Adana ilimiz. 5 ayrı dörtlükle anlatılmış Doğan Soydan hoca tarafından. Buradan iki dörtlük alalım:

Oğuz Türklerinin üç ok kolundan,

Yüreğir Beyi’nin yurdu burası.

Toprağı altındır, suyu bereket,

Toros dağları’nın Çukurova’sı.

Dört mevsim güneş, dört mevsim yaz, bahar,

Toprağın suyun başka müjdesi var,

Ve dört mevsim bolluk, bereket yağar,

Her evde ayrı bir bayram havası.

Kendi il’im Burdur’la ilgili şiiri arıyorum. 29 ncu sayfada karşımıza çıkıyor. Bu şiirin üzerinde, Burdur’un genel görünümü ve saat kulesiyle ilgili bir görüntüyle karşılaşıyoruz.

Doğan Soydan hocanın, Burdur hakkında yazdığı şiirini, Burdur Belediyesi tarafından yayınlanan, bu satırların yazarı İsa Kayacan imzalı, Nisan 2011’de 432 sayfayla “Burdur’dan Kültür Yağmuru” adlı kitabın 93. sayfasında da yayınlamıştık. Dört ayrı dörtlükten meydana gelen 29.sayfadaki Doğan Soydan hocanın “Burdur” şiirinden iki dörtlük alalım efendim:

El çalışır, çıkrık döner,

Damar damar elde gözüm,

Gün ağarır, yıldız söner,

İplik iplik şalda gözüm

Gölden esen yeli sevdim,

Mekik atan eli sevdim,

Katmer katmer gülü sevdim,

Gül kokulu dalda gözüm.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank