content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Şub

Borsaya Daha Çok Teşvik Gerekli

Dünyadaki sıkıntılar Türkiye’yi etkiledi, Borsamıza daha çok teşvik gerekli…

Yurtdışı piyasalar dengeli bir haftayı geride bıraktı. Özellikle petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş Rusya gibi petrole dayalı gelirleri olan ülke piyasalarında olumlu etkilerde bulundu.

Rus borsasında ve rubleye ciddi talep oluştu. Bu noktada da petrol ve enerji maliyetlerinin ekonomilerini olumsuz etkileyeceği düşünülen piyasalarda da hisse senetlerine satışlar geldi. Türkiye’nin de yer aldığı bu grup piyasalarda sadece hisse senedi satışları gözlemlendi. Elbette petrol fiyatlarının hızlıca yükselmesinde Ortadoğu da yaşanan sıkıntıların etkisi var. Özellikle Suriye ye dönük bir askeri operasyonun şiddetle beklenmesi-an meselesi olması ve İran politikaların da yaşanan gelişmeler, ABD’nin de artık somut sonuçlar peşinde olduğunu ifade etmesi etkili oldu. 

Emtia piyasası da bu gelişmelerden etkilendi. Altında yaşana yükseliş ons da 1800 ons/Doları kırar mıyız beklentisi yarattı. 1787 den dönen altın kar realizasyonu yaptıktan sonra yükseliş trendini sürdürecek mi? Yoksa yatay damı kalacak bunu gelişmelere göre değerlendireceğiz. 1800 seviyesi geçildiğinde yeni alımların olması ile yükseliş hızlanabilir. Bu sene yeni rekor kayıt edebiliriz. Gümüş de, de benzer trend hakim. Değerli metaller risk algısı ile değerleniyor. Aslında dünya da küçülme beklenirken, ekonomik daralmalar gerçekleşirken, özellikle Çin den gelen soğuma belirtilerine rağmen bu yükselişlerin kısa vade de yalanan siyasi ve askeri krizlerin etkisi ile olmaktadır. 

Dünyanın ve petrol’ün krizi Türkiye’ yi etkiledi…

Hafta boyunca yaşanan sert satışlar Borsamızı kar realizayonu içine düşürdü. 61500 IMKB 100 de direnç seviyesini geçemeyen endeks tekrar 59.500 seviyesini test etmiş oldu. 59500 stop loss seviyesi olup bu noktayı aşağı kırdığında satış yapmak üzere bekleyen bir çok yatırımcı mevcut. Bizde takibimizi bu verilere göre yapıyoruz. Cuma 51000 seviyelerini bir ara zorlayan endeksin kapanışta 59737 kapaması da ilginç oldu. Bu hali ile endeks düşüşünün önünde duran dinamikleri harekete geçirmiş gibi duruyor. Önümüzdeki hafta daha dengeli bir piyasa olacağını düşünüyorum. IMKB 100 ve alternatif diğer piyasalarda 2 haftalık bir dinlenme süreci nede olsa devam ediyor. 10 iş günü daha bu seviyelerini korumasını bekleyebiliriz. Yükselen piyasa süreci hala devam ediyor.  Mayıs sonuna kadar endeks de long ( alım yönlü) olmak mantıklı gibi duruyor.

Para birimlerindeki değişimler;

TL de de sepet kur ikili dip yaptı diye aldırmaya çalışan uzmanların görüşlerini okuduk bu hafta. Elbette TL özellikle dolar karşısında 1.74 de desteğini çalıştırdı ve değer kazanma sürecini burada durdurdu. Hafta sonuna doğru 1.77 bile test edildi. Kurların dramatik bir trende kısa vadede girmesini beklemiyorum. Euro da yaşanan beklenmeyen değerleme de buna etkili oluyor.

Carry - trade çiler dolarla borçlanıp başa ülke para birimlerine yatırım yapması dünyada doların değer kaybetmesine diğer ara birimlerinin de mantıksızca değer kazanmasına sebep oluyor. Özellikle asrın krizleri ile uğraşan AB ve para birimi EURO en güçlü dönemlerinden biri yaşanıyormuşçasına değer kazanıyor.  BU teknik verilere bakınca paritenin 1.36 gibi bir seviyeyi test etmesi beklenebilir. Yıl içinde 1.30 altına yine geleceğini öngörsem de şu an için böyle bir hal yok. Euro’nun seyrini etkileyecek tek unsur ECB’nin faiz indirimidir. Bunu görmeden paritede trend değişikliği şu an için görünmüyor…

Yeni IMKB başkanını cesaret verici temennileri geçmiş dönemlerin hevesi gibi olmasın…

Sayın Başkan Dr. M. İbrahim TURHAN çeşitli vesilelerle bugünlerde dile getirdiği halka açılma ve sermaye piyasalarının önemi, bir an evvel halka açık şirketlerin çoğaltılması vurgusu geçmiş başkanların temennileri gibi durmamalı. Gerçekten küçük büyük bütün sanayi ve hizmet sektörü şirketlerinin teşvik edilmesini sağlamalıdır. Geçmişte vergi teşvikleri ile halka açılmalar daha cazip hale getiriliyordu: bugün bu tartışılmıyor. Halka açık şirketlere sadece operasyon ev halka açılma anında sağlanacak kolaylıklar yeterli değildir. Elbette kolaylıkla IMKB ye kote olmak, pazarlarda işlem görmek herkese sağlanmalı. Bunun yanında şirketlerin halka açılmalarını kolalaştıracak farklı teşvikler verilmeli… Vergi de bütünlüğü belki bozmak istemeyebiliriz bundan dolayı kurumlar vergisi istisnası vermek belki doğru olmayabilir. Ama bu seçenek ile birlikte başka kurumsal teşvikler gelebilir. Salt işlemleri kolaylaştırmak yeterli değil….

Sayın başkanın haklı olarak tepki verdiği Borsada oynamak, kumar oynamak gibi düşüncelerin komu oyunda hakim olması da patronların belki bu piyasaya gelemsini etkiliyor. Ama bence en büyük korku regülatör korkusu… IMKB, SPK inceleme yöntemleri, teftiş ve denetleme metotları da gözden geçirilmeli. Pek piyasa dostu yöntemler olduğu söylenemez. Bir SPK müfettişinin, denetçisinin tavrına maruz kalmaktansa hiç olmam o piyasada diyen çok firma sahibi var. Bu konuda maliye birimlerini sağladığı aşamayı görünce SPK ve IMKB teftişlerinin de bunları ( Halkla ilişkiler, güler yüz, şefkat, potansiyel suçlu önyargısından kurtulma, agresif sorgu sualden kaçınma gibi) törpülemesini bekleyebiliriz. Ülkenin en sert kurumu olması beklenen vergi daireleri insani bir tavır ile işlerini yürütüyorsa bunu regülatör kurumlar her halükarda yapabilir.

Sadece ISO verilerine bakarak ISO ilk 1000 den 100 şirketin bile olmadığı İstanbul Borsası ve İstanbul borsasının içinde yer aldığı İstanbul Finans merkezi olgusu çok güdük kalmaktadır. Bugün İstanbul Borsasında İhracatımızın dev firmaları, sanayi, otomotiv yan sanayi, makine teçhizat, Üretimimizin dev firmaları, maden ve ticaretin belli başlı bir çok firması borsada olması gerekir.  2 senede 750 firmaya ulaşmaması için bir sebep yok…

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank