content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

27 Ara

Yoksulluk Sınırı 4 Bin Lirayı Aştı

Aralık ayında açlık sınırı 1.232,35 TL, yoksulluk sınırı 4.014,17 TL olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ'in Aralık ayı açlık ve yoksulluk rakamlarını açıkladı.
Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için

yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) Aralık ayında 1.232,35 TL oldu. Bir önceki ayda açlık sınırı 1.224,87 TL olmuştu.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.014,17 TL olarak belirlendi.
Bir önceki ayda yoksulluk sınırı 3.989,80 TL seviyesinde bulunuyordu.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,61 oranında artmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 13,94'tür.
Gıda fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 14
Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,94 olmuştur. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,08 olarak hesaplanmıştır.
Süt, yoğurt, peynir grubunda özellikle sütte ilginç bir fiyat uygulamasıyla çoğu markada zam yapılmış ve fakat zamdan önceki fiyat indirim olarak etikete yansıtılmıştır. Yoğurt ve peynir grubunda da fiyat hareketliliği sözkonusudur. Önümüzdeki ay bu ürün grubunda 'ötelenmiş' fiyat artışları beklenmektedir.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta et ile sakatat fiyatı aynı kalmış, tavuk ise -çok düşük de olsa- ucuzlamıştır. Balık fiyatı ortalamada artış göstermiştir.
Hesaplamada, her zaman olduğu gibi, bol tüketilen istavrit, hamsi, mezgit gibi balıklar ağırlıklı olarak yer almıştır. Yumurtanın tanesi bu ay yine 1 kuruş artış göstermiştir. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden, geçtiğimiz ay fiyat artışı olacağını duyurduğumuz kırmızı ve yeşil mercimek fiyatında artış bu ay gerçekleşmiş, diğer ürünlerin fiyatları genelde aynı kalmıştır.
Yaş sebze-meyve fiyatı bu ay ortalamada düşük de olsa artmış ve mutfak harcamasını artıran temel grup olmuştur. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,20 TL olarak hesaplanmıştır. Bu ay sebze grubunda düşük de olsa fiyat gerilemesi görülmüştür. Bu gerilemede karnabahar, kereviz, limon, pırasa gibi ürünlerin etkisi olmuştur. Ancak salatalık, domates, yeşilbiber, patlıcan, kabak gibi ürünlerdeki fiyat artışı dikkati çekmiştir. Bu ay meyve fiyatlarında artış olmuştur. Geçtiğimiz ay 3,50 TL olan ortalama sebze fiyatı bu ay 3,48 TL olarak hesaplanırken, geçtiğimiz ay 2,33 TL olan meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,56 TL olarak hesaplanmıştır.
Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarı temel alınmıştır. Buradan hareketle, ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşılmıştır.
Bulgur ve un fiyatları artacak
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek fiyatı 0,250 kilogramı yine 1 TL olarak devam etmiş, irmik fiyatı artmış, diğer ürünlerin fiyatı ise aynı kalmıştır. Ancak bulgur ve unda önümüzdeki günlerde fiyat artışı yapılacağı ifade edilmiştir.
Şeker ve tuz fiyatı değişmedi
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı fiyatı aynı kalmış ve fakat margarin fiyatı artmıştır. Zeytinyağı ve ayçiçeğiyağı fiyatında bu ay artış tespit edilmiştir. Zeytin fiyatında siyah zeytin fiyatı değişmemiş, yeşil zeytin fiyatı biraz düşmüştür. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fıstık fiyatı biraz gerilemiştir. Şeker ve tuz fiyatı yine aynı kalmıştır.
Aynı şekilde baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı da değişmemiştir. Reçel ve pekmez fiyatı da aynı kalmış ve fakat bal fiyatı artmıştır. Salça ile çay ve ıhlamur fiyatı da aynı kalmıştır."

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank