content

21 Tem

Yaşlılar Tansiyonları Düşük Olduğu Hâlde İlaç Verilmesi Ölüm Riskini Artırıyor

Bizde bir hastaya tansiyon ilacı başlandığında çoğu zaman artık bu ömür boyu süren bir tedavi olur; hiçbir babayiğit doktor bu ilaçları kesmeye cesaret edemez.

İngiltere’ de Kent Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma bu durumun sadece bize has olmadığını gösterdiği gibi, tansiyonları düşük olmasına rağmen ilaca hipotansiyon-150x150devam edenlerin sağlıklarının nasıl büyük bir risk altında olduğunu ortaya koydu.

Age and Ageing isimli dergide yayınlanan araştırma 70 yaş üzerindeki 11167 kişi üzerinde yürütüldü.

Bunların 1899’ unun kan basınçları düşüktü ve 1246’ sı ilaç kullanıyordu. Büyük tansiyon 1297 kişide 120’ nin altında idi ve 844’ ü tansiyon ilacı kullanıyordu. 474 kişide 110’un altında idi, 313’ ü ilaç alıyordu. 128 kişide ise büyük tansiyon 100’ ün altında idi ve 89’ u ilaç tedavisi görüyordu.

Düşük tansiyonu (hipotansiyon) olanlarda hastaneye yatış, akut böbrek yetersizliği ve ölümlerin daha fazla olduğu tespit edildi.

Araştırmanın uzmanlarından C. Farmer şunları söylüyor (2):

Yaşlılarda hipertansiyon tedavisi felç ve kardiyovasküler riskleri azaltır ama birçok risk faktörüne sahip olan yaşlılarda tansiyon ilaçlarının risk azaltmalarıyla bunların yan etki riskleri iyi hesaplanmalıdır.

Tedavi düzenli olarak değerlendirilmelidir ve yeni araştırmalarla tedaviden fayda görecek yaşlıların daha iyi belirlenmesi gerekir.”

Tansiyon düşüklüğü de zararlıdır

Tansiyonun çok yüksek olmasının felç ve kalp krizi riskini artırdığına hiç şüphe yoktur ama düşük tansiyonun da bu riskleri artırabileceği üzerinde pek durulmaz.

Yaşlılarda düşük tansiyonun düşüklüğünün beyne giden kan miktarını azaltmasının düşme, bunama ve Alzheimer gibi hastalık risklerini artırdığı bilinir.

Bu araştırma ile hipotansiyonun felç, böbrek yetersizliği ve ölüm ihtimallerini de artırdığını ortaya koyuyor.

Gelelim neticeye

Uzun süreli ilaç tedavisi tavsiye edilen hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet, romatizma gibi kronik hastalıklarda hastaların yakından takip edilmeleri çok önemlidir.

Hastaların tansiyonları kontrol altında tutulmalı ve düşük değerler söz konusu olduğunda doz azaltılması veya ilacın tamamen kesilmesi düşünülmelidir.

Gerekli olduğunda ilaç almamak kadar ilaçların gereksiz yere kullanılması da zararlıdır.

Kaynaklar:

1. http://ageing.oxfordjournals.org/content/early/2016/06/27/ageing.afw120

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160704082955.htm

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank