content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Mar

Vuca’ya Hazır Mısınız?

Her yerde öncelikli soru şu; referandum sonrası ekonomi ne olacak? Piyasalar 16 Nisan’a kadar olan süreci (yeni küresel dengesizlikler ortaya çıkmazsa) satın almış görünüyor.

Sonrası.... Belirsizlik yüksek.

Kimilerine göre referandumdan evet de, hayır da çıksa sonuç, ağır toparlanmayla geçecek. Her şekilde riskli bir sürecin bizi beklediği aşikar. Bu noktada; iş dünyası için yeni bir kavramdan söz edelim; VUCA.

Özetle; dünyada riskin bir süreç, bir sonuca bağlı olmadığını, ekonomik dalgalanmaların bitmeyeceğini öngörerek yol almanın bir formülü VUCA.

İŞ MODELLERİ

1900’lerin başından bugüne, sayısız yönetim teorisi ve iş modeli geliştirildi. 1900-1940 arasında en yaygın kullanılan teknikler; uzmanlaşma ve iş bölümüydü. 1950- 1960’larda, fonksiyonel yönetim modelleri ortaya çıkarken pazarlar büyüdü, üretim hacimleri arttı.

İş dünyasında, 1970’ler ise yeni bir çıkışı işaret eder. Uzun vadeli bakış ve etkin planlama öne geçmektedir.

1980’ler, ‘Rekabet Avantajı’ ilkesinin ön plana çıktığı dönemlerdir. En iyi yol; kaliteli ürünü veya hizmeti en ucuza üretmektir. Toplam Kalite Yönetimi, Six Sigma ve Yalın araçlar gibi yönetimsel modelerin doğduğunu görürüz.

1990’lar ise süreç yönetimi kavramının sivrildiği yıllar olur. Kurumsal Yeniden Yapılanma öne çıkar. Gelelim 2000’li yıllara. Artık en kaliteliyi, en ucuza üretmek, sürekli gelişmek ve stratejik planları başarmak yetmez.

Yönetim modelleri, inovasyon ve farklılaşma üzerine gelişir. Farklılaşmak, maliyetli de olsa, ürün ya da hizmetlerin tercih edilmesini sağlar.

Bu dönemin yıldızları; inovasyon, mavi okyanus stratejisi, değer inovasyonu, hızlı ve sürekli büyüme gibi kavramlardır.

2000’lerin sonlarına doğru ise yeni bir yönetsel model gelişmiş haliyle karşımıza çıkar; Risk Yönetimi.

RİSKE ODAKLANIN

2010’lu yıllardan itibaren risk yönetimi; bilgi, sanal gerçeklik, iş zekası, nesnelerin interneti gibi pek çok kavramla bütünleşerek büyüyor. Teknoloji araçtan, amaca dönüşüyor.

Büyüme, dijital pazarlama ve iletişim, Y Kuşağı Yönetimi gibi olgular yeni yönetsel araçlar. Son yıllardaki küresel ekonomik güçlükler, bölgesel siyasi çekişmeler, öngörülemezlik algısı boyutlanırken yönetim anlayışı VUCA’ya dönüşüyor. Bir banka reklamında dönen VADA reklamı gibi oldu ama bu VUCA yani ‘Volatility, Uncertanty, Complexity ve Ambiguity’

Açılımı pek iç açıcı değil; oynaklık, belirsizlik, karmaşıklık, şüpheli oluş. Temel özelliği hiçbir yönetim aracının tek başına başarı sağlama ihtimali olmaması. Reaktif olan kaybedecek, proaktif olan kazanacak! Riski çok yönlü detaylandırmayı ve sorgulamayı öngörüyor.

İş dünyası VUCA’ya mutlaka odaklanmalı. Konu geniş o yüzden şimdilik şu kadarını söyleyelim; yeni çağda değişim, sadece kişilere, yöneticilere veya liderlere bağlı değil. Üstelik, bireysel yaşamlar için de VUCA’ya dikkat etmekte yarar var.

Yeni trend, şirketiniz kadar hayatınızdaki VUCA’ya da odaklanın ve hesaplayamadığınız riski almayın diyor!

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank