content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Eyl

Turizmin İzmir Nefreti

Ege cennet, İzmir doğal güzellikleriyle nazire yaparcasına cazip. Alaçatı, Çeşme şimdilerde Urla, Selçuk, Şirince, Bergama, Salihli, Kemalpaşa betonlaşma canavarına rağmen muhteşem doğaya,

kültürel zenginliklere sahip. Ama iş turizmde yatırım ve yabancı turist sayısına gelince yıllardır yerimizde sayıyoruz.

Halkaya tek yenilik, büyük bir yatırım eklenmiyor. Özel sektör kendi gücüyle deneme yanılma metoduyla yol alırken, Turizm Bakanlığı, planlamaları birkaç yıldır askıya aldı.

Haydi açık konuşalım. İzmir’e vaat yağdıran eski Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan sonra sanki adı konulmamış bir hınç var. Ya da daha masum deyişle bilinçli bir ilgisizlik.

***

Türkiye 2014 yılında 35 milyar TL turizm geliri elde etti. Bu rakamın 18 milyar TL’si yani yaklaşık yarısı tek başına Antalya’nın. İzmir tüm potansiyeline karşın bugün Antalya’nın 18/1’i kadar turizm geliri yakalayamıyor.

Yani 1 milyar TL’yi hiçbir zaman geçemediğimiz gibi 2015’te 800-900 milyon TL civarında kalacağız. Yani bu cironun net karı ile bir fabrika kuracak yıllık turizm gelirimiz yok .

NE MEGAYMIŞ!!

Kent merkezine gelirseniz yabancı turist açısından durum hala vahim. Yalnızca kruvaziyer gemiler geliyordu şimdi o da net düşüşte. Ocak-Haziran döneminde kruvaziyerde yüzde 41.4 azalma yaşandı. İki adet parmak iskele hala yapılamadığı için homeport (ana liman) olma şansını yitiriyoruz. İzmir Ticaret Odası bu konuyla neden tek başına çırpanıyor anlamak mümkün değil.

Bakanlık’ın hiç mi ilgi alanına girmiyor? Alsancak’ın dar ve kirli sokaklarında kaybolan turistlerden utanıyoruz.

***

Belediyelerin sorumluluğu büyük ama Bakanlık nerede? Yıllarca Mega Müze’yi tartıştık. 200 bin tarihi eser depolarda çürüyor. Tarihi köşklerin restorasyonları yarım kaldı.

Uzun süre bakanlık yapan Ömer Çelik, bakın İzmir’le nasıl uğraşılıyor. Kazı alanlarında çalışmalar durdu.

Sebep? İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla her yıl yenilediği kazıları kapsayan sponsorluk anlaşmasını Bakanlık kabul etmedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu çileden çıktı. “Bakanlığın girme dediği alanların tapusu bile bizde” diyor.

Gaziantep, Kayseri, Konya çarşıları, merkezleri baştan sona düzenlenirken İzmir’de kol kalkmıyor.

***

Sayın Kültür ve Turizm Bakanı, biliyoruz 1 Kasım’a kadar icraat şansınız bulunmuyor; şu sorulara yanıt verseniz o da yeterli. Son üç dört yıldır Bakanlığınızın İzmir’e katkısı nedir ve hangi yatırımlar yapılmıştır? 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank