content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Şub

Turizm Eylem Planı Ne Getiriyor?

Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu 'Turizm Sektörü Acil Eylem Planı'nı açıkladı. Destek paketi daha çok telafi edici tedbirler içeriyor ve sektöre doğrudan 255 milyon TL hibe desteği sağlanıyor.

İşte 9 Maddelik 2016 Turizm Eylem Planı

1. Tüm dünyadan Türkiye’ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başına destek verilecek. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı 12 Şubat 2016’da Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu Seyahat Acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek verilecek. Destek verecek hava limanları: Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman ile Muğla Bodrum (tarifeli ve tarifesiz charter uçuşlara), İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanları (sadece tarifesiz charter uçuşlara)

2. Türkiye’ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine Kredi Garanti Fonu talimatı ile kredi kullanma imkanı sağlandı. Geçtiğimiz yıl bu destekten yararlanacak firmalar için turist getirecekleri ülke sayısı 13 iken, 2016’da bu sayıyı 26’ya çıkarıldı. Böylece Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya’dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A grubu seyahat acentelerine Kredi Garanti Fonunun kefalet desteğiyle 100 milyon Türk Lirasına kadar kredi kullanma imkanı sağlanacak.

3. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından sektör firmalarının banka borçlarında yeniden yapılandırılmaya gidilecek. Terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç duyulduğu takdirde turizm işletmelerine de uygulanacak. Bu kapsamda Bakanlık belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesine ya da yeniden yapılandırılmasına kolaylık sağlanacak.

4. Bakanlık belgeli deniz turizmi tesisleri Ekonomi Bakanlığı teşviklerinden faydalandırılacak. Özellikle yüksek gelir grubuna mensup turistlere hizmet veren deniz turizmi tesisleri yani kurvaziyer limanlar, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri bu çerçevede. Böylece belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni veya tesis yenileme yatırımlarında bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacak.

5. Bakanlıktan  belgeli konaklama ve deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak: Buna göre konaklama ve deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler bundan sonra ihracatçı sayılacak. Böylece bu destek kapsamına giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, sair bankalardaki kredi işlemlerinde kolaylık, yurt dışı fuarlara katılım, resim ve harçlardan muaf olma gibi avantajlardan doğrudan yararlanacak.

6. Çevreye duyarlılık kapsamında; konaklama tesisi belgeli işletmelere halen verilmekte olan enerji desteğine ek olarak; su, atık su ve katı atık bedellerinin bulundukları bölge itibariyle en düşük tarife uygulanacak, aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak.

7. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecri misil bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksitle ödenecek. Bu kolaylık Bakanlık belgeli tesislerden, deniz kıyısında bulunanların, tesiste kalan turistlerin denize girme ve güneşleme amaçlı kullandığı Hazine mülkiyetindeki alanların, yani kumsal alanların yüz ölçümü üzerinden ödedikleri ecri misil bedellerine de uygulanacak.

8. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve üç eşit taksitle ödenecek.

9. Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve üç eşit taksitle tahsil edilecek.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank