content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Oca

Trabzon Kanuni Sultan Süleyman Havalimanı

Trabzon, Türkiye’nin tarihî şehirlerinden biridir. Binlerce yıllık mazisi vardır bu toprakların. Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan bu güzide şehirde Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim, 22 yıl valilik yapmış, onun oğlu olan Kanunî Sultan Süleyman ise burada doğmuştur. Bu toprakları Rumların elinden alıp Osmanlı sınırlarına dâhil eden de İstanbul’un Fatihi İkinci Mehmet’tir. Bizler onu Fatih Sultan Mehmet olarak tarihe mal etmişiz. O büyük insan, ortaçağı kapatarak yeniçağı açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Atatürk, bazı illere hiç gitmediği halde buraya üç ziyaret gerçekleştirmiştir. Servetini burada milletine bağışlamıştır. Bu şehir Hasan Saka gibi başbakanlar, Cevdet Sunay gibi Cumhurbaşkanları, adını sayamayacağım onlarca bakan yetiştirip ülkenin hizmetine sunmuştur. Trabzonspor gibi futbolda Anadolu ihtilalini gerçekleştiren bir kulübü futbol dünyasına kazandırmıştır.

Yavuz Sultan Selim’e padişahlık yolunu açan şey Trabzon’da gösterdiği başarılı yönetim anlayışıdır. Yavuz, oğlu Kanuni’nin dünyaya gelmesinden sonra onun bütün ilimlerle donatılması için en iyi eğitimcileri Trabzon’a getirmiştir. Bu da şehre bambaşka ilmî bir hava katmıştır. Trabzon’da ilmin her alanında kendini yetiştiren küçük Süleyman, 25 yaşına gelince Osmanlı’nın tahtına padişah olarak çıkmış, kısa zamanda adından sıkça söz ettirmiştir.

Bu şehrin en önemli değerlerinden birisidir Kanunî Sultan Süleyman…1495 yılında Trabzon’da dünyaya gözlerini açan bu hükümdar, 15 yaşına gelinceye kadar bu şehrin sokaklarında dolaşmış, şifalı sularını içmiş, güzel havasını solumuştur. Hayata dair ilk gözlemlerini burada gerçekleştirmiştir. İlk ve temel eğitimini burada tamamlamıştır.

Osmanlı devletinin tahtında 47 sene kalan bu büyük insan, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını daima genişletmiş, milyonlarca kilometreye çıkarmıştır. O, Trabzon terbiyesi almış bir cihan padişahıdır. Trabzon’da kurulu bulunan Kanunî Vakfı’nın başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Kanunî Haftası etkinlikleri çerçevesinde Londra Müzesi’nden  Kanuni’nin kılıcının kabzasındaki  hamsi fotoğrafını getirtmişti. Bunu Kanuni Haftası’nın davetiyesine basmıştı. Kanunî, Trabzon bezinden gömlek giymiştir. O, bu kadar büyük bir Trabzon sevdalısıydı. Trabzonlular da bu şöhretli hemşehrilerine olan vefa borcunu ödemişlerdir. Trabzon’da KTÜ ana yerleşkesine, bir Anadolu lisesine, bir ilköğretim okuluna, bir köprüye, bir caddeye o büyük insanın adı verilerek yaşatılmıştır; sahile heykeli dikilmiştir.

Trabzon’da kurulan havaalanı Türkiye’nin dördüncü büyük havaalanı olma özelliğini taşımaktadır. Bu havaalanı sadece Trabzon’un değil, çevre illerin de hava ulaşımını sağlamaktadır. Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt gibi iller bu havaalanını kullanmaktadırlar. Yani burası nerden bakarsanız yüz binlerce insana hizmet vermektedir. Bu alan 1957 senesinde havayolları ağına hizmet vermeye başlamıştır. Toplam 1.377.244m² kurulu alanı bulunan Trabzon Havalimanının 9.710 m2’lik ve 1.500.000 Yolcu/Yıl kapasiteli İç ve Dış hat ortak kullanımlı terminali mevcuttur. Trabzon Hava Limanında 2640x45 metre boyutunda bir adet pist bulunmaktadır. Şehre oldukça yakın olan bu havaalanının daha da genişletilip zenginleştirilesi için yeni iç hatlar terminali ve ona bağlı olarak hizmet verecek geniş bir otopark yapılmaktadır. Bunlar havaalanını çok daha kullanışlı kılacaktır.

Bizim buraya kadar anlattıklarımız Trabzon’un değerleri ve bu değerlerin yaşatılmasıyla ilgilidir. Son zamanlarda Trabzon Fikir Kulübü Başkanı Yavuz Saltık, Trabzon Havaalanı’nın adının Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimanı olarak değiştirilmesi için bir kampanya başlatmış. Ben bu vefa kokan kampanyanın doğru bir girişim olduğunu düşünüyorum. Bu alana cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın adının ilave edilmesi isteğinin ilgililerce makul karşılanacağını umuyorum. Burada isim değiştirmenin ötesinde isim ilavesi söz konusudur. Havaalanının adı değiştirilmeyecek, aksine ismi genişletilecektir. Bunun hiçbir maliyeti yoktur. Trabzon’umuz bu hareketiyle Kanunî’ye olan vefa borcunu da bir şekilde ödemiş olacaktır. Hiç zaman kaybetmeden havaalanının adı değiştirmelidir.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank