content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Nis

Sümerbank Arazisi İzmir’e Verilsin

Az kaldı, yaz sezonu açılacak.

Denizi, iklimi, güneşiyle eşiz bir kentte yaşamanın tadına varırız umarım; sağlıkla ve keyifle.

Uzanmışım kumsala, güneş damlar içime” moduna gireriz.

Eleştirmek için söylemiyorum, dünyada benzer çok kent var. Belki tek farkla.

Onlar doğal zeginliklerinin farkında, bacalı sanayiden kazanamadıkları parayı, bacasızıyla, turizmle kazanıyor, bu yolla doğalarını koruyorlar.

Türkiye 2014 yılında 35 milyar TL turizm geliri elde etti.

18 milyar TL’yi yani yaklaşık yarı rakamı Antalya tek başına karşılıyor.

İzmir tüm potansiyeline rağmen, Antalya’nın 18/1’I kadar turizm gelirini ancak elde edebiliyor. Yani1 milyar Tl’yi zor geçiyoruz ki o rakam da 2015’te düşüşte.

Nedenlerini boşverelim, ne yapılması gerektiğine kilitlenelim. Kilitlenelim ki, yarımada gibi bir cennete, Bergama Asklepion’la eşsiz bir tarihe sahip İzmir, eldeki tek formül Alaçatı’yı da kaybetmeden yeni destinasyonlar yaratabilsin.

NE MEGAYMIŞ!!

Kent merkezine gelirseniz yabancı turist açısından durum facia. Kruvaziyerle gelen, otobüse binerek Meryem Ana’ya doğrudan geçenlerin dışında turistler merkeze inecekler diye korkuyoruz. Çünkü Alsancak sokaklarında kayboluyorlar.

Geçtiğimiz günlerde yazmıştım kentin merkezi, TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım A.Ş) sayesinde turist çeker hale gelebilir. Ancak yetmez mutlaka bir Mega Müze de yapmak gerekir.

Turistin ilk sorduğu soru müze ancak, kimse cesaret edemiyor, şimdiki müzelerin yerlerini söylemeye...

Ne megaymış bu müze!!

Gerçekçi tavırları ve çalışkanlığı ile takdir ettiğim İzmir İl Kültür Müdürü Abdüllaziz Ediz de mutlaka kente bir ‘Ege Medeniyetleri Müzesi’ kazandırılması gerektiğini söylüyor.

Ediz’le müzenin Hükümet projesi olarak gerçekleşebileceğini ya da Büyükşehir Belediyesi’nin yapabileceğini konuştuk.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde reklamları yapılan mega müzenin projesi duruyor.

Ediz, projenin her yönüyle hazır olduğunu anlattı. Yer olarak Halkapınar girişindeki Sümerbank arazisi belirlenmişti ki, şüphesiz güzel yer.

200 BİN ESER DEPODA

Arazi bu arada Maliye Bakanlığı’na geçti. Şimdi Hükümet isterse bu araziyi Turizm Bakanlığı’na verebilir, Bakanlık Büyükşehir’le ortak bir müze gerçekleştirebilir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, böyle bir müze yapmak için düğmeye basar. Doğrusu Büyükşehir Belediyesi yeni fuar alanının ardından bu işin de altından rahatlıkla kalkacaktır.

Öyle ya da böyle yeter ki bir adım atılsın. Bugün tam 200 bin parça eşsiz değeri olan eser depolarda bekliyor. Bu arada zar zor İzmir’e gelen turistler ara sokaklarda kayboluyor. ‘Yok yapay ada, körfez geçiş köprüsü, olmadı yarımadayı bölelim kanal açalım’ gibi vaatleri havalarda uçuşturanlar, Allah aşkına İzmir’e, Ege’ye yakışak bir müze yapın, üstü kalsın!

 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank