content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

25 Nis

SGK Online Raporlarda Sorunlar Bitmiyor

SGK'lıların hastalık, analık, işkazası veya meslek hastalığı durumlarında rapor parası alabilmeleri için en önemli koşul sigortalının istirahatli olduğu sürede çalışmaması olduğunu söylemeliyiz. Bunun için işverenler raporlu işçinin çalışmadıklarına dair bildirim yapmalarını internet üzerinden yapmaları gerekmektedir. Yakın bir tarihte yapılan düzenleme ile geçici iş göremezlik raporları e-posta ile işverenlere gönderilmektedir.
Ancak, Online İş Göremezlik Raporları ile ilgili işverenlere gönderilen raporların içeriğinin yeterli olmadığı ve işletmelerde ciddi sorunlara sebep olduğu görülüyor. Sadece SGK mevzuatı için rapor alındığı düşünülüyor. Oysaki başta iş kanunu olmak üzere bir çok konuda alınan raporlar önem arz ediyor. Çalışanlara kağıt ortamında rapor verilmediğinden hangi hastaneden ve hangi teşhisle sigortalılara rapor düzenlendiği görülemiyor. Hatta bazen raporlar işverenlere sistemsel hatalardan dolayı hiç gitmiyor ve işverenlere haksız yere para cezası kesiliyor.
E-Ödenek Online İş Göremezlik Raporu
Hastane tarafından giriş yapılır yapılmaz sisteme düşmüyor, Başhekim onayından sonra düştüğünden rapordan işverenler geç haberdar oluyor.
Raporun hangi Hastaneden alındığı yazmıyor.
Raporun hangi teşhis ile verildiği yazmıyor.
Raporun hangi bölüm tarafından verildiği yazmıyor.
Raporun hangi doktor tarafından verildiği yazmıyor.
Bu nedenle uygulamada yaşanan sorunların çözümü için mutlaka formatın aşağıdaki şekilde düzenlenmesi gerekiyor; (E-POSTA ÖNERİSİ)
"İş Yerinizde Çalışmakta Olan .................. TC Kimlik Numaralı .................. 'a Ait Geçici İş Göremezlik Raporu .......................  Hastanesi, ..................... Bölümü, Dr. ................    Tarafından .............. teşhisi ile Onaylanmıştır. Rapor 2014-01-01 / 2014-04-15 Tarihleri Arasında Olup İşveren Onayı Beklemektedir."
Bu konuyla ilgili eksiklikler ve önerebileceğimiz örnek mail formatını aşağıya alarak SGK yönetiminin konuya el atacağını ümit ediyorum.
Kimlere evlenme yardımı yapılır?
Okurumuz M. Yaylacı "Ben yüzde 75 malulüm ve malulen emekliyim. SGK'dan evlenme yardımı alabilir miyim?" diyor.
SGK uygulamasında ölüm aylığı almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmektedir.
Aynı kanunun 37.maddesine göre evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmektedir.
Erkek çocuklara anne ya da babalarından dolayı hak sahibi olarak ölüm aylığı alsalar bile evlenme yardımı verilmez. Bu hak sadece yetim aylığı/geliri alan kız çocuklara verilmektedir.
Başbakan'ımıza esnaftan mektup var
Okurumuz Yusuf Gürbüz "Resul bey  hafif ticarilerle alakalı (K) belgesi SRC psikoteknik zorunluluğu malumuzdur. Fakat (K) belgesi bedelleri artık külfet ve cezalandırma derecesine geldi. Örneğin 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre kendi malını taşıyan firmaların alması gereken K2 belgesi için brüt tutarı 8400 TL olup %75 iskonto ile 2100 TL istenmektedir. K belgesi doğru bir uygulama ama bu şekilde bir ticari anlayışı yanlış buluyoruz. Bu belgelerin vergi mükelleflerine ücretsiz verilmesi daha doğru olur. Yeni işyeri açan bir mükellefin kendi ürününü taşıması için K2 belgesi 2200 +bir sürü evrak bedeli ile muameleci ücreti, SRC belgesi, psikoteknik belgesi, noter masrafları gibi diğer masrafları var.
Sayın Başbakanımızın ben eminim ki bundan  ve bunun gibi esnafı mağdur eden uygulamalardan haberi olsa mutlaka müdahale eder. Sayın Başbakanımızın, Peygamber efendimizin " Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz" hadisini kendisine örnek aldığını düşünenlerdenim. Bu sorunlara tercüman olmanız temennisiyle saygılar sunuyorum." diyor.
Gerçekten de uygulamada A1, A2, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D1, D2, D3, D4, K1, K2 gibi Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre alınması gereken çok sayıda yetki belgesi var. Bunları anlayamıyorum, taşımacılık, nakliyecilik yapanlar dışındaki kişi ve kurumlar için gereksiz olduğunu düşünüyorum. Büyük bir bölümü şirketlerin, esnafın veya çiftçilerin kendi işlerinde kullanılan kamyonetler için getirilen ağır şartlar ve bürokrasi vatandaşı ciddi sıkıntıya soktuğu gibi gereksiz uygulamalar büyük maliyetler doğuruyor. Umarız bu yazdıklarımız TESK ve ilgili diğer esnaf odaları ile TOBB tarafından takip edilir ve çözümlenir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank